Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία; Ποιους αφορά;

Δείτε εδώ!

19 Σεπτεμβρίου 2019 17:12
Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία; Ποιους αφορά;

Τι αλλάζει στην στρατιωτική θητεία; Ποιους αφορά; Την πρόθεση της κυβέρνησης αποκάλυψε στη Βουλή, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Επαναφέρει το παλαιότερο καθεστώς για τους αντιρρησίες συνείδησης η κυβέρνηση, αυξάνοντας την εναλλακτική θητεία. Βγήκαν οι επίσημες ανακοινώσεις για το ποιοι θα υπηρετήσουν λιγότερο!

Επί της ουσίας επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε για τους αντιρρησίες συνείδησης πριν τη νομοθετική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εναλλακτική θητεία ανερχόταν στους 15 μήνες. Η προηγούμενη κυβέρνηση την είχε μειώσει στους 12 μήνες.

Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως δεν θα τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της κλοπής στρατιωτικού υλικού στη Λέρο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε σχετικές φήμες, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικές» και απέδωσε τις καθυστερήσεις στην έρευνα στο γεγονός ότι είναι πολλοί οι μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν.

Σε ποιές χώρες της Ευρώπης είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία;

Στην Ελλάδα και την Κύπρο το έχουμε λίγο...στάνταρ, αλλά η στρατιωτική θητεία μόνο δεδομένη δεν είναι για την υπόλοιπη Ευρώπη!

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχουν καθαρά επαγγελματικό - μισθοφορικό στρατό, ενώ υπάρχουν και χώρες χωρίς καθόλου ένοπλες δυνάμεις.

Για να τα δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:

Η αντιστοιχία χρώματος - θητείας έχει ως εξής:

Όπως βλέπουμε, η Ισλανδία δεν διαθέτει καν ένοπλες δυνάμεις. Αντίστοιχα και η Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν και το Βατικανό, τα οποία δεν διακρίνονται στον χάρτη.

Μη υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει η συντριπτική πλειοψηφία της ηπείρου με Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Λουξεμβούργο και Λετονία να την έχουν απορρίψει.

Σχέδιο για κατάργηση έχουν επίσης η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Ακολουθούν κάποιες χώρες στις οποίες υπηρετεί λιγότερο από το 20% του στρατεύσιμου πληθυσμού, ούτως ώστε να υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός. Αυτές είναι η Δανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Τέλος, αυτές που έχουν υποχρεωτική στράτευση είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Βέβαια, όλες οι χώρες πλην της Ελλάδας δίνουν την επιλογή ένοπλης, άοπλης ή πολιτικής θητείας με ανάλογο διάστημα.

Κως: Φαντάρος ετών... 39!

Τη… μισή του ζωή προσπαθούσε να ξεφύγει ένας 39χρονος -σήμερα- Έλληνας που απέφυγε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις! Όμως, έστω και αργά, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς της Ασφαλείας.

Ο 39χρονος υποβλήθηκε σε έλεγχο στην Κω και διαπιστώθηκε ότι αναζητούνταν με ένταλμα του εισαγγελέα Στρατοδικείου Αθηνών για ανυποταξία. Έτσι, συνελήφθη και θα μεταχθεί στην Αθήνα, με το ερώτημα που «καίει» να είναι αν θα κληθεί να υπηρετήσει τη θητεία του στα… γεράματα!

Εκείνος που δεν φαίνεται να την γλιτώνει, πάντως, είναι ένας 29χρονος ο οποίος επίσης δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και έχει κηρυχθεί ανυπότακτος, αλλά εντοπίστηκε όταν προσπάθησε να ταξιδέψει αεροπορικώς από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου! Οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Αερολιμένα διαπίστωσαν ότι του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για ανυποταξία και τον συνέλαβαν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share