Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Άρχισε η επιχείρηση στη Συρία! Ο Ερντογάν το ανακοίνωσε με tweet!

Δείτε εδώ!

9 Οκτωβρίου 2019 16:32
Άρχισε η επιχείρηση στη Συρία! Ο Ερντογάν το ανακοίνωσε με tweet!

Την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσε επίσημα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανάρτησή του στο twitter.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η επιχείρηση που διεξάγουν «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τον Εθνικό Συριακό Στρατό εναντίον των PKK / YPG και των τρομοκρατικών οργανώσεων ISIS στη Βόρεια Συρία έχει ξεκινήσει. Στόχος μας να καταστρέψουμε τον διάδρομο τρόμου που προσπαθεί να εδραιωθεί στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή.

Κατά το Bloomberg η επίθεση της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών που θα υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα και θωρακισμένα μεταγωγικά του δεύτερου πιο μεγάλου σε μέγεθος στρατού του ΝΑΤΟ.

Η επιθετική κίνηση της Τουρκίας πραγματοποιείται παρά τις απειλές Τραμπ για συντριβή της τουρκικής οικονομίας σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξουν «αχρείαστες ενέργειες» και την υπόσχεσή του ότι θα βοηθήσει τους Κούρδους με χρήματα και όπλα.

Είχε προηγηθεί και η επίσημη τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ότι «η Τουρκία δυστυχώς επέλεξ να δράσει μονομερώς» και η διευκρίνιση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προβεί σε καμία αλλαγή στην παρουσία των δυνάμεών μας στη Συρία.

Συρία: Φόβοι για απελευθέρωση 15 χιλιάδων τζιχαντιστών!

Φόβους ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να απελευθερώσει 15 χιλιάδες τζιχαντιστές που βρίσκονται στις φυλακές της βόρειας Συρίας σε περίπτωση που επιτεθεί η Τουρκία, εκφράζουν Κούρδοι μαχητές της Συρίας.

Δείτε επίσης: Το γνωρίζατε; Από ποια χώρα δεν πετάνε από πάνω τα αεροπλάνα;

Η προειδοποίηση των Κούρδων έρχεται ενώ παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αν η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει τον πόλεμο.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η στρατιωτική του μηχανή είναι πανέτοιμη, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους και τα ρωσικά ΜΜΕ «Sputnik» και «Russian Today», αναφέρουν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβοκουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην επαρχία Αλ – Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία. Την είδηση αυτή μετέδωσε πρώτο το τηλεοπτικό δίκτυο «al-Mayadeen» του Λιβάνου.

Μια εισβολή στη Συρία από την πλευρά της Άγκυρας θα μπορούσε να επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Iσλαμικό Κράτος να επιχειρήσει μαζικές απελευθερώσεις κρατουμένων ενώ οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τα συριακά εδάφη.

Περισσότεροι από 15 χιλιάδες τρομοκράτες του Iσλαμικού Κράτους βρίσκονται σε φυλακές στη βορειοανατολική Συρία με τους Κούρδους να έχουν τα «κλειδιά» των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Sun», το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να επωφεληθεί από την αναταραχή που θα προκαλούσαν οι πολεμικές κινήσεις της Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη, όπως προειδοποιούν οι Κούρδοι μαχητές.

Χθες, πάντως, οι Κούρδοι της Συρίας έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ουάσινγκτον ότι τους εγκατέλειψε, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα εδάφη της βορειοανατολικής Συρίας.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία», ανέφεραν.

Προειδοποίησαν επίσης ότι η επίθεση της Τουρκίας θα έχει «τεράστιες επιπτώσεις » στη συνεχιζόμενη εκστρατεία για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους.

Από τις 15 χιλιάδες, περίπου οι 2.500 από αυτούς είναι ξένοι τζιχαντιστές από ευρωπαϊκές χώρες που αρνήθηκαν να τους πάρουν πίσω.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος θέλει να «απελευθερώσει τους πιστούς μαχητές του».

Τουρκία: Ένα βήμα για την εισβολή της στην Συρία!

Ένα βήμα για εισβολή στη βόρεια Συρία είναι η Τουρκία προκειμένου, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας» στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τουρκικά πυρά κατά κουρδικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε τη Δευτέρα το βράδυ κουρδικές θέσεις που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.


Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.

Στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter στην οποία σημείωνε ότι «όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση (σ.σ. στη βόρεια Συρία) έχουν ολοκληρωθεί».

Τα ήξεις-αφίξεις του Τραμπ

Την ίδια ώρα την απόδειξη ότι κανένας σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να στηρίζεται στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε η πολιτική της Ουάσινγκτον για τη Συρία. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έδωσε το «πράσινο φως» στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία αδειάζοντας με τον πλέον κυνικό τρόπο τους Κούρδους συμμάχους της ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους και φέροντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε όχι απλώς να ικανοποιήσει πλήρως τον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά στράφηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη χάρη στην Ευρώπη και είναι καιρός οι αμερικανικές δυνάμεις να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας» στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της με σκοπό να αλλοιώσει τη σύνθεση του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν σε όλα τα κόμματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μετά από τις έντονες αυτές αντιδράσεις ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε, μέσω Twitter, να «απειλήσει», την Άγκυρα λέγοντας ότι αν «η Τουρκία πράξει κάτι το οποίο εγώ με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας ( κάτι που έχω κάνει στο παρελθόν!)». Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ έστρεψε τα βέλη του εκ νέου κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι η «Ευρώπη θα πρέπει να είναι προσεκτική».



Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παρόλο που γνωρίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τα εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη του, τόσο για να ζητήσει περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες όσο και για να μετριάσει τις αντιδράσεις για την επικείμενη εισβολή του στη Συρία, η ΕΕ γνωρίζει ότι οι συνέπειες της συμφωνίας Ουάσινγκτον - Άγκυρας για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, δεν θα επηρεάσει τις ΗΠΑ, αλλά την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της.
Σε περίπτωση που Άγκυρα εμπλακεί σε έναν πόλεμο στη βόρεια Συρία από τον οποίον ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε και πώς θα απεμπλακεί, ενδέχεται να υπάρξουν καινούργιες προσφυγικές ροές, προς την ΕΕ.

Ντόναλντ εναντίον Ντόναλντ

Σε αντίθεσή με τον συνονόματό του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος έδωσε «γη και ύδωρ» στον Ερντογάν , ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι οι «ενέργειες της Τουρκίας» δοκιμάζουν τις σχέσεις της με την Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η ΕΕ, βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό της Κύπρου απέναντι στις «παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή η Γαλλία έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απόσχει από κάθε στρατιωτική επιχείρηση, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η οποία θα συνέβαλε στην αναβίωση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και τάχθηκε υπέρ της παραμονής των ξένων τζιχαντιστών στα στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασε και η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες ο Ζοσέπ Μπορέλ, ο επόμενος «υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ» (ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας) κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να αναπτύξουν περισσότερους άνδρες και γυναίκες στις κοινές ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο ακόμα και για 50.000 - 60.000, ώστε η ΕΕ να μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντά της.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share