Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεξικό: Νέες έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας 43 φοιτητών!

Mια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη μεξικανική κοινή γνώμη το 2014!

25 Σεπτεμβρίου 2019 14:19
Μεξικό: Νέες έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας 43 φοιτητών!

Προσωπικό της εισαγγελίας και του στρατού ξεκίνησε χθες Τρίτη εκσκαφές στο νότιο Μεξικό στο πλαίσιο της έρευνας για την απαγωγή και δολοφονία των 43 φοιτητών το 2014, μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη μεξικανική κοινή γνώμη.

Δείτε επίσης: Φρίκη! Βρέθηκαν 17 σακούλες σκουπιδιών με ακρωτηριασμένα πτώματα!

Εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, ο Φελίπε ντε λα Κρους, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη χωματερή της πόλης Τεπεκοακιούλκο στην πολιτεία Γκερέρο, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ιγουάλα, την πόλη από την οποία εξαφανίστηκαν οι φοιτητές πριν πέντε χρόνια, στις 26 Σεπτεμβρίου 2014.

Η απαγωγή και στη συνέχει η άγρια δολοφονία 43 φοιτητών στην πόλη Ιγουάλα στο νοτιοδυτικό Μεξικό από διεφθαρμένους αστυνομικούς οι οποίοι συνεργάζονταν με ένα βίαιο καρτέλ ναρκωτικών αποτέλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην προεδρία του Ενρίκε Πένα Νιέτο.

Στελέχη της εισαγγελίας βρίσκονται στο σημείο από την Κυριακή και εξέτασαν την περιοχή τη Δευτέρα. Χθες Τρίτη στρατιωτικοί απέκλεισαν τη χωματερή και ξεκίνησαν να εργάζονται σε δύο σημεία με τη βοήθεια εκσκαφέων και ανατρεπόμενων φορτηγών, δήλωσε ο ντε λα Κρους.

Οι έρευνες αυτές γίνονται στο πλαίσιο νέας έρευνας που ξεκίνησε η Επιτροπή Αλήθειας, την οποία δημιούργησε τον Ιανουάριο ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Δείτε επίσης: Φρίκη: Εντοπίστηκαν 19 πτώματα! Κάποια από αυτά είναι διαμελισμένα!

«Προς το παρόν δεν έχουμε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα, γνωρίζουμε μόνο ότι το μέρος φυλάσσεται από μέλη του στρατού», πρόσθεσε ο ντε λα Κρους.

Μία πρώτη έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2014 υπό την προεδρία του Ενρίκε Πένα Νιέτο. Το αποτέλεσμά της όμως έχουν απορρίψει οι οικογένειες των θυμάτων και έχει επικριθεί σφοδρά από την ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τότε η εισαγγελία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία συνέλαβε τους 43 φοιτητές πιστεύοντας ότι πρόκειται για διακινητές ναρκωτικών, αντίπαλων στο τοπικό καρτέλ των Guerreros Unidos.

Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του 2015, οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές στο καρτέλ και μέλη του τους δολοφόνησαν. Στη συνέχεια έκαψαν τα πτώματά τους στη χωματερή Κοκούλα, η οποία βρίσκεται 36 χιλιόμετρα από το σημείο των τωρινών ερευνών, και πέταξαν τις στάχτες τους σε ένα ποτάμι.

Οι οικογένειες των θυμάτων κατήγγειλαν τις παρατυπίες στην πρώτη έρευνα, οι οποίες οδήγησαν στην απελευθέρωση περισσότερων από 70 προσώπων που είχαν συλληφθεί για την εμπλοκή τους στη δολοφονία των φοιτητών.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον Ομπραδόρ να αποφασίσει τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας, η οποία αναμένεται να ρίξει οριστικά φως στην υπόθεση.

Αδιανόητο: Καθηγητής "φόρεσε" κιβώτια στους μαθητές του! Οργή από τους γονείς!

Αδιανόητο αυτό που συνέβη στο Μεξικό! Ένας καθηγητής "φόρεσε" κιβώτια στους μαθητές του με στόχο να μην αντιγράφουν! Οργή από τους γονείς!

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια εξετάσεων στο σχολείο El Sabinal στην πολιτεία Τλαξκάλα. Απίστευτος: Μπήκε σε φέρετρο ως αντίδραση στους μαθητές του!

Δράστης ο καθηγητής στο μάθημα της Ηθικής, Λουίς Σουάρες Τέξις, με τους γονείς να απαιτούν την απομάκρυνσή του.

«Ο καθηγητής εξευτελίζει τους μαθητές του. Ζητάμε να προστατευτούν τα δικαιώματα των μαθητών μας» αναφέρουν οι γονείς τονίζοντας ότι αυτού του είδους η «βία» δεν θα γίνει ανεκτή.

Το σχολείο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ήταν μια «δυναμική άσκηση» για να βοηθήσει στην «ψυχοκοινωνική ανάπτυξη» των μαθητών.

Κατά την ίδια ανακοίνωση οι μαθητές είχαν συμφωνήσει σε αυτή την τακτική πριν να τους βάλουν τα κιβώτια στα κεφάλια.




Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τραγωδία: Μολότοφ σε κλαμπ! Τουλάχιστον 23 νεκροί!

Ληστεία αλά Casa de Papel: Άρπαξαν 2,2 εκατ. ευρώ!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share