Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

«Παραλύει» η χώρα από την απεργία! Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; (Video)

Κλειστά σχολεία και τράπεζες! Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια!

24 Σεπτεμβρίου 2019 06:51
«Παραλύει» η χώρα από την απεργία!  Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; (Video)

«Λουκέτο» σε τράπεζες, σχολεία, δικαστήρια, καθώς και «φρένο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα μπει σήμερα, αφού ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα κατεβαίνουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία. 24ωρη απεργία: Κλειστά τα σχολεία όλης της χώρας

Παράλληλα με την απεργία θα πραγματοποιηθούν απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις της Περιφέρειας. Στην Αθήνα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., ενώ το ΠΑΜΕ έχει προαναγγείλει συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 10:30 π.μ.

Αποτέλεσμα εικόνας για μεσα μαζικης μεταφορας

Στην 24ωρη απεργία θα μετέχει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), όπως και οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ). Ο ΟΤΟΕ μάλιστα με ανακοίνωσή του, ζητά από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Από την πλευρά του ο ΕΚΑ ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

Αποτέλεσμα εικόνας για μεσα μαζικης μεταφορας

Αναλυτικότερα, το ΕΚΑ δηλώνει ότι απεργεί, διαμαρτυρόμενο:

  • Για την εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.
  • Για την κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.
  • Για τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών.
  • Για την κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
  • Για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.
  • Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.
  • Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, κλπ).
    Για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ».

«Φρένο» στα Μέσα Μεταφοράς, πως θα κινηθεί το Μετρό

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα μετέχουν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Λεωφορεία, Ηλεκτρικός και τρόλεϊ, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Αντίθετα, οι υπάλληλοι στο Αττικό Μετρό, θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας. Το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Στην απεργία θα μετέχουν και οι υπάλληλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, αλλά οι κινητοποιήσεις τους θα γίνουν την Πέμπτη.

Απεργία: Κατεβαίνει κανονικά στην απεργία η ΠΝΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για πλοια απεργια

Την ίδια ώρα, η ΠΝΟ έχει προαναγγείλει πως θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία με όλα τα πλοία να παραμένουν δεμένα από τις 6 το πρωί ως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο, το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη την απεργία, αλλά όχι καταχρηστική. Οι ναυτεργάτες ωστόσο επιμένουν πως θα συμμετέχουν κανονικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Κλειστά νοσοκομεία και σχολεία

Και ο κλάδος της υγείας και της εκπαίδευσης θα συμμετέχει στην απεργία σήμερα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ανακοίνωσε πως θα μπει λουκέτο σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, ενώ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) θα μετέχει στην απεργία.

Και στα σχολεία όμως, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές να μετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Απεργιακές κινητοποιήσεις: Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Από την πλευρά τους, τα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας. Οπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε η κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Απεργία: Κλειστά και τα δικαστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομεια δικαστηρια

Κλειστά θα είναι και τα δικαστήρια σήμερα, καθώς η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία. Με τη σειρά τους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και τονίζουν πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση και εφαρμογή του, θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δεμένα για 24 ώρες τα πλοία την Τρίτη 24/9! 

Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο! 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο AthensMagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share