Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γενική απεργία και πάλι στις 2 Οκτωβρίου!

Δείτε αναλυτικα!

30 Σεπτεμβρίου 2019 11:55
Γενική απεργία και πάλι στις 2 Οκτωβρίου!

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα της ΓΣΕΕ

Δείτε επίσης: Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς;

Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα της ΓΣΕΕ (που παραμένει σε ομηρία με διορισμένη διοίκηση και δεν μπορεί να αποφασίσει απεργία) προκηρύσσοντας απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.

Η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 στα Προπύλαια.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ανάπτυξη παντού” είναι νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.»

ΓΣΕΕ: Κάλεσμα για 24ωρη απεργία στις 2 Οκτώβρη!

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 2 Οκτωβρίου 2019 αποφάσισαν δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», λαμβάνοντας υπόψη ότι η προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας δεν έχει τη νομική δυνατότητα να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Δείτε επίσης: Πέμπτη 26/9: Κανονικά θα λειτουργήσουν τρένα και προαστιακός!

Αναλυτικότερα, το Εργατικό Κέντρο Χανίων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επανακαθορίσει την ημέρα της απεργίας για τις 2 Οκτωβρίου, «μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τραβήξει πιο πίσω την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση, συντασσόμενο με το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και αγώνα όλων των δευτεροβάθμιων οργανώσεων εκπροσώπησης εργαζομένων της χώρας, αποφάσισε να κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019.

«Μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να το εισαγάγει στη Βουλή των Ελλήνων στο τέλος του μήνα, ώστε να συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας ανακοίνωσε ότι επανακοθορίζει τη στάση του και μεταφέρει την προκήρυξη της απεργίας για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, «συντασσόμενο με τις αποφάσεις της συντριπτικής πλειονότητας των Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών της χώρας».

Επίσης, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου του νομού Κοζάνης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κηρύξει εικοσιτετράωρη γενική απεργία την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου ενάντια στο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο».

Δείτε επίσης: Πόσες ημέρες άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς;

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) γνωστοποίησε ότι, «μελετώντας τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από επίσημη πληροφόρηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για μετάθεση της κατάθεσης του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου, αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη εικοσιτετράωρης παμφθιωτικής απεργίας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου».

Παράλληλα, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πύργου σε συνεδρίασή του, στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στις προγραμματισμένες απεργίες στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, που πραγματοποιήθηκε και στις 2 Οκτωβρίου 2019.

Το Εργατικό Κέντρο του νομού Σερρών επισημαίνει ότι αποφάσισε να κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία σε ένα κοινό πλαίσιο και ημερομηνία μαζί με όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις της χώρας, «ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή και καίρια αντίδραση όλων των εργαζομένων στην μη ψήφιση του νομοσχεδίου».

Μεταξύ άλλων, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό αποφάσισε την προκήρυξη εικοσιτετράωρης κλαδικής πανελλαδικής απεργίας στις 2 Οκτωβρίου, όπως, επίσης και το Εργατοϋπαλληλικό Τμήμα Χαλκιδικής, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πύργου, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αναμένεται να συμμετάσχουν στην απεργία και άλλα Εργατικά Κέντρα και άλλες Ομοσπονδίες.

ΓΣΕΕ: Οι μισθοί των 250 ευρώ τετραπλασιάστηκαν στην κρίση!

Οι μισθοί των 250 ευρώ τετραπλασιάστηκαν στην κρίση έδειξε η έρευνα της ΓΣΕΕ! Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία της έρευνας!

Κατά το 2010 οι μέσες μηνιαίες τακτικές αποδοχές ανέρχονταν σε 1.247 ευρώ, ενώ το 2018 είχαν πέσει στα 898 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση μισθών κατά 28% μέσα στην 8ετία. Αναλυτικότερα, το 2010 οι μέσες τακτικές αποδοχές στην πλήρη απασχόληση ήταν 1.394 ευρώ και το 2018 είχαν φτάσει στα 1.111 ευρώ, ενώ στην μερική απασχόληση τα 562 ευρώ το 2010 έγιναν 375 ευρώ το 2018.

Αποκαλυπτικά για την πορεία των μισθών στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης είναι τα στοιχεία της σχετικής έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων με 250 ευρώ

Βάσει των ίδιων στοιχείων, από το 2010 έως το τέλος του 2018 σχεδόν τετραπλασιάστηκε ο αριθμός όσων αμείβονται με έως 250 ευρώ (64.000 το 2010, 190.927 το 2015 και 251.020 το 2018). Το 2018 στον ιδιωτικό τομέα 251.000 άτομα αμείβονταν με μισθό έως 250 ευρώ. Την ίδια ώρα, 3πλασιάστηκε ο αριθμός όσων λαμβάνουν 500-600 ευρώ. Το 2018 στον ιδιωτικό τομέα 571.000 άτομα – δηλαδή ένας στους τέσσερις – αμείβονταν με μισθό έως 500 ευρώ.

Η ανεργία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει κάμψη. Ωστόσο η πλειονότητα των νέων προσλήψεων αφορά θέσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης αν υπολογίσουμε την αποθάρρυνση αναζήτησης εργασίας και την αναγκαστική υποαπασχόληση ( 234 χιλιάδες άτομα) η πραγματική ανεργία φθάνει το 25% . Το ποσοστό εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από 10% στα μέσα της δεκαετίας 2020-2030.

Τι συνέβη με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η οποία αντιστοιχεί σε αύξηση 27% για τους νέους κάτω των 25 ετών, αντισταθμίζουν περίπου το μισό της αρχικής μισθολογικής μείωσης των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Πάντως οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς ένα υψηλότερο επίπεδο του κατώτατου μισθού συμβάλλει στη σταθεροποίηση της. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Πορτογαλία και κάτω από την Ισπανία ενώ στην κορυφή της λίστα παραμένει το Λουξεμβούργο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πέμπτη 26/9: Κανονικά θα λειτουργήσουν τρένα και προαστιακός!

ΓΣΕΕ: Προσωρινό «λουκέτο» στο κτίριο!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share