Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι Τούρκοι ανοίγουν την Αμμόχωστο για κατοίκηση!

Δείτε αναλυτικά!

20 Σεπτεμβρίου 2019 13:35
Οι Τούρκοι ανοίγουν την Αμμόχωστο για κατοίκηση!

Με μια κίνηση-έκπληξη οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να ενισχύσουν τη διπλωματική τους θέση εν όψει της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρώντας στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Δείτε επίσης: Κύπρος: 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή «Αττίλας ΙΙ»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet το οποίο τιτλοφορείται «Άνοιγμα της πόλης-φάντασμα» το ψευδοκράτος προτίθεται να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 συνοικία των Βαροσίων.

«Όταν οι Ελληνοκύπριοι αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ, θα ανοίξει τα Βαρώσια για εγκατάσταση και όλοι οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για το μονομερές άνοιγμα της «πόλης-φάντασμα», που εκκενώθηκε κατά την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η Milliyet, το θέμα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που είχε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, στην Άγκυρα στις 13 Μαρτίου, και η τουρκική κυβέρνηση αντιμετώπισε θετικά την πρότασή του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την πρόταση υποστήριξαν ο Ντερβίς Έρογλου, ο σύμβουλός του, Κουτρέτ Οζερσάϊ και ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, στις συναντήσεις που είχαν με την ηγεσία της της Τουρκίας.

Δείτε επίσης: Τι ετοιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο; Τι απαντούν Ελλάδα, ΕΕ και Αιγυπτος;

Η είδηση είναι ιστορική δεδομένου ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε την Αμμόχωστο σαν διαπραγματευτικό χαρτί προκειμένου να επιτύχει άλλα ανταλλάγματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η πίεση προς την Άγκυρα είχε ενταθεί, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε με γραπτή δήλωση την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Μάλιστα το κείμενο είχε τις υπογραφές 385 ευρωβουλευτών.

Ωστόσο το γεγονός πως η πόλη παραμένει περιφραγμένη από το 1974 διευκολύνει το ζήτημα των ιδιοκτησιών, καθώς δεν έχουν υπάρξει καταπατήσεις και χρήση των κτηρίων από τους Τουρκοκυπρίους ή Τούρκους εποίκους. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα επάλληλων ιδιοκτησιών, οι οποίες στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι αστικές.

Επιπλέον ετοιμάζεται και έκθεση στην οποία καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίκλειστη πόλη και που θα μπορέσουν να επιστρέψουν και κάτω από ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα περιέλθουν εκεί περιουσίες.

Η πόλη της Αμμοχώστου ήταν το βασικό εξαγωγικό λιμάνι της Κύπρου μέχρι και το 1974 και αποτελούσε τον πιο σημαντικό τουριστικό προορισμό του νησιού. Μάλιστα το καλοκαίρι της εισβολής είχαν εγκαινιασθεί και επρόκειτο να εγκαινιασθoύν πολλές τουριστικές μονάδες οι οποίες δεν λειτούργησαν ποτέ. Αν ισχύει το δημοσίευμα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως θα πρέπει να εκταμιευθούν πολύ μεγάλα ποσά προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της πόλης.

Το σενάριο της Milliyet αναφέρεται σε άνοιγμα της πόλης η οποία θα παραμείνει υπό τουρκική διοίκηση, υποδεχόμενη τους Ελληνοκυπρίους που είχαν ιδιοκτησίες πριν την τουρκική εισβολή.

Συνεπώς μια τέτοια συμβολική κίνηση δεν θα έχει αντίκρισμα αλλά στόχο πιθανώς θα έχει την καλλιέργεια εντυπώσεων στο εξωτερικό ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία επιθυμούν «ειλικρινώς» την επίλυση του Κυπριακού στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε προκαταρκτικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από πληροφορίες στην εφημερίδα "Μιλλιέτ" ότι οι κατοχικές αρχές θα προχωρήσουν στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Προσφεύγει στον ΟΗΕ η Λευκωσία

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, από τον οποίο θα ζητήσει επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

Η κ. Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι από μια πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή του "στάτους κβο" στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η υπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.

Η κ. Μαρκουλλή προειδοποίησε ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share