Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεταναστευτικό: Τεράστια η αύξηση στις αφίξεις των Αφγανών!

Δείτε αναλυτικά!

8 Οκτωβρίου 2019 07:49
Μεταναστευτικό: Τεράστια η αύξηση στις αφίξεις των Αφγανών!

Μεγάλη αύξηση στις αφίξεις στην Ελλάδα οικογενειών από το Αφγανιστάν καταγράφονται για το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρχών που αναλύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Δείτε επίσης: Τραγωδία: Βρέθηκαν 13 πτώματα γυναικών στη Μεσόγειο, ανάμεσα τους κάποιες έγκυες!

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και στην Ελλάδα έφτασαν το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου 6.586 Αφγανοί, 3.755 Σύροι και 3.069 από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Παράλληλα καταγράφεται και αύξηση στους ασυνόδευτους ανηλίκους η εθνικότητα για την πλειονότητα των οποίων είναι αφγανική. Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται περισσότερα απο 4.500 ασυνόδευτα παιδιά με το 93,6% αυτών να είναι αγόρια ενώ αύξηση σημειώνεται και στο ποσοστό αυτών των παιδιών που είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Η γενική εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο που δείχνουν ότι το 39% όσων έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια ήταν Αφγανοί, το 15% ήταν Σύροι και το 9% Κογκολέζοι ενώ έχουν καταγραφεί και αφίξεις Ιρακινών και Παλαιστινίων.

Συνολικά από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει στην Ελλάδα είτε μέσω Έβρου είτε -κυρίως- μέσω των νησιών του Αιγαίου 45.597 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Μεσσηνία μεταφέρθηκαν σε Πειραιά και Καλαμάτα!

Οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην Μεσσηνία μεταφέρθηκαν σε Πειραιά και Καλαμάτα! Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή 61 μεταναστών και προσφύγων που εντοπίστηκαν το πρωί σε ιστιοφόρο σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας Μεσσηνίας.

Δύο άτομα παρελήφθησαν από δεξαμενόπλοιο και μεταφέρονται στον Πειραιά, ενώ οι άλλοι 59 από φορτηγό πλοίο και θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Στο σημείο βρίσκονταν, επίσης, τρία παραπλέοντα πλοία, δύο φορτηγά και ένα δεξαμενόπλοιο.

Υπ. Εργασίας: Τι αλλάζει στην απόδοση ΑΜΚΑ μεταναστών!

Νέα πολιτική στο ζήτημα απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες αναμένεται να ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας.

Δείτε επίσης: Ανησυχία προκαλεί το μεταναστευτικό ρεύμα! Η επιτήρηση στο Αιγαίο ενισχύεται!

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ.

Με την εγκύκλιο αυτή δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Υπ. Εργασίας: Ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγούσε ΑΜΚΑ αδιακρίτως και άνευ όρων

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εγκύκλιοι -η εκδοθείσα και η συμπληρωματική- έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι «η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους».

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Η εγκύκλιος ΣΥΡΙΖΑ για τον ΑΜΚΑ ακυρώθηκε από τον Γιάννη Βρούτση
Κατά τον κ. Μηταράκη, «εξαιτίας αυτής της ανικανότητας (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Η εν λόγω «επικίνδυνη και βλαπτική» εγκύκλιος, όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας, ακυρώθηκε από τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, πλέον έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα είτε προσωρινά και νόμιμα στη χώρα.

Λέσβος: "Εκρηκτικό" το τοπίο! 243 άτομα έφτασαν σε 14 ώρες! Βίντεο ντοκουμέντο!

"Εκρηκτικό" το τοπίο είναι το τοπίο τις τελευταίες ημέρες στην Λέσβο! 243 άτομα έφτασαν σε 14 ώρες! Με βάση τα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο έφτασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες!

Μόνο σήμερα, μέσα σε 14 ώρες, από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο, με άνδρες, γυναίκες και κυρίως, μικρά παιδιά, πέρασαν με λέμβους στη Λέσβο.

Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Η υπερσυγκέντρωση στο νησί είναι έντονη, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης. Μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα 2.000 άτομα. Στον καταυλισμό της Μόριας μένουν περίπου 13.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία. Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων μηνιαίως από το 2016.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share