Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι απαντά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;

Δες τι είπε!

14 Οκτωβρίου 2019 11:05
Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι απαντά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα;

Η βασίλισσα Ελισάβετ αντιδρά για πρώτη φορά στο θέμα διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαντώντας σε μία επιστολή που έλαβε και η οποία την καλεί να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Δείτε επίσης: Προκόπης Παυλόπουλος: "Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται ως κοινός κλεπταποδόχος"

Η βασίλισσα Ελισάβετ κλήθηκε, μέσω του γραφείου της, να απαντήσει σε επιστολή πολίτη της Αυστραλίας που την καλούσε να τοποθετηθεί στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η επιστολή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η απάντηση της Ελισάβετ

Ουσιαστικά αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έστειλαν, εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, επιστολή σε μία Αυστραλή, η οποία είχε γράψει γράμμα στην Ελισάβετ, ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει στη βασίλισσα στης Βρετανίας ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών. «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των "Ελγινείων" Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ. «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

«Δεν μπορεί να επέμβει η βασίλισσα στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στη Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ. «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα "Ελγίνεια" Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».

«Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον γιατί ο σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες»

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της», δήλωσε στα «Νέα» η Μέρι Ντροστ.

Εξηγώντας γιατί αποφάσισε να στείλει επιστολή στη βασίλισσα, είπε: «Συμπάσχω με τους Έλληνες και την επιθυμία τους να δουν τα Γλυπτά ξανά εκεί που ανήκουν. Ήμουν σίγουρη ότι η Ελισάβετ θα έδειχνε ενδιαφέρον ο γιατί σύζυγός της έχει ελληνικές ρίζες».

Λίγες μέρες μετά την αποστολή της επιστολής η Ντροστ πήγε στο Λονδίνο και επισκέφθηκε δύο φορές το Βρετανικό Μουσείο. Εκεί, όπως υποστηρίζει, έπιασε κουβέντα με έναν φύλακα ο οποίος της είπε ότι «όταν ο δούκας του Εδιμβούργου επισκέφθηκε το μουσείο, σχολίασε ότι τα Γλυπτά λειτουργούν ως πρεσβευτές της Ελλάδας». «Οι πρεσβευτές εκπροσωπούν τη χώρα τους στο εξωτερικό. Στο τέλος όμως πάντα γυρνούν στην πατρίδα τους», σχολίασε η Ντροστ.

Το ίδιο αίτημα απηύθυνε και στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Σε αντίθεση όμως με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πρόσφατα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανένωση των Γλυπτών, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της Μέρι Ντροστ.

Προκόπης Παυλόπουλος: "Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται ως κοινός κλεπταποδόχος"

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για την άμεση επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης! "Το Βρετανικό Μουσείο φέρεται ως κοινός κλεπταποδόχος" δήλωσε χαρακτηριστικά! Κυριάκος Μητσοτάκης: Nα επιστέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 2021!

Ο κ. Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο-όπως σημείωσε- έχει ανεγερθεί γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό, τονίζοντας ότι η εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ν' αρνείται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης προσβάλλει και τον Πολιτισμό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά αυτή άρχισε να προκαλεί την παγκόσμια κατακραυγή.

«Η ως άνω εμμονή του Βρετανικού Μουσείου ισοδυναμεί με στήριξη της πολιτισμικής τυμβωρυχίας και της κλοπής του Έλγιν. Και, σίγουρα, δεν τιμά τον Λαό της Μεγάλης Βρετανίας, με την ιστορία που του αναλογεί, το να συμπεριφέρεται η κορωνίδα του Πολιτισμού του, το Βρετανικό Μουσείο, ως κοινός κλεπταποδόχος και υπεξαιρέτης μοναδικών αγαθών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Αθήνα, αφορά τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Όπως εξήγησε «Πρόκειται για «κραυγή αγωνίας», που συνδέεται άμεσα με την υπεράσπιση αυτού του Πολιτισμού, αν αναλογισθούμε ότι ο Παρθενώνας - για να θυμηθούμε την ιστορική ομιλία του Αντρέ Μαλρώ, κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στις 28 Μαΐου 1959 - σηματοδοτεί την αφετηρία του Παγκόσμιου Πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην 24η Art Athina o κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για έναν εικαστικό θεσμό, τον παλαιότερο αυτού του είδους στην Ελλάδα, του οποίου το αδιαμφισβήτητο κύρος, του επιτρέπει να κατέχει περίοπτη θέση στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό εικαστικό χώρο.

Υποστήριξε, επίσης, ότι την φετινή διοργάνωση της «Art - Athina» τονίζει συμβολικώς ακόμη περισσότερο το γεγονός, ότι φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο, σ' ένα χώρο που εκφράζει, με τρόπο ιδανικό, την πορεία της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Επισήμανε, ακόμη, ότι η «Art - Athina», εκπροσωπεί, ως κορυφαίο εικαστικό Forum, με τρόπο εμβληματικό την Αθήνα, ως κοιτίδα και λίκνο και της Τέχνης, διαχρονικώς και σημείωσε ότι αυτή η διαχρονικότητα συνίσταται στο ότι η Αθήνα - χάρη και σε θεσμούς όπως η «Art - Athina» - μοιάζει με πολιτισμικό αστερισμό, ο οποίος εκπέμπει αδιαλείπτως το φως του μέσα στον χρόνο, από τότε που η Τέχνη αναδύθηκε, σε όλο της το μεγαλείο - κατακτώντας περίοπτη θέση ως εξίσου διαχρονική αντηρίδα του Παγκόσμιου Πολιτισμού - δηλαδή από την ανεπανάληπτη περίοδο της Κλασικής Αρχαιότητας, ως τις μέρες μας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι υπό τα δεδομένα αυτά, ο εικαστικός θεσμός της «Art - Athina» δείχνει πως η Αθήνα - άρα η Ελλάδα - είναι πάντα παρούσα, και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στα δρώμενα και, συνακόλουθα, στην εξέλιξη της Τέχνης, ως μέσου που ενισχύει διαρκώς την γονιμότητα του Πνεύματος, της Παιδείας και του Πολιτισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο».

Στα λαμπερά εγκαίνια της φετινής Αrt Athina απεύθυναν χαιρετισμό, η πρόεδρος των αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Η κα Γραμματοπούλου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,

Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζει για τρίτη συνεχόμενη φορά την Art Athina, και πρόσθεσε ότι η μεγάλη αυτή εικαστική έκθεση βρήκε τον φυσικό της χώρο στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται φέτος, και εξέφρασε την ευχή της η διοργάνωση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια στον ίδιο χώρο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έμπρακτη συμπαράστασή του στο θεσμό της Art Athina, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που αποδεικνύει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια σύγχρονη πολιτιστική βιομηχανία και νέοι άνθρωποι που παράγουν και δημιουργούν. Αναφερόμενος στο χώρο του Ζαππείου, είπε ότι πρόκειται για ένα σημείο αναφοράς για την Αθήνα, μέσα από το οποίο συνομιλούν το σήμερα και το αύριο με το χθες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν φιλότεχνοι, συλλέκτες και καλλιτέχνες. Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Πρόκληση του βρετανικού μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αναγνωρίστε ότι είναι δικά μας!» (Video)

Με προκλητικό τρόπο απάντησε το Βρετανικό Μουσείο στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα. "Bring them back": Το τραγούδι για την επιστροφή των μαρμάρων που ακούστηκε μέσα στο Βρετανικό μουσείο!

Σε σχετική ερώτηση εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έδωσε την εξής απάντηση: «Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» "Δεν επιστρέφουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα"! Προκαλεί το Βρετανικό Μουσείο!

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα γιατί:

  • Ζητάει από το νόμιμο κάτοχο των Γλυπτών του Παρθενώνα (δηλαδή το ελληνικό κράτος) να αναγνωρίσει την κλοπή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της.
  • Ζητάει να δοθεί συγχωροχάρτι στην κλοπή των Γλυπτών και τον βανδαλισμό του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Υπενθυμίζεται ότι τα Γλυπτά ξηλώθηκαν με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα.
  • «Λησμονεί» ότι τα Γλυπτά δεν είναι μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά αναπόσπαστα τμήματα του μνημείου του Παρθενώνα.
  • Θέλει να παραβλέψουμε ότι το Βρετανικό Μουσείο απέτυχε να προστατεύσει τα Γλυπτά. Το 1938 ο «καθαρισμός» με χάλκινα εργαλεία των Γλυπτών προκάλεσε σημαντικές φθορές στην επιφάνειά τους.

Τι λέει η Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε σήμερα στον ΣΚΑΙ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αυτή παραμένει πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν αναιρείται από το άνοιγμα του πρωθυπουργού για δανεισμό με αφορμή την συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, παρατήρησε η κ. Μενδώνη.

Προσέθεσε δε ότι από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση δανεισμού που θα καταθέσει η Αθήνα θα θέτει σαφές πλαίσιο που θα διασφαλίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις. Τέλος, εκτίμησε πως σε περίπτωση το Βρετανικό Μουσείο δεχτεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για δανεισμό των γλυπτών θα καταδείξει ότι η στάση του Λονδίνου κάμπτεται.

Γκάφα της κυβέρνησης

Από την μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την πρόταση δανεισμού τεράστια γκάφα της κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου υποστηρίζεται ότι: «Το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών αποτελεί ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός.»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share