Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ζακ Σιράκ!

Δείτε αναλυτικά!

29 Σεπτεμβρίου 2019 12:40
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ζακ Σιράκ!
Φόρο τιμής αποτίουν σήμερα οι Γάλλοι στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια, που από τον θάνατό του την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του.
Φόρο τιμής αποτίει σήμερα η Γαλλία στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια, που από τον θάνατό του την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του.

Το λαϊκό προσκύνημα οργανώνεται στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι μία ημέρα πριν το εθνικό πένθος και την επίσημη τελετή με την παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων.

Ο θάνατος του Σιράκ σε ηλικία 86 ετών, του «ουμανιστή», λάτρη της καλής ζωής, κυρίαρχης φυσιογνωμίας της γαλλικής δεξιάς, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια, προκάλεσε συγκίνηση στη χώρα της οποίας υπήρξε πρόεδρος για 12 έτη (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995.

Εκατοντάδες Γάλλοι τον αποχαιρετούν

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ που θα παραμείνει ανοικτό έως σήμερα το βράδυ, γράφοντας επαινετικά σχόλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, ο προαύλιος χώρος του Μεγάρου των Απομάχων, του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα, θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας).

«Μπορούν να έρθουν όλοι όσοι τον αγαπούσαν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γαμπρός του Σιράκ, ο Φρεντερίκ Σαλά-Μπαρού.

Τριάντα ξένοι ηγέτες

Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους και θα τελεστεί λειτουργία στην οποία θα παραστεί ο Μακρόν στις 12.00 (τοπική ώρα) στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.

Πολλές ξένες προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην τελετή. Ήδη περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει την προσέλευσή τους, μεταξύ αυτών

  • ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ,
  • ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Στον κατάλογο των ηγετών περιλαμβάνονται:

  • ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν,
  • ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζο Ματαρέλα και
  • ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό,
  • οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και
  • της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν καθώς και
  • ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ,
  • ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και
  • ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ.

Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Θρήνος: Πέθανε ο Ζακ Σιράκ!

Τα κακά μαντάτα για το θάνατο του, ανακοίνωσε η οικογένειά του στο γαλλικό πρακτορείο! Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, σύμφωνα σε όσα ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε επίσης: Πέθανε κορυφαία ηθοποιός!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα γαλλικά μέσα, ο πρώην πρόεδρος της χώρας απεβίωσε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 86 ετών.

Στη διάρκεια της 40χρονης και πλέον πολιτικής του καριέρας, κατέλαβε μερικά από τα ανώτερα αξιώματα της Γαλλικής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την Προεδρία.

Βρέθηκε νεκρός ο 46χρονος Γιώργος Πεσματζόγλου!

Θρήνος έχει ξεσηκωθεί με την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός στα 46 του ο Γιώργος Πεσματζόγλου!

Ο Γιώργος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1972. Ήταν το δεύτερο παιδί του Αναστασίου και της Ελένης Πεσματζόγλου.

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε: Σοκ στην Φθιώτιδα: Ο πατέρας δούλευε στον κήπο και ο δικηγόρος ασελγούσε την 8χρονη κόρη του! (Video)

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ζούσε μεταξύ Ελλάδας και Κούβας, όπου και εργαζόταν ως ταξιδιωτικός πράκτορας. Οι συγγενείς και όλοι όσοι τον γνώριζαν, θα τον αποχαιρετήσουν αύριο στις 16:00 μμ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο 1ο Δημοτικό Κοιμητηρίου Πατρών.

Πέθανε γνωστή 32χρονη αθλήτρια!

Σοκ στον κόσμο των μαχητικών σπορ, καθώς πασίγνωστη αθλήτρια του ΜΜΑ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 32 ετών.

Η αθλήτρια βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, με τις πιθανότητες επιβίωσής της να είναι από την αρχή ελάχιστες...

Την τραγική είδηση ανακοίνωσε η οικογένειά της μέσα από τα social media, ενώ ανακοίνωση για τον χαμό της αθλήτριας εξέδωσε και το UFC.

Θρήνος στον κόσμο των μαχητικών σπορ καθώς σε ηλικία 32 ετών, πέθανε πασίγνωστη αθλήτρια.

Η 32χρονη γυναίκα είχε υποστεί πολλαπλά εγκεφαλικά πριν λίγες ημέρες λόγω ανευρύσματος.

Η κατάστασή της ήταν από την αρχή δύσκολη και δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Μάλιστα, η οικογένειά της είχε απευθύνει δημόσια έκκληση μέσα από τα social media για οικονομική ενίσχυση.

Ο λόγος για την Katy Collins!

Πέθανε κορυφαία ηθοποιός!

Η αγαπημένη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Βάλερι Χάρπερ που έγινε γνωστή από τον ρόλο της στη σειρά «The Mary Tyler Moore Show» πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Τη δεκαετία του ’70 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της τηλεόρασης στις ΗΠΑ. Ως «Ρόντα» στη σειρά «The Mary Tyler Moore Show» έδειξε το πλούσιο ταλέντο της και κέρδισε φήμη, χρήματα, αλλά και μια Χρυσή Σφαίρα το 1974. Ωστόσο όσο τυχερή ήταν η Βάλερι Χάρπερ στη καριέρα της, άλλο τόσο άτυχη φαίνεται πως είναι στη ζωή.

Να σας θυμίσουμε πως: Ασύλληπτη τραγωδία στην Κύπρο: Πνίγηκε αγοράκι σε πισίνα! (Video)

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share