Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τραγωδία: Βρέθηκαν 13 πτώματα γυναικών στη Μεσόγειο, ανάμεσα τους κάποιες έγκυες!

Θρήνος!

7 Οκτωβρίου 2019 18:18
Τραγωδία: Βρέθηκαν 13 πτώματα γυναικών στη Μεσόγειο, ανάμεσα τους κάποιες έγκυες!

Δεκατρία πτώματα περισυνελέγησαν σήμερα το απόγευμα, ενώ ακόμη δέκα άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε τη χθεσινή νύχτα πλοίου στο οποίο επέβαιναν μετανάστες, κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα της Μεσογείου, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Δείτε επίσης: Στον Πειραιά έφθασαν 500 μετανάστες από τη Μόρια! (Video)

Τα θύματα που βρέθηκαν είναι όλα τους γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν έγκυες και σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες, πρέπει να υπήρχαν οκτώ παιδιά και άλλες γυναίκες έγκυες μεταξύ αυτών που χάθηκαν. Είκοσι δύο άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν μέχρι το λιμάνι της Λαμπεντούζα, στη Σικελία.

Μια διασωθείσα είπε ότι έχασε την αδελφή της και την μόλις εννέα μηνών ανιψιά της στη ναυτική αυτή τραγωδία.

Το πλεούμενο που είχε αναχωρήσει από την Τυνησία μετέφερε σχεδόν 50 ανθρώπους, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους ήταν από την Τυνησία και τη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε η υπηρεσία τους ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί ακόμη άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο αυτό, το τελευταίο χρονικά μιας μακράς σειράς ναυτικών τραγωδιών με θύματα μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ιταλία: Επαναπατρισμός μεταναστών εντός 4 μηνών!

Η ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο - Το διυπουργικό διάταγμα μειώνει την προθεσμία «για την στοιχειοθέτηση του εάν ένας μετανάστης μπορεί να παραμείνει στην Ιταλία ή να επαναπατρισθεί από τα δύο χρόνια στους τέσσερις μήνες»

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή διυπουργικού διατάγματος που μειώνει στους τέσσερις μήνες την προθεσμία επαναπατρισμού μεταναστών κατ΄εφαρμογήν συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί με διάφορες χώρες προέλευσης.

Η ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο. Το διυπουργικό διάταγμα (υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών) μειώνει την προθεσμία «για την στοιχειοθέτηση του εάν ένας μετανάστης μπορεί να παραμείνει στην Ιταλία ή να επαναπατρισθεί από τα δύο χρόνια στους τέσσερις μήνες», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξηγώντας ότι σχετικές συμφωνίες υπάρχουν ήδη με το Μαρόκο και την Τυνησία, αλλά πρέπει «να ενισχυθούν και να επικυρωθούν».

Περί τις δέκα χώρες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο του διατάγματος, ανάμεσά τους η Αλβανία, η Βοσνία, η Γκάνα, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σενεγάλη, η Σερβία.
«Το διάταγμα αυτό δεν προσβάλλει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι θέμα δυσκινησίας των διαδικασιών σε σχέση με τις χώρες, περιλαμβανομένων μεσογειακών χωρών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε σε καθημερινή βάση», εξήγησε ο ντι Μάιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι προβλέπεται ειδικό «ταμείο επαναπατρισμού» ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την «υποστήριξη των διεθνών συμφωνιών στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον ντι Μάιο, «η ανακατανομή των μεταναστών δεν μπορεί να είναι η οριστική λύση». Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι πρέπει να συνομολογηθούν «συμφωνίες με δημοκρατικά κράτη που ψηφίζουν, χώρες με τις οποίες έχουμε υπογράψει εμπορικές συμφωνίες».

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επεξεργάζονται αυτήν την χρονική στιγμή σχέδιο αυτόματης ανακατανομής των μεταναστών που φθάνουν στην Μάλτα και την Ιταλία.

Προκαταρκτική συμφωνία υπεγράφη στις 23 Σεπτεμβρίου στην Μάλτα, από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία και την Μάλτα, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις» στο Λουξεμβούργο στις 8 Οκτωβρίου.

Ποια είναι τα σενάρια για την Ιταλική κρίση;

Ο συναγερμός που σήμανε εχθές στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας έχουν φέρει μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της χώρας! Ποια είναι όμως τα σενάρια για την Ιταλική κρίση; Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ποιους πολιτικούς σχηματισμούς θα προτείνουν σήμερα στον πρόεδρο Ματαρέλα;

όταν ο πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με το ιταλικό κοινοβουλευτικό σύστημα κρατά τα κλειδιά της εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης, θα ξεκινήσει τις κατά παράδοσιν διαβουλεύσεις κάνοντας ένα τηλεφώνημα στον προκάτοχό του, τον 94χρονο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Στην συνέχεια, θα υποδεχθεί, σε διάστημα δύο ημερών, τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, για να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο χορός θα κλείσει με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που απέσπασε το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Ο Ματέο Σαλβίνι βύθισε την Ιταλία στην κρίση στις 8 Αυγούστου διαρρηγνύοντας, χωρίς προειδοποίηση, τον κακό γάμο που έγινε 14 μήνες πριν με το M5S, το οποίο κατηγορεί ότι αντιτίθεται συστηματικά στα οικονομικά του σχέδια, και ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει στην διάθεσή του σειρά επιλογών, στις οποίες περιλαμβάνεται, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα του Politico αναλύει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία:

Ως πρώτο σενάριο αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή και ως «σχέδιο Ursula», καθώς σε αυτήν μπορεί να εμπλακούν όλα τα πολιτικά κόμματα που στήριξαν την Ursula von der Leyen για πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Politico, αυτή η πολιτική συμμαχία θα μπορούσε να στηρίξει και μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Το θετικό σε αυτό το σενάριο είναι πως το σχέδιο για μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα ικανοποιεί την επιθυμία πολλών πολιτικών δυνάμεων να μπει στην άκρη για το άμεσο μέλλον ο Σαλβίνι.

Το αρνητικό σε αυτό το σενάριο είναι η εμπλοκή του Forza Italia του Μπερλουσκόνι, με την οποία αρνείται να συνεργαστεί το Κίνημα των 5 Αστέρων, λόγω αφενός του παρελθόντος του κόμματος με υποθέσεις διαφθοράς και φορολογικής απάτης και αφετέρου της συνεργασίας του με τη Lega σε πολλές περιφέρειες της χώρας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share