Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ρώμη: Οι κάτοικοι μπορούν να ανακυκλώσουν μπουκάλια με αντάλλαγμα εισιτήρια μετρό και λεωφορείου!

Προτροπή για ανακύκλωση!

25 Οκτωβρίου 2019 23:39
Ρώμη: Οι κάτοικοι μπορούν να ανακυκλώσουν μπουκάλια με αντάλλαγμα εισιτήρια μετρό και λεωφορείου!

Η δήμαρχος της Ρώμης και ο δήμος προχώρησαν σε ένα πειραματικό σύστημα ecobonus, δηλαδή σε ένα project, στο οποίο ο πολίτης μπορεί να κερδίσει μέσα από την οικολογική του συνείδηση.

"Οικολογικές" εκλογές: Πρωτοβουλία για κάδους ανακύκλωσης σε εκλογικά κέντρα!

Στη Ρώμη, λοιπόν, όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ της πόλης μπορούν να ανακυκλώνουν πλαστικά μπουκάλια στους σταθμούς του μετρό και να μαζεύουν πόντους για την δωρεάν αγορά εισιτηρίων μετρό και λεωφορείων μέσα από εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα (συγκεκριμένα, MyCicero και TabNet apps).

Τα μηχανήματα θα λειτουργούν για ένα χρόνο σε τρεις σταθμούς του μετρό: την Cipro στη γραμμή Α, την Piramide στη γραμμή Β και την S. Giovanni στη γραμμή C. Για κάθε μπουκάλι που θα ανακυκλώνουν, οι πολίτες θα λαμβάνουν πίστωση 5 cents, που σημαίνει ότι αν ανακυκλώσουν 30 μπουκάλια, θα λαμβάνουν δωρεάν ένα εισιτήριο του 1.5 ευρώ.


Καλωσορίζοντας το νέο σύστημα, η δήμαρχος της Ρώμης, Virginia Raggi, δήλωσε ότι η πρωτεύουσα ήταν η πρώτη πόλη στην Ιταλία, και ανάμεσα στις πρώτες στην Ευρώπη, που ακολουθεί καινοτομίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το υπεύθυνο γραφείο του Υπουργείου Μεταφορών της Ρώμης, σε μια περίοδο όπου το κρυπτονόμισμα ανθίζει, η πόλη επιλέγει αυτή τη σημαντική κίνηση, ένα «πλαστικό νόμισμα». Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα ανακύκλωσης, κατά την οποία «ανταμείβουμε την οικολογική συμπεριφορά και εμπιστευόμαστε τον πελάτη».


Μέχρι σήμερα, 10 χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει κάποιο σύστημα επιστροφής/ ανταπόδοσης όσον αφορά στην ανακύκλωση με επιτυχία:

– Κροατία

– Δανία

– Εσθονία

– Φινλανδία

– Γερμανία

– Ισλανδία

– Λιθουανία

– Ολλανδία

– Νορβηγία

– και Σουηδία.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η Νορβηγία, με ένα ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών που φτάνει το 97% και ακολουθεί η Εσθονία με 82.7% και περιλαμβάνει και γυαλί. Η Γερμανία επίσης έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, καθώς σε αναλογία με τον μεγάλο πληθυσμό της, το σύστημα επιστροφής/ ανταπόδοσης έχει μπει σχεδόν σε όλα τα σπίτια και στοχεύει όχι μόνο πλαστικό, αλλά μέταλλο και γυαλί.

Η νέα τάση θέλει ποτήρια από κολοκύθες! - Τέλος τα χάρτινα ποτηράκια!(video)

Νέα τάση στην ανακύκλωση επιβάλλει ποτηράκια από κολοκύθα! Τέλος πια στα χάρτινα ποτηράκια καθώς είναι βλαβερά προς το περιβάλλον!

Ένα ποτηράκι, βασισμένο στο χαρτί, εκπέμπει πάνω από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Και εκτιμάται ότι μόνο το 0,25% ανακυκλώνεται μετά τη χρήση τους.

Αντιθέτως, το HyO-Cup, το οποίο προτείνει, το με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στούντιο Creme, είναι κατασκευασμένο από λαχανικό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο του σπιτιού μας και, κατά συνέπεια, είναι πλήρως βιοδιασπώμενο. Μήπως είναι μια τέλεια λύση για τα 250 δισεκατομμύρια ποτηράκια που χρησιμοποιεί ετησίως η Starbucks;

Το ποτηράκι που σχεδίασε το νεοϋορκέζικο στούντιο είναι από νεροκολοκύθα. Η νεροκολοκυθιά είναι φυτό που μεγαλώνει γρήγορα, καρποφορεί κάθε χρονιά, και από τη στιγμή που αποξηραθούν τα νεροκολόκυθα αναπτύσσουν ανθεκτικό εξωτερικό και η ινώδης υφή τους γίνεται υδατοστεγής. Για αιώνες, τα νεροκολόκυθα χρησιμοποιούντο ως δοχεία υγρών. Και ως ποτήρια.



Τώρα, στον 21ο αιώνα, το στούντιο Creme προτείνει να επανέλθουν σε χρήση. Χρησιμοποίησαν καλούπια από τρισδιάστατο εκτυπωτή για την καλλιέργεια και κατάφεραν ένα σχέδιο το οποίο επιτρέπει να τα στοιβάζει κανείς το ένα μέσα στο άλλο, μιμούμενοι το σχήμα ενός γυάλινου ποτηριού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση του Creme είναι μία από τις 12 που συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό Nextgen Cup Challenge, διαγωνισμό για επανασχεδιασμό του ποτηριού μιας χρήσης που είναι βασισμένο στο χαρτί και δημιουργία ευρέως ανακυκλώσιμης εναλλακτικής ή εναλλακτικής που επιτρέπει κομποστοποίηση μετά τη χρήση.

Η Starbucks επένδυσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οι 12 συμμετέχοντες θα λάβουν χρηματοδότηση και σε έξι από αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να εξελίξουν τα σχέδιά τους.

Δείτε το βίντεο:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share