Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός: Βρέθηκε σαλμονέλα σε γύρο κοτόπουλο!

Προσοχή!

21 Οκτωβρίου 2019 15:30
Συναγερμός: Βρέθηκε σαλμονέλα σε γύρο κοτόπουλο!

Κατεψυγμένο γύρο κοτόπουλου συνολικού βάρους 250 κιλών, κατάσχεσαν λόγω σαλμονέλας, οι ελεγκτές τροφίμων της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν στην αγορά!

Δείτε επίσης: "Βλάβες στον εγκέφαλο από αυτά τα ψάρια": Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί!

Συγκεκριμένα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση εμπορίου κρεάτων του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και κατάσχεσαν 250 κιλά γύρου κοτόπουλου, λόγω παρουσίας σαλμονέλας.

ΕΦΕΤ: Προσοχή! Ανάκληση γνωστού τυριού για σαλμονέλα! (photo)

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με την προληπτική ανάκληση τυριού ροκφόρ, λόγω πιθανής παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. "Παγωτά - θάνατος,μην τα τρώτε!" Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί!

Πρόκειται για τυρί ροκφόρ Γαλλικής προέλευσης με εμπορική ονομασία «SOCIETE ROQUEFORT» 100g+25g free, με αριθμό παρτίδας 3177C και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03.11.2019. Το εν λόγω προϊόν διατέθηκε στην Ελληνική αγορά από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος μετά τις 18.07.2019 και μέχρι τις 02.08.2019.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος να μην το καταναλώσουν.

Συναγερμός από ΕΦΕΤ: Καρκίνος από το πιο αγαπημένο τρόφιμο των Ελλήνων!

Η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για ύπουλο παθογόνο, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών. "Τρώμε σκατά...": Η είδηση για τον ΕΦΕΤ που κάνει πανικό!

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν τελευταία τα προϊόντα κρέατος από το σούπερ μάρκετ και να φροντίζει ώστε να τηρούνται απόλυτα οι θερμοκρασίες κατάψυξής τους στο οικιακό τους ψυγείο

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το ζήτημα!

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και η αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν επιδράσει στον τρόπο που ορισμένοι κίνδυνοι "αγγίζουν" το τελικό τρόφιμο από το στάδιο της προμήθειας των πρώτων υλών στο χωράφι έως και το σερβίρισμα στο πιάτο. Στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο μία ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρτογράφηση της εμφάνισης ενός τέτοιου μικροβιολογικού κινδύνου σε τρόφιμα και τελικά τον εκμηδενισμό του με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές ήταν αφιερωμένο το εξειδικευμένο διήμερο συνέδριο που διεξήχθη στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Θέμα του συνεδρίου, με συνδιοργανωτές τον Ε.Φ.Ε.Τ., το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), από αντίστοιχες με τον Ε.Φ.Ε.Τ. ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου τροφίμων, από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και από μεγάλες εταιρείες παραγωγής και λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Η συμμαχία του Ε.Φ.Ε.Τ. με ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω της συμμετοχής του σε επιστημονικά δίκτυα παραγωγής ερευνητικών αποτελεσμάτων, έχει ως τελικό ωφελούμενο τον καταναλωτή. Στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν εμφανές ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ακολουθώντας μερικές απλές αρχές στην καταναλωτική συμπεριφορά του, μπορεί αποδεδειγμένα να παίξει μείζονα ρόλο στη μη εμφάνιση του μελετώμενου παθογόνου στο τελικό τρόφιμο. Ένα παράδειγμα αυτής της συμβολής του καταναλωτή είναι η μέριμνά του να αγοράζει τελευταία τα υπό ψύξη προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και να τα τοποθετεί το συντομότερο δυνατό σε ένα ορθά ρυθμισμένο οικιακό ψυγείο, το οποίο τηρεί αξιόπιστα την αναγραφόμενη θερμοκρασία συντήρησης.

Επίσης, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η πιστή τήρηση των αναγραφόμενων στην επισήμανση ημερομηνιών κατανάλωσης των προσυσκευασμένων τροφίμων, ώστε να μην ξεχνιέται ένα τρόφιμο στο ψυγείο μετά την παρέλευση αυτών των ημερομηνιών.

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Ποια τρόφιμα απαγορεύει στα παιδιά!

Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολικά κυλικεία εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, καταγράφοντας τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα για τους μαθητές!

«Το σχολείο, πέρα από τον πρωταρχικό παιδαγωγικό και κοινωνικό-πολιτιστικό σκοπό του, πρέπει να αποτελεί το μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής.

Τα παιδιά, μέσα από την εκμάθηση και τις διατροφικές επιλογές που τους προσφέρονται καθημερινά στο σχολικό περιβάλλον, μπορούν να γνωρίζουν ή να συνηθίζουν από μικρή ηλικία στις τροφές που είναι διατροφικά κατάλληλες για εκείνα και τελικά να μάθουν να υιοθετούν μακροπρόθεσμα στη ζωή τους υγιεινότερες επιλογές στο διαιτολόγιό τους», σημειώνει ο ΕΦΕΤ και τονίζει πως «παρότι ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών είναι πρωταρχικός και αδιαμφισβήτητος, η μέριμνα για τα σχολικά κυλικεία είναι διετή :

διάθεση ασφαλών τροφίμων αλλά και χρήσιμων πληροφοριών διατροφής, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στη διατροφική διαπαιδαγώγηση τους. Επομένως, απαιτείται η συνεργασία και η ευαισθητοποίηση της συλλογικής, κοινωνικής αλλά και ατομικής ευθύνης όλων μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share