Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Αυτές θα είναι οι νέες ταυτότητες! Πότε θα τις πάρουμε; (Video)

Τι δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης;

9 Οκτωβρίου 2019 13:47
Αυτές θα είναι οι νέες ταυτότητες! Πότε θα τις πάρουμε; (Video)

Τις διαδικασίες για την έκδοση νέων ταυτοτήτων έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Νέες ταυτότητες: Ακόμα πιο αυστηρές οι προδιαγραφές!

«Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει "σηκωθεί" από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πριν από το τέλος του έτους και στόχος είναι μέσα στο 2021, να έχουμε ταυτότητες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, θα μοιάζουν περισσότερο με το δίπλωμα οδήγησης και θα έχουν πάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συναλλαγές με το κράτος».

Για παράδειγμα, έφερε μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία σήμερα γίνεται στα ΚΕΠ.

«Αυτό θα συνεχιστεί, αλλά θα μπορεί πλέον ένας άνθρωπος να το κάνει αυτόματα χωρίς να πάει στα ΚΕΠ. Όλο το ζουμί είναι να είναι η ψηφιακή υπογραφή στην ταυτότητα να είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Τα βασικά σημεία για τις νέες ταυτότητες

1. Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.

2. Το μοντέλο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή.

3. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή, που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες! Κοστίζουν από 8 έως 10 ευρώ και έχουν...

Οι πολίτες θα πληρώσουν, όπως πάντα, το κόστος για την αλλαγή Οι νέες ταυτότητες έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Η μορφή τους και τα στοιχεία τους θα βασίζονται σε εντελώς νέες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες, όταν και οι αρμόδιοι θα διαπραγματευθούν και θα κατατεθούν προσφορές από επτά με οκτώ μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι ως τον Δεκέμβριο του 2018 η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων θα έχει αρχίσει. Το κόστος για το κράτος υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ. Έτσι εκτιμάται ότι το κόστος για τους πολίτες θα είναι από 8 ως 10 ευρώ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι ταυτότητες θα είναι πλαστικές και θα περιέχουν ένα μικρο-τσιπ. Σε αυτό θα είναι αποθηκευμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Δεν θα υπάρχει το δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά θα παραμείνει στην εμφάνιση η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου.

Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει, πότε θα κυκλοφορήσουν και πόσο θα κοστίζουν;

Το κόστος της νέας ταυτότητας για τον Έλληνα πολίτη θα φτάνει τα 7 ευρώ συν το κόστος για τις φωτογραφίες, όπως σας μεταφέραμε και από την Παρασκευή!

Τσιπ με φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και προαιρετικά ομάδα αίματος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μόνον μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι νέες ελληνικές ταυτότητες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αλλάξει και το μέγεθός τους, καθώς οι νέες ταυτότητες θα είναι όπως οι πιστωτικές κάρτες.

Οι ταυτότητες, μάλιστα, θα έχουν ειδικές ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που «κρύβονται» στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης θα είναι:

  • φωτογραφία,
  • στοιχεία κατόχου,
  • ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους),
  • στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
  • δήμος εγγραφής,
  • αριθμός δημοτολογίου,
  • τόπος έκδοσης δελτίου.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις επόμενες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, ο μειοδοτικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί για να ανατεθεί το έργο και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το κόστος της νέας ταυτότητας για τον Έλληνα πολίτη θα φτάνει τα 7 ευρώ συν το κόστος για τις φωτογραφίες.
Ποιες θα είναι οι «ζώνες» ασφαλείας
Στην εμπρόσθια όψη

Ζώνη 1: Αριθμός Ταυτότητας (card number).
Ζώνη 2: Φύλο / Sex (Άρρεν/ Θήλυ Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια,
Ζώνη 3: Ημερομηνίας Λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης.
Ζώνη 4: Υπογραφή Κατόχου.
Ζώνη 5: Φωτογραφία

Στην οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone-MRZ)

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά

Στη νέα ταυτότητα μεγέθους πιστωτικής κάρτας έχουν τοποθετηθεί ο θυρεός της Ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα της χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / HELLENIC REPUBLIC), ο τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD), το σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), το ενσωματωμένο RFID chip.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share