Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νέος ΚΟΚ: Έρχονται βαριές «καμπάνες», μέχρι και ισόβια φυλάκιση σε ορισμένες περιπτώσεις!

Ποια είναι τα νέα μέτρα;

17 Οκτωβρίου 2019 08:46
Νέος ΚΟΚ: Έρχονται βαριές «καμπάνες», μέχρι και ισόβια φυλάκιση σε ορισμένες περιπτώσεις!

Τροποποιήσεις έγιναν στον ΚΟΚ, ο οποίος προβλέπει πλέον μέχρι και ισόβια φυλάκιση σε ορισμένες περιπτώσεις και στενεύει πολύ τα περιθώρια για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Δείτε επίσης: Αυτές είναι οι πέντε κλασικές διαφωνίες στον δρόμο! Πόσο καλά ξέρετε τον ΚΟΚ;

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση έχει ως αποτέλεσμα αμέτρητους θανάτους στη χώρα μας κάθε χρόνο. Παρά την ενημέρωση και τα καθημερινά παραδείγματα γύρω μας, πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια τακτική.
Πλέον ωστόσο, τα πράγματα «αγριεύουν» πολύ με την ανασύνταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, φυλάκιση έως και τρία έτη, χρηματική ποινή και πολλές, βαρύτερες κυρώσεις σε περίπτωση τραυματισμών από ατύχημα κλπ, θα δέχεται όποιος οδηγεί όχημα:
  • Υπό την επήρεια αλκοόλ
  • Υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών
  • Με επικίνδυνη σωματική ή πνευματική εξάντληση
  • Σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
  • Σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, πλατείες
  • Που είναι τεχνικά ανασφαλές
  • Που έχει φορτωθεί με μη ασφαλή τρόπο

Επιπροσθέτως, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο τραυματισμού κάποιου ανθρώπου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Σε περίπτωση δε, που τραυματίσει άνθρωπο, η φυλάκιση είναι έως και δέκα έτη και αν η πράξη είχε αποτέλεσμα το θάνατο ανθρώπου, θα τιμωρηθεί με φυλάκιση τουλάχιστον δέκα ετών.

Δείτε επίσης: Προσοχή: 100 ευρώ πρόστιμο για κάτι που κάνει το 99% των Ελλήνων οδηγών!

Ακόμη, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ισόβια κάθειρξη αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Ο νέος Ποινικός Κώδικας αναδιαρθρώθηκε πλήρως και προχώρησε στην κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ήταν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 1951.

Πάντως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μερικά πολύ σημαντικά πράγματα. Αρχικά, για να έχουν αντίκτυπο όλα τα παραπάνω στους δρόμους και επιτέλους, να γίνουν ασφαλέστεροι, πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι στο ακέραιο προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση! Επίσης, οι έλεγχοι να γίνουν συχνότεροι και η ενημέρωση, περισσότερη!

Επίσης, πολλά ερωτήματα έχουν γεννηθεί για την αξιολόγηση της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης από τα όργανα της τάξης. Πώς θα κρίνει δηλαδή η αστυνομία, ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν είναι σε θέση να οδηγεί λόγω της κούρασής του; Θα περνάει κάποιο... τεστ για παράδειγμα ή απλώς θα το κρίνει ο εκάστοτε αστυνομικός; Σίγουρα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν, ώστε να ενημερωθούν και οι οδηγοί.

Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ: Φυλάκιση για όσους οδηγούν κουρασμένοι!

Αλλαγές στην... οδήγηση φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας αφού όσοι οδηγούν ενώ είναι σωματικά ή ψυχικά εξαντλημένοι ή έχουν σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο όχημά τους, θα διώκονται.

Ειδικότερα, το άρθρο 290 Α του νέου Ποινικού Κώδικα κάνει για πρώτη φορά αδίκημα την οδήγηση σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ψυχική ή σωματική εξάντληση, σύμφωνα με το OPEN, με φυλάκιση έως τριών ετών.


Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως θα διαπιστώνεται η ψυχική και η σωματική κούραση του οδηγού.

«Για το αλκοόλ μπορούν να μετρήσουν. Για την κούραση, μάλλον θα είναι στην κρίση του τροχονόμου. Οι ποινές είναι σοβαρές, προβλέπουν από χρηματικό πρόστιμο και φτάνει ως τρία χρόνια φυλάκιση», σχολίασε ο Παναγιώτης Χαρμπής.

Επίσης στο άρθρο 290 Α προβλέπεται ποινή φυλάκισης για όσους οδηγούν ανάποδα σε οποιοδήποτε σημείο. Μάλιστα, αν έχει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, ο οδηγός καταδικάζεται έως και σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο κ. Χαρμπής αποκάλυψε επίσης πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός που θα προκαλέσει τροχαίο με πάνω από ένα θύματα μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε ισόβια κάθειρξη και «αν βάλεις βόμβα και σκοτώσεις τους ίδιους ανθρώπους καταδικάζεσαι σε δέκα χρόνια!».

Νιώθεις διαρκώς εξαντλημένος; - Αυτή η βιταμίνη λείπει από τη διατροφή σου!

Μήπως σε πονάνε τα κόκαλά σου και νιώθεις διαρκώς εξαντλημένος όσο και να προσπαθείς να ξεκουράζεσαι; Ίσως να έχεις έλλειψη βιταμίνης D.

Θα φανταζόταν κανείς ότι ζώντας σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, θα παίρναμε σε καθημερινή βάση την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό και τα ποσοστά αυτά αυξάνονται όσο μπαίνουμε στο χειμώνα και η μέρα μικραίνει.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share