Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πορεία κατά της κακοποίησης ζώων διεξήχθη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας!

4/10 Παγκόσμια Ημέρα των ζώων!

4 Οκτωβρίου 2019 20:22
Πορεία κατά της κακοποίησης ζώων διεξήχθη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας!

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας των ζώων, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στον πεζόδρομο της Ερμού μπροστά από το κτίριο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και κρατώντας πλακάτ κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.

Δείτε επίσης: Απίστευτο: Δείτε τι έκαναν λιοντάρια όταν είδαν την γυναίκα που τα μεγάλωσε!

«Καμία δικαιολογία για την κακοποίηση των ζώων», με αυτό το σύνθημα δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, στο κέντρο της Αθήνας, υψώνοντας ηχηρή φωνή για τον σεβασμό των ζώων.

Σο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας των ζώων, συγκεντρώθηκαν αρχικά στον πεζόδρομο της Ερμού μπροστά από το κτίριο του συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων και κρατώντας πλακάτ κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.

Η πορεία για τα δικαιώματα των ζώων αποτελεί μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018 στην Αθήνα, φέρνοντας στη χώρα μας την Official Animal Rights March, που ξεκίνησε το 2016 στo Λονδίνο.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους, «η πορεία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερες πόλεις του κόσμου και βρίσκεται υπό την αιγίδα της οργάνωσης Surge.
Στόχος της είναι να καθιερωθεί μία ημέρα κατά την οποία θα βγούμε στους δρόμους όλες και όλοι μαζί και θα δηλώσουμε, με τη φωνή και την παρουσία μας, ότι διεκδικούμε την παύση της εκμετάλλευσης όλων των ζώων από τους ανθρώπους. Η πορεία για τα δικαιώματα των ζώων αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να μαζευτούν όλες οι διαφορετικές ομάδες που αγωνίζονται για τα μη ανθρώπινα ζώα και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στην αδικία που διαπράττεται εις βάρος τους».

Έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Ζίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα. Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να ευθυγραμμιστεί με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ωστόσο ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα.

Η εκδήλωση μεταφέρθηκε για τις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Κάθε χρόνο ο Ζίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε και πέτυχε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.

Από το 2003, επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το Naturewatch, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

6+1 βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά να αγαπούν τα ζώα!

Η ανθρωπιά και η ευγένεια δεν φαίνονται μόνο από το πως συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους, αλλά και από το κατά πόσο σεβόμαστε μια άλλη ύπαρξη πέρα από τη δική μας.

Δείτε επίσης: Δείτε τι συμβαίνει όταν φιλάτε το παιδί σας στο στόμα!

Σχεδόν καθημερινά ακούμε για περιστατικά που αφορούν την κακοποίηση των ζώων. Διαβάζουμε για φαντάρους που πετούν σκυλιά από γκρεμό, εκπαιδευτικούς που πυροβολούν γάτες και εκατοντάδες άλλα συμβάντα που ξεπηδούν κάθε τρεις και λίγο στην αρχική σελίδα των social media.

Και όλα αυτά γίνονται στην Ελλάδα- η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες της Ευρώπης όπου οι άνθρωποι κακοποιούν περισσότερο τα ζώα.

Σ’ έναν κόσμο με τόση αγριότητα, δεν πρέπει να ξεχνάμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τέτοιον τρόπο ώστε να σέβονται και να εκτιμούν κάθε είδος ζωής. Ένα παιδί που μαθαίνει να αγαπά, να σέβεται και να προστατεύει τα ζώα, μαθαίνει ταυτόχρονα να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του-γίνεται με λίγα λόγια καλύτερος άνθρωπος. Αυτά τα βιβλία διδάσκουν το πως οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε απέναντί τους και αποκτούν μια κουλτούρα φιλοζωίας που αποτελεί τεράστιο εφόδιο για το μέλλον τους.

Το Σοφάκι, ένα μικρό κορίτσι που λατρεύει τα ζωάκια, παρακαλεί τη μητέρα του να πάρουν ένα σκυλάκι. Η μητέρα της αρνείται και το βράδυ το Σοφάκι θα δει στον ύπνο της τον Ντο το Νεραϊδόσκυλο που θα της μάθει τι σημαίνει Αγάπη, Φροντίδα και Προσφορά προς τα αδέσποτα ζώα. Ο Ντο θα διδάξει στο μικρό κορίτσι πώς μέσα από απλές καθημερινές πράξεις μπορεί να μάθει να αγαπά και να σέβεται και άλλους πέρα από τον εαυτό της. Είναι ένα βιβλίο που αγγίζει με τρυφερότητα την αξία της ζωής και το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τα πιο αδύναμα πλάσματα.

Ο Μάγκας τα έχει όλα: μια οικογένεια που τον προσέχει, λαχταριστές λιχουδιές, σπίτι και αγκαλιές. Όλα αυτά αλλάζουν όταν η οικογένεια αποφασίζει ότι ο Μάγκας είναι μάλλον εμπόδιο στη ζωή τους και τον παρατούν σε μια απόμερη περιοχή. Μετά από πολλές ημέρες στον δρόμο, ο Μάγκας είναι βρώμικος, πεινασμένος, φοβισμένος και λυπημένος που έχασε την οικογένειά του. Για καλή του τύχη όμως μια καινούρια οικογένεια εμφανίζεται ξαφνικά και υπόσχεται να τον αγαπάει και να τον φροντίζει για πάντα. Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο μαθαίνει στα παιδιά την ευθύνη που έχουμε απέναντι στα κατοικίδια.

Το «Ει! Ψιτ!» είναι ένα μοναδικό παραμύθι που μιλάει για την φιλία μεταξύ ενός σκύλου και ενός ανθρώπου και εξυμνεί με το δικό του τρόπο την αξία της φιλοζωίας. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Άνδρο και βασίζεται στον Κόπολας, έναν σκύλο που γεννήθηκε και ζει εκεί. Όταν χειμωνιάζει, το νησί ερημώνει και οι περισσότεροι γυρίζουν στην πόλη. Ένα σκυλάκι δεν το αντέχει αυτό και ψάχνει να κάνει νέους φίλους. Όποιον συναντήσει, προσπαθεί να τον προσεγγίσει, αλλά όχι τόσο επιτυχημένα. Δεν είναι οι κατάλληλοι φίλοι γι’ αυτόν ή ίσως δεν είναι ο κατάλληλος φίλος γι΄αυτούς. Εκεί που έχει χάσει κάθε ελπίδα και σταματάει την προσπάθεια, συμβαίνει κάτι απρόοπτο, που θα αλλάξει όλη του τη ζωή!

Ο Μάκης είναι ένα μικρό γατάκι που είναι αρκετά άτακτο γατάκι που δημιουργεί μπελάδες στην οικογένεια του Δημήτρη. Κάνει συνεχώς ζημιές μέσα στο σπίτι και η μαμά του αγοριού, απηυδησμένη πλέον καλεί οικογενειακό συμβούλιο. Η τύχη του Μάκη κρίνεται, όμως, απ’ αυτό. Οι επιλογές είναι να τον στειρώσουν ή να τον στείλουν στο χωριό. Τί θα απογίνει τελικά; Η Φρατζέσκα Αλεξοπούλο μιλάει για τις ευθύνες που έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες απέναντι στα κατοικίδια συντροφιάς και θίγει με απλό τρόπο το θέμα της στείρωσης.

Η αλήθεια είναι πως με αυτό το βιβλίο θα ταυτιστούν πολλές μαμάδες, αφού όταν βλέπουμε το παιδί μας να προσπαθεί να χαϊδέψει ένα αδέσποτο το ένστικτό μας, μας λέει να φωνάξουμε ένα τεράστιο «ΜΗ!». Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τον μικρό Άγγελο, ο οποίος βρίσκει ένα κουταβάκι στην πιλοτή της πολυκατοικίας του. Η μαμά του, όμως, είναι υπερπροστατευτική και δεν χαίρεται με την ανακάλυψη αυτή του γιου της. Ωστόσο, αυτό το χνουδωτό σκυλάκι θα αλλάξει τη ζωή και τον τρόπο σκέψης και των δύο.

Ο σεβασμός απέναντι στα ζώα ξεκινάει από το σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να έχουμε κάποιο κατοικίδιο. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς που όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας οφείλουμε να ακολουθούμε. Τα κείμενα του βιβλίου μπορεί να είναι απλά γραμμένα, όμως, κρύβουν σημαντικά μαθήματα για τους μικρούς αναγνώστες. Τα παιδιά μαθαίνουν πως τα πειράγματα ενοχλούν τα ζώα και ότι πρέπει να τους φερόμαστε με σεβασμό γιατί κάθε μορφή ζωής έχει ανεκτίμητη αξία.

Στο νησί της Ύδρας δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα, ούτε λεωφορεία και μηχανάκια. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν γαϊδουράκια για τις δουλειές και τις μετακινήσεις τους. Ένας έξυπνος γάιδαρος ο Τετραπέταλος, δεν είναι ευχαριστημένος με αυτήν την κατάσταση. Κάθε μέρα είναι αναγκασμένος να κουβαλάει ένα τεράστιο βάρος, κουράζεται και πονάει. Αποφασίζει, λοιπόν, να πείσει όλα τα γαϊδουράκια να εγκαταλείψουν τους ανθρώπους. Τι θα συμβεί όμως τότε; Μπορούν οι νησιώτες να ζήσουν χωρίς τα γαϊδούρια; Μπορούν τα γαϊδούρια να επιβιώσουν χωρίς τους ανθρώπους;
Μια συναρπαστική και παιδαγωγική ιστορία για μικρούς και…μεγάλους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share