Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βολιβία: Πάνω από 2 εκατομμύρια ζώα πέθαναν στις φονικές πυρκαγιές!

Σοκαριστικό!

26 Σεπτεμβρίου 2019 08:08
Βολιβία: Πάνω από 2 εκατομμύρια ζώα πέθαναν στις φονικές πυρκαγιές!

Ανάμεσα στα ζώα περιλαμβάνονται ενδημικά είδη ελαφιών και τρωκτικών, οσελότοι, μυρμηγκοφάγοι, ασβοί, πούμα, τάπιροι, ιαγουάροι, χελώνες, σαύρες, λάμα, καθώς και υδρόβια ζώα.

Δείτε επίσης: Σοκαριστικό: Οκτώ βρέφη νεκρά από πυρκαγιά σε μαιευτήριο!

Οι πυρκαγιές που κατέκαψαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια εκτάρια στη Βολιβία προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 2,3 εκατομμυρίων άγριων ζώων και μια «ανεπανόρθωτη» καταστροφή σε ένα πρωτογενές δάσος, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις περιβαλλοντολόγων.

«Συμβουλευτήκαμε τους βιολόγους της (τροπικής σαβάνας) Τσικουιτάνια και η εκτίμηση μας είναι ότι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ζώα σε πολλές προστατευόμενες περιοχές έχουν εξαφανιστεί», δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάντρα Κιρόκα, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σάντα Κρους, στην ανατολική Βολιβία, την περιοχή που πλήττεται περισσότερο από πυρκαγιές.

Δείτε επίσης: Απίστευτη τραγωδία στη Βολιβία: Δεκαεπτά νεκροί από σύγκρουση λεωφορείων!

Σύμφωνα με τους βιολόγους που ερευνούν το μέγεθος της καταστροφής, ανάμεσα στα ζώα περιλαμβάνονται ενδημικά είδη ελαφιών και τρωκτικών, οσελότοι – είδος αιλουροειδών που ζει στην Λατινική Αμερική - μυρμηγκοφάγοι, ασβοί, πούμα, τάπιροι, ιαγουάροι, χελώνες, σαύρες, λάμα, καθώς και υδρόβια ζώα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν απανθρακωμένα ζώα σε δάση που σιγοκαίγονται και πουλιά να φεύγουν προς τις περιοχές που γλίτωσαν από τις πυρκαγιές.

Το μέγεθος της καταστροφής στην άγρια ζωή στο υπόλοιπο μέρος της χώρας δεν είναι ακόμη γνωστό.

Οι πυρκαγιές, που από τον Αύγουστο κατέκαψαν 4,1 εκατομμύρια εκτάρια δάσους και βοσκοτόπων, έχουν επίσης καταστρέψει το «πρωτογενές δάσος» με έκταση πάνω από 100 εκτάρια στον Φυσικό Δρυμό της Τουκαβάκα στην περιφέρεια της Σάντα Κρους.

«Το δάσος έχει απανθρακωθεί εντελώς και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη», είπε η Κιρόκα.

Η ανατολική περιφέρεια Σάντα Κρους έχει πληγεί περισσότερο από τις εννέα περιφέρεια της Βολιβίας έπειτα από το ξέσπασμα των πυρκαγιών τον Μάιο, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν στα τέλη Αυγούστου.

Παρά τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που έχουν διατεθεί από τις αρχές, οι πυρκαγιές στη στη Βολιβία εξακολουθούν να μην έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Περιβαλλοντολόγοι επιρρίπτουν ευθύνη στην κυβέρνηση του προέδρου Έβο Μοράλες που ενέκρινε πρόσφατα ένα νόμο που επιτρέπει την αύξηση της αποψίλωσης των δασών για γεωργικές δραστηριότητες κατά 5 έως 20 εκτάρια.

Η κυβέρνηση αποδίδει τις πυρκαγιές στη ξηρασία, στους ισχυρούς ανέμους και στην παράνομη αποψίλωση των δασών.

Να ήταν μόνο η Ελλάδα: Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία!

Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία και έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη! Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές που ξεσπάνε συνέχεια!

Όταν τον περασμένο Απρίλιο τυλίχτηκε στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κάλυψαν κάθε λεπτό της καταστροφής και πολλοί εκατομμυριούχοι πρόσφεραν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακατασκευή του ιστορικού ναού.

Εδώ και 16 ημέρες καίγεται αδιάκοπα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αυτό το οποίο παράγει το 20% του οξυγόνου της γης, και λίγοι από εμάς έχουμε καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Τεράστια οικολογική καταστροφή στον "τελευταίο παράδεισο"!

Μεγάλο μέρος της Βραζιλίας έχει τυλιχτεί τις τελευταίες μέρες από νέφος (φωτο), εξαιτίας του καπνού, το Σάο Πάολο υποφέρει από διακοπές ρεύματος, ενώ η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τη Νότια Αμερική βρίσκεται πλέον σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Τα αίτια των πυρκαγιών και ο ρόλος του Ζαΐχ Μπολσονάρου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που για την τεράστια αυτή καταστροφή κατηγορούν τον νέο ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος εξαρχής έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τα «καμπανάκια» των επιστημόνων για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί πόρο που ανήκει στη χώρα του και επαφίεται στους Βραζιλιάνους να αποφασίσουν πώς θα τον αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια για τις πυρκαγιές αυτές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Ο Μπολσονάρου, πάντως, χθες κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές» στο δάσος –παραδέχτηκε, πάντως, πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό.

Εξοργισμένοι οι περιβαλλοντολόγοι και οι ειδικοί για το κλίμα, ωστόσο, απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως:

Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών. Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.

Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη καίγεται, στις αρχές του μήνα 30.000.000 στρέμματα κάηκαν στα δάση της Σιβηρίας, αμέτρητες ήταν φέτος και οι φωτιές στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να αναρωτιόμαστε πόσο άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις όλης αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής στη ζωή την δική μας και των παιδιών μας…

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share