Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Λούνα παρκ του «τρόμου» στην Ελλάδα: Μεγάλα τα κενά ασφαλείας!

Τι προανήγγειλε ο Γεωργιάδης;

9 Οκτωβρίου 2019 15:21
Λούνα παρκ του «τρόμου» στην Ελλάδα: Μεγάλα τα κενά ασφαλείας!

Περίπλοκο, ασαφές, με πανσπερμία διατάξεων, πολλές φορές αντικρουόμενων μεταξύ τους είναι το πλαίσιο αδειοδότησης των λούνα παρκ στην Ελλάδα. Τραγωδία στο Βόλο: Συγκλονίζει η μητέρα της 14χρονης που έχασε τη ζωή της στο «φονικό» λούνα παρκ: «Θα μπορούσαν να είχαν...» (Video)

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα της ομάδα εργασίας, που συστάθηκε με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη ρύθμιση της αδειοδότησης συγκεκριμένων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και τα λούνα-παρκ. Τραγωδία στο Βόλο: Νέες αποκαλύψεις για το «φονικό» λούνα παρκ στον Αλμυρό! (Video)

Η ομάδα δημιουργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας συμπέρανε ότι τα θέματα ασφαλείας, που είναι και τα πλέον κρίσιμα για την εν λόγω οικονομική δραστηριότητα, αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς κατά το στάδιο της αδειοδότησης και ότι απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για περιοδικούς ελέγχους των εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους ή μετά από εργασίες συντήρησης κ.λπ.

«Στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένας τεχνικός κανονισμός, που θα απολήγει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς όμως αναίτια και υπέρμετρη γραφειοκρατική επιβάρυνση του επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ομάδας εργασίας, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2019 η τεχνική ομάδα έργου θα εκπονήσει τον Κανονισμό Ασφαλείας εγκατάστασης και λειτουργίας των λούνα παρκ», αναφέρει η ομάδα εργασίας στα συμπεράσματά της. Τραγωδία σε λούνα παρκ: Εκτροχιάστηκε τρενάκι! Δύο νεκροί! (Video)

Για να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα, η ομάδα εργασίας αποφάσισε να συστήσει εξειδικευμένη υπο-ομάδα έργου, που θα αναλάβει την εκπόνηση τεχνικού κανονισμού ασφαλείας για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των λούνα παρκ.

Το σχετικό έγγραφο, το κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ζέττας Μακρή.

Τραγωδία στον Βόλο: «Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση της 13χρονης!» Νέες καταγγελίες για το λούνα παρκ του τρόμου!

Δύο άγνωστα περιστατικά σοβαρών τραυματισμών στο παιχνίδι – παγίδα θανάτου του λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου έρχονται στο φως. Βίντεο - ντοκουμέντο από την τραγωδία στο Βόλο: Οι πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα στο λούνα παρκ!

Στις 30 Αυγούστου η 13χρονη Σεράινα τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το σώμα της πετάχτηκε με δύναμη από μεγάλο ύψος στη βάση άλλου παιχνιδιού.

«Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση της Σεράινας, της άτυχης κοπέλας που σκοτώθηκε στο ‘χαλί’. Από πέρυσι έλεγα ότι σε αυτό το λούνα παρκ θα γινόταν ατύχημα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα με τον χειρότερο τρόπο», λέει σε εφημερίδα η 17χρονη Αγγελική, μαθήτρια λυκείου, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβριο τραυματίστηκε στο ίδιο παιχνίδι στο παζάρι του Αλμυρού.

Η καθιερωμένη βόλτα στη γνωστή εμποροπανήγυρη της περιοχής μετατράπηκε σε εφιάλτη, όταν μαζί με τις φίλες της επιχείρησε να ανέβει στο μοιραίο παιχνίδι που κόστισε τη ζωή στην άτυχη 13χρονη μαθήτρια πριν από λίγες εβδομάδες, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της και την τοπική κοινωνία. Τραγωδία στο Βόλο: Πώς σκοτώθηκε η 13χρονη στο λούνα παρκ;

Όπως διηγείται η Αγγελική, στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 είχε πάει με τις συμμαθήτριές της στο παζάρι του Αλμυρού για να διασκεδάσουν. Είδαν το ''χαλί'' και αποφάσισαν να ανέβουν, προκειμένου να νιώσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη. Στην αρχή τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε. Το παιχνίδι είχε μόλις ξεκινήσει να κινείται, χωρίς ευτυχώς να έχει σηκωθεί ψηλά, όταν χωρίς λόγο η προστατευτική μπάρα απασφάλισε και χτύπησε στο κεφάλι την Αγγελική.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες, ενώ υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, καθώς είχε για πολλές μέρες έντονη ζαλάδα και ισχυρούς πονοκεφάλους.

«Για καιρό πίστευα ότι αυτό που έπαθα οφειλόταν σε μία άτυχη στιγμή. Μαθαίνοντας, όμως, για τον θάνατο της Σεράινας ταράχτηκα και στεναχωρήθηκα πολύ. Κατάλαβα ότι η ασφάλεια που υποτίθεται πως μας παρείχαν από την συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπήρχε και στη θέση του άτυχου κοριτσιού θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε», αναφέρει η Αγγελική, η οποία χρειάστηκε να υποβληθεί σε οκτώ ράμματα μετά τον τραυματισμό της.

«Κανένας από τους υπεύθυνους του λούνα παρκ δεν ενδιαφέρθηκε για να δει πόσο σοβαρά είχε τραυματιστεί, αν ζαλίζεται ή αν πονάει. Το παιδί κατέβηκε τρέχοντας από το «χαλί» και ο χειριστής δεν διέκοψε το παιχνίδι, θέτοντας σε κίνδυνο και τα υπόλοιπα παιδιά», λέει η Ουρανία Παπαγεωργίου, μητέρα της Αγγελικής και συμπληρώνει: «Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε αν η προστατευτική μπάρα άνοιγε την ώρα που το παιχνίδι βρισκόταν ψηλά στον αέρα. Δεν υπάρχουν κανόνες ασφαλείας στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Όλοι το γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει το κακό. Από πέρυσι φώναζα ότι κάποια μάνα θα έκλαιγε το παιδί της».

Η μητέρα της Αγγελικής υποστηρίζει ότι τη λύση στην υπόθεση τραυματισμού της κόρης της θα δώσει η Δικαιοσύνη, καθώς έχει υποβάλει μήνυση. Είναι αποφασισμένη, μάλιστα, να συνεχίσει τον δικαστικό της αγώνα μέχρι τέλους. Σοκαριστικά είναι τα όσα δηλώνει σε εφημερίδα και η 32χρονη Σοφία, η οποία είχε ανέβει στο συγκεκριμένο παιχνίδι στο λούνα παρκ του Αλμυρού μία ημέρα πριν από τη μοιραία νύχτα που έχασε τη ζωή της η Σεράινα. Τραγωδία στο Βόλο: Ελεύθερη η ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ!

«Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Διαπίστωσα ότι η προστατευτική μπάρα είναι χαλαρή και ότι υπάρχει μεγάλο κενό από το σώμα μου. Έφευγα από το κάθισμα και βρισκόμουν στον αέρα. Ένιωθα ότι πετάω. Αμέσως είπα στον σύζυγό μου ότι φοβόμουν και του ζήτησα να με κρατήσει σφιχτά για να μην φύγω στο κενό», αναφέρει η κ. Σοφία και προσθέτει: «Το ''χαλί'' είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για μικρόσωμα άτομα ή για ανθρώπους που ζυγίζουν λίγα κιλά, γιατί υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στην προστατευτική μπάρα και στο σώμα. Την επόμενη μέρα που έμαθα ότι σκοτώθηκε το κοριτσάκι έπαθα σοκ».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share