Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Το θαύμα της επιστήμης: Δημιουργήσαν τεχνητό αίμα κατάλληλο για κάθε ασθενή!

Άλματα στην επιστήμη!

7 Οκτωβρίου 2019 15:01
Το θαύμα της επιστήμης: Δημιουργήσαν τεχνητό αίμα κατάλληλο για κάθε ασθενή!

Τεχνητό αίμα, κατάλληλο για μετάγγιση σε κάθε ασθενή -ανεξαρτήτως ομάδας αίματος- ισχυρίζονται πως δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές. Η επιστήμη κάνει θαύματα!

Δείτε και αυτό: Ανεύρυσμα: Προσοχή! 8 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Στη δημιουργία τεχνητού αίματος ενδοεργαστηριακά προχώρησαν ερευνητές από το Κολέγιο National Defense Medical της πόλης Tokorozawa, ισχυριζόμενοι μάλιστα πως θα μπορούσε να γίνει μετάγγισή του σε ασθενείς, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματός τους. Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκαναν στο Transfusion οι Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν «αίμα» πλήρες σε ερυθρά αιμοσφαίρια, το οποίο μεταφέρει οξυγόνο και αιμοπετάλια.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν το «αίμα» που δημιούργησαν σε 10 πειραματόζωα (κουνέλια) που είχαν μεγάλη απώλεια αίματος με τα έξι από αυτά να επιβιώνουν και ισχυρίζονται ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι συγκρίσιμο με μετάγγιση αληθινού αίματος στα πειραματόζωα.

Πιστεύουν μάλιστα πως η εφεύρεσή τους θα μπορούσε να χορηγηθεί σε τραυματισμένους ανθρώπους, αμέσως μετά τον τραυματισμό τους και να τους σώσει από βέβαιο θάνατο.

Το θαύμα της επιστήμης: Δημιουργήσαν τεχνητό αίμα κατάλληλο για κάθε ασθενή!

«Σε αρκετές περιοχές, όπως τα νησιά, είναι δύσκολο να υπάρξει απόθεμα αίματος για μεταγγίσεις. Το τεχνητό αίμα θα μπορεί να σώσει τις ζωές ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σώζονταν», εξηγεί ο Δρ. Manabu Kinoshita, εκ των συγγραφέων της μελέτης». Η ομάδα αίματος Ο που θεωρείται πανδότης, είναι ο πιο σπάνιος τύπος, και γίνεται αποδεκτή ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος του ασθενή».

Η απώλεια μεγάλου αριθμού αιμοπεταλίων σημαίνει ότι το αίμα δεν μπορεί να πήξει αρκετά γρήγορα, ενώ η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων αποτρέπει το οξυγόνο να φτάσει σε ζωτικά όργανα του σώματος. Για να επιτευχθεί η ταχεία αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, τα νοσοκομεία αναγκάζονται να έχουν μεγάλο όγκο διαφορετικών τύπων αίματος σε απόθεμα.

Για να ξεπεραστεί αυτό, οι επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό αίμα όπου τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποθηκεύονται σε λιποσώματα μέσα στο υγρό, ενώ σύμφωνα με την επιστημονική αναφορά μπορούν να διατηρηθούν σε φυσιολογικές θερμοκρασίες για περισσότερο από ένα χρόνο.

Στην αντίπερα όχθη, ακόμα κι αν αποθηκευθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοπετάλια από αιμοδοσίες μπορούν να διατηρηθούν μόλις για τέσσερις μέρες ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια για 20 μέρες.

Η δοκιμή του τεχνητού αίματος στα κουνέλια δεν είχε παρενέργειες, όπως η θρόμβωση, αλλά παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς το τεχνητό αίμα θα γίνει αποδεκτό από τον εκάστοτε ασθενή, αν και η υποτιθέμενη σύνθεσή του χωρίς αντιγόνα και αντισώματα θεωρείται ότι το καθιστά «καθολικής» χρήσης.

Αδιανόητο! Η γυναίκα που ακούει το αίμα μέσω των... φλεβών της!

Η γυναίκα που ακούει τα πάντα, ακόμα και το αίμα μέσω των... φλεβών της! Η απίστευτη πάθηση μιας 32χρονης που δεν ξέρει τι σημαίνει «σιωπή»! Γιατί οι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 είναι τόσο ξεχωριστοί;

Αυτό βιώνει καθημερινά η 32χρονη Τζέμα η οποία πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια.

Σύμφωνα με την Daily Record, ηΤζέμα δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν… περίεργο μέχρι την εφηβεία της όπου το εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα της. Η Τζέμα προσπάθησε απεγνωσμένα να βρει απαντήσεις για τα επόμενα 14 χρόνια.

undefined

«Δεν ξέρω πως είναι η απόλυτη ησυχία», έχει δηλώσει στο παρελθόν. «Είχα πάντα θόρυβο. Πάντα άκουγα τα μάτια μου να κινούνται και τον χτύπο της καρδιάς μου στο κεφάλι μου».

Μετά από πολλά χρόνια θεραπείας για ρινικά προβλήματα και βουλωμένα αυτιά, εγκατέλειψε. Μόνο όταν πήγε στη Γλασκώβη το 2016, η τύχη της άλλαξε. Αφού είδε έναν ειδικό, διαγνώστηκε με την πάθηση »bilateral superior semicircular canal dehiscence».

undefined

Η Τζέμα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο ένα αυτί τον περασμένο Σεπτέμβριο και περιμένει να κάνει άλλη μια χειρουργική επέμβαση τον Οκτώβριο. Εάν είναι επιτυχής, θα είναι η πρώτη φορά στη ζωή της, που θα βιώσει την απόλυτη σιωπή.

Η Σκωτσέζα δεν αφήνει αυτή τη συντριπτική κατάσταση να της υπαγορεύει πώς θα ζει. Ως εργαζόμενη μητέρα, περνάει όλη τη μέρα δουλεύοντας και αφιερώνοντας χρόνο στην οικογένειά της ακόμα και αν η ζάλη και ο συνεχής θόρυβος την βασανίζουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share