Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κέρκυρα: Πιστοί ευλόγησαν τα ζώα τους λόγω εθίμου!

Κρατάει πολλές γενιές!

5 Οκτωβρίου 2019 16:01
Κέρκυρα: Πιστοί ευλόγησαν τα ζώα τους λόγω εθίμου!

Χθες, 4 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Προστάτης άγιος των ζώων, θεωρείται ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης. Όπως κάθε χρόνος, έτσι και φέτος, η ημέρα των ζώων γιορτάστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη στον Ιερό Ναό Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κέρκυρα με αυτό το έθιμο!

Δείτε επίσης: Γιατί σβήνουμε κεράκια στα γενέθλια; Ποια ευχή έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Όπως ορίζει το θρησκευτικό έθιμο οι πιστοί, ορθόδοξοι και καθολικοί συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιερού Ναού και μετά το πέρας της Λειτουργίας για τη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου, προστάτη των ζώων, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και Αποστολικός Διαχειριστής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σπιτέρης, ευλογεί τα μικρά τετράποδα, που για τους περισσοτέρους είναι μέλη οικογενείας.

Το έθιμο της ευλογίας των ζώων, χάνεται στα βάθη των χρόνων, ενώ γίνεται κάθε 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Αγίου της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία τον ανακήρυξε ως προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος και έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στην Κέρκυρα είναι μία από τις ιστορικότερες και αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού. Εικάζεται πως το αρχαιότερο μέρος της αφιερωμένο στον 'Αγιο 'Αγγελο, είχε κτισθεί και παραχωρηθεί σε μία κοινότητα Ελληνίδων μοναχών τα χρόνια των Δεσποτών της Ηπείρου, Αγγέλων Κομνηνών. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης του ναού παραμένει άγνωστος. Την 20η Μαΐου 1367 παραχωρείται στο Τάγμα των Κοινοβιακών μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου οι οποίοι θα το μετατρέψουν σε αξιόλογο για την εποχή θρησκευτικό κέντρο. Την 20η Μαΐου 1386 η κερκυραϊκή κοινότητα θα προσφέρει μέσα στο ναό στο Βενετό ναύαρχο Giovanni Miani τα κλειδιά της πόλης, διομολογώντας του την αφοσίωση των κατοίκων του νησιού προς την Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου.

Ο ναός που ανήκει στον ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής και χαρακτηρίζεται από το ρωμανικό κωδωνοστάσιο ανακαινίσθηκε και καθαγιάστηκε την 17η Σεπτεμβρίου 1621 από τον Αρχιεπίσκοπο Benedetto Bragadino. Το κεντρικό βήμα είναι αφιερωμένο στον 'Αγιο Φραγκίσκο και τα υπόλοιπα στην Αγία Βαρβάρα, στον 'Αγιο Αντώνιο της Παδούας, στην Υπεραγία Θεοτόκο και στον 'Αγιο Ρόκκο η εικόνα του οποίου μεταφέρθηκε από την ομώνυμη εκκλησία στη περιοχή Σαρρόκο Κέρκυρας. Δίπλα από το ναό υπάρχει ένα ακόμα παρεκκλήσι ανακαινισμένο από τα βρετανικά στρατεύματα το 1850, αφιερωμένο στην Αγία 'Αννα. Ο ναός τιμάται την 4η Οκτωβρίου ημέρα μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου, προστάτη των ζώων στα οποία δίνεται κάθε χρόνο μία ειδική ευλογία και πανηγυρίζει τη 13η Ιουνίου, εορτή του Αγίου Αντωνίου της Παδούας.

Τα "χαλκούνια" αναβίωσαν στο Αγρίνιο!

Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια αναβίωσε στο Αγρίνιο! Τα χαλκούνια το έθιμο που αναβίωσε ακόμα μια φορά προσέφερε ένα υπερθέαμα σε όσους κατάφεραν να παραβρεθούν στο Αγρίνιο!

Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού κι ένα φυτίλι στο άκρο. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Αγρινιώτες τ’ άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για ν’ απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.

Αναβίωσε ξανά φέτος το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο, προσφέροντας ένα μοναδικό κι εντυπωσιακό θέαμα σε εκατοντάδες κόσμου που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (26/4/2019). Οι χαλκουνάδες, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, εντυπωσίασαν για ακόμη μία φορά τον κόσμο.

Λίγο νωρίτερα, εκατοντάδες πιστοί συνόδευσαν τους Επιταφίους των κεντρικών ενοριών της πόλης προς και από την κεντρική πλατεία.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα χαλκούνια απαγορεύτηκαν με αφορμή την ασφάλεια των πολιτών, όμως άρχισαν να ξαναεμφανίζονται στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πιο οργανωμένα αυτή τη φορά και με τη στήριξη του εκάστοτε Δήμου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share