Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές στα σπίτια και αρκετοί τραυματίες!

Ήταν ο πιο ισχυρός των τελευταίων δεκαετιών!

22 Σεπτεμβρίου 2019 09:26
Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές στα σπίτια και αρκετοί τραυματίες!

Δεκάδες ελαφρά τραυματίες και σπίτια με ζημιές άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός στην Αλβανία, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου.

Αρχικά έγινε σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στο Δυρράχιο και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών. Σύμφωνα με την εκτίμηση του αλβανικού ινστιτούτου γεωεπιστημών, ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά από 11 λεπτά σημειώθηκε μετασεισμός 5,3 βαθμών. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν τη νύχτα και ο πιο ισχυρός που καταγράφηκε ήταν 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Αλβανίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου, 68 άνθρωποι περιθάλπηκαν για μικροτραυματισμούς στα Τίρανα και το Δυρράχιο. Οι περισσότεροι τραυματισμοί έγιναν όταν ο κόσμος βγήκε πανικόβλητος τρέχοντας από τα σπίτια την ώρα του σεισμού. «Λιγότεροι πηγαίνουν στα νοσοκομεία έπειτα από τον αρχικό πανικό», δήλωσε η υπουργός.

Ο σεισμός του Σαββάτου έγινε αισθητός σε ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας. «Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε η υπουργός Αμυνας, Ολτα Τσάκα. Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, πήγε στο Δυρράχιο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

Στα Τίρανα, 48 σπίτια και τρεις πολυκατοικίες υπέστησαν ρωγμές. Στο Δυρράχιο, ζημιές υπέστησαν από τον σεισμό 42 σπίτια και τέσσερις πολυκατοικίες. Επιπλέον, ζημιές από τον σεισμό υπέστησαν 20 κτίρια σε άλλες περιοχές, ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας της Αλβανίας. Ζημιές υπέστη και στο πανεπιστήμιο, στο κτίριο που στεγάζει το τμήμα Γεωλογίας. Ρωγμές υπάρχουν και σε σχολεία, αλλά το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά τη Δευτέρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της Αλβανίας, ιδίως στα Τίρανα και το Δυρράχιο, όπου προκλήθηκε πανικός. «Ολοι οι γείτονες μας βγήκαν έξω ουρλιάζοντας. Ευτυχώς δεν διήρκησε πολύ - περίπου 20 δευτερόλεπτα…Δεν θυμάμαι πιο ισχυρό σεισμό από αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ένας συνταξιούχος στο Τίρανα, ο 67χρονος Ατζίμ.

Χάος στην Αλβανία: Αυτοκίνητο κόπηκε στα δύο από τον ισχυρό σεισμό!

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Ελλάδα. Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στις νήσους Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Η πρώτη δόνηση που σημειώθηκε ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, ενώ λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέος σεισμός, 5 Ρίχτερ! Οι ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές στις κοντινές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά καθώς επιχειρούσε να βγει από το σπίτι της.

Από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Αλβανία προκλήθηκαν ζημίες σε σπίτια και σε κτίρια, ενώ κομμάτια από το κτίριο Γεωλογίας στα Τίρανα κατέρρευσαν.

Μάλιστα, τα συντρίμμια από το κτίριο έκοψαν στα δύο ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το faktor.al υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμένους ανθρώπους.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων, στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, για τον μεγάλο σεισμό, οποίος έγινε αισθητός και στην Ελλάδα.

«Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό» γράφει χρήστης στο Twitter.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αλβανία: Ανατίναξαν μνημείο ομογενή!

Αλβανία: Φωτογραφίες του Έντι Ράμα να παίρνει ναρκωτικά!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share