Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γαλλία: Γιατί έκλεισαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ;

Δείτε το βίντεο!

27 Σεπτεμβρίου 2019 14:52
Γαλλία: Γιατί έκλεισαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ;

Τη μνήμη του Ζακ Σιράκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, τίμησε η διαχειρίστρια εταιρεία του Πύργου του Άιφελ, βυθίζοντάς τον στο σκοτάδι το βράδυ της Πέμπτης, μαζί και με όλη την Γαλλία.

Δείτε επίσης: Παρίσι: Το νέο πάρκο στο Πύργο του Άιφελ!

Στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς θα γίνει τη Δευτέρα η κηδεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ - Έσβησαν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ το βράδυ της Πέμπτης.

Στις 9 μ.μ., τοπική ώρα, τα φώτα στο κτίριο - σήμα κατατεθέν του Παρισίου έσβησαν και οι επισκέπτες αποχώρησαν. Μέσα στη μέρα, πλήθος κόσμου είχε βρεθεί στο σπίτι του πρώην Γάλλου προέδρου για να αφήσει μερικά λουλούδια.

Ακόμα περισσότεροι ήταν οι πολίτες που επισκέφτηκαν την προεδρική κατοικία και στήθηκαν στην ουρά για να γράψουν ένα συλλυπητήριο μήνυμα, στο βιβλίο συλλυπητηρίων που είχε τοποθετηθεί στο σημείο.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο τη στιγμή που «σβήνει» ο Πύργος του Άιφελ το βράδυ της Πέμπτης!

Σημειώνεται πως ο νυν πρέδρος της γαλλικής δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους την προσεχή Δευτέρα, στη μνήμη του Ζακ Σιράκ. Στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς θα γίνει την ίδια μέρα (Δευτέρα) η κηδεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Η σορός του Γάλλου ηγέτη θα τοποθετηθεί δίπλα στην αγαπημένη του πρωτότοκη κόρη Λορένς, η οποία υπέφερε πολλά χρόνια από ανορεξία.

Η Γαλλία όπως και η διεθνής κοινότητα αποχαιρετούν μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες, έναν κατακτητή, έναν χαμαιλέοντα της δημοκρατίας, όπως γράφει η εφημερίδα «Liberation».

Ο Σιράκ ήταν «λιοντάρι» στην πολιτική, όπως διαπίστωσε ο πρώην πρόεδρος, της Γαλλίας, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Σιράκ, η Γαλλία εισήλθε στην Ευρωζώνη και η θητεία στο προεδρικό αξίωμα μειώθηκε από τα επτά στα πέντε έτη.

Ο Σιράκ ήταν φιλόδοξος, μαχητικός και ετοιμόλογος. Πάντα προσιτός στο κοινό, παρά την απομάκρυνσή του από την πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια (από το 2007), έχει μείνει στη μνήμη των Γάλλων ως καλός πρόεδρος, όπως έδειξε σφυγμομέτρηση του 2016.

Το 83% των Γάλλων πολιτών ανέφεραν πριν από τρία χρόνια ότι είχαν καλές αναμνήσεις από την προεδρία του. Συνεργάτες του Σιράκ επέμεναν ότι, παρά τη νόσο Αλτσχάιμερ, από την οποία έπασχε, ο πρώην πρόεδρος δεν είχε χάσει τίποτε από το κέφι και τη σκωπτική διάθεσή του.

Συγκίνηση προκαλεί η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας επί προεδρίας Σιράκ.

«Αγαπούσε τους ανθρώπους. Αγαπούσε τους ανθρώπους και κανείς δεν μπορεί να μπει στην πολιτική αν δεν αγαπά τους ανθρώπους και ο Ζακ Σιράκ αγαπούσε τους ανθρώπους. Αγαπούσε τη Γαλλία, αγαπούσε τον κόσμο. Είχε μια ασυγκράτητη περιέργεια για τους πολιτισμούς του κόσμου. Ήταν ανθρωπιστής και συγχρόνως ήταν και πολιτικός. Είμαι υπερήφανος που τον υπηρέτησα».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share