Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

"Πρωθυπουργός για μια μέρα": Η παράσταση στην οποία παίζουν 2 κορίτσια Αμεα!

Δύναμη ψυχής

19 Σεπτεμβρίου 2019 17:06

Στα χρόνια της πολιτικής τρομοκρατίας και της κρίσης έρχεται μια παράσταση με ισχυρό μήνυμα ζωής. Στην παράσταση «Πρωθυπουργός για μια μέρα» πρωταγωνιστούν 2 κορίτσια Αμεα δίνοντας μας το μήνυμα της Ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο.

Εμείς στο Athensmagazine.gr είχαμε την τύχη να μιλήσουμε με τον σκηνοθέτη της παράστασης Ιάκωβο Μυλωνά αλλά και τις 2 γλυκύτατες πρωταγωνίστριες , Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα και Κατερίνα Μποφίλιου.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της παράστασης, ο οποίος έχει γράψει και το κείμενο, η παράσταση αυτή θέλει να μας δείξει τι συμβαίνει στο γραφείο ενός πρωθυπουργού. Γι αυτό και το «σλόγκαν» της παράστασης είναι «θέλετε να μάθετε την αλήθεια;». Η παράσταση αυτή γεννήθηκε, ύστερα από διεξοδική έρευνα του ίδιου του σκηνοθέτη. Τι γίνεται στο γραφείο του πρωθυπουργού; Τι συζητιέται; Πως προκύπτουν τα νομοσχέδια; Ποιους εξυπηρετεί η κάθε απόφαση; Ποιος είναι αυτός που πραγματικά κυβερνά;

Όλη η ιστορία ξεκινάει από την προσωπική ιστορία του ανθρώπου ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός. Μια ιστορία αγάπης και ματαιοδοξίας. Ένα θέμα αρκετά σύγχρονο αλλά και διαχρονικό. Μια ιστορία που δείχνει τι έχει συμβεί στη χώρας μας αλλά μας δίνει και το έναυσμα να καταλάβουμε κάτι πολύ σημαντικό... Για να αλλάξει ο κόσμος πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Στο παγκόσμιο παιχνίδι συμφερόντων εμείς, ως χώρα, ως άνθρωποι είμαστε ένα ακόμα εξάρτημα για να δουλέψει καλά αυτή η μηχανή. Οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν θαύματα αν εμείς πρώτα δεν αποφασίσουμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Παιδί 4 ετών με σύνδρομο Down φροντίζει τα τρία ανάπηρα αδέλφια του και συγκινεί το διαδίκτυο!

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς αποφάσισε να παρουσιάσει αυτό το θέμα μέσω μιας κωμωδίας.Με αυτό το τρόπο, το μήνυμα μπορεί να γίνει πιο κατανοητό, πιο εύπεπτο. «Στο δράμα ο κόσμος σφίγγεται και πετάει αυτό που του λες, δεν το δέχεται. Στην κωμωδία όμως, γελάει και ανοίγεται οπότε είναι πιο δεκτικός», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

Βέβαια το πιο σημαντικό μήνυμα και θέμα αυτής της παράστασης, είναι το θέμα των ΑμεΑ. Πως αυτή η χώρα διαχειρίζεται αυτά τα άτομα και πόσο τα βοηθάει;

« Για μένα μια χώρα δείχνει το επίπεδο της από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με την παράσταση αυτή ήθελα να δείξω πως αυτή η χώρα κλείνει τα μάτια της σε αυτά και παιδιά. Συμπεριφέρεται σαν μην υπάρχουν στο χάρτη. Το πρόβλημα υπάρχει όμως και στις οικογένειες αυτών των παιδιών. Υπάρχουν οικογένειες που το παλεύουν όσο μπορούν, για να βοηθούν αυτά τα παιδιά να εξελιχθούν. Υπάρχουν όμως και άλλες που αδιαφορούν. Απλά τα παρατάνε σε ένα ίδρυμα. ..» μας λέει χαρακτηριστικά ο Ιάκωβος Μυλωνάς.

Και βέβαια το κράτος είναι αυτό που αδιαφορεί περισσότερο. Για παράδειγμα στην παράσταση αυτή, ο "πρωθυπουργός" αποφασίζει να κλείσει ένα χώρο για ΑμεΑ ώστε να γίνει κάτι πιο κερδοφόρο.

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, καθώς δεν το συναντάμε συχνά, να βλέπουμε 2 άτομα ΑμεΑ να παίζουν σε μια παράσταση . Πως πήρε αυτή την απόφαση ο σκηνοθέτης;

« Πρώτα από όλα αγαπώ πάρα πολύ αυτά τα 2 υπέροχα κορίτσια που παίζουν στην παράσταση μας. Πρόκειται για καταπληκτικά παιδιά και υπέροχα ταλέντα. Ο λόγος όμως είναι ο ίδιος. Τα άτομα αυτά μπορούν να κάνουν τα πάντα. Το αναφέρουμε και στην παράσταση, εμείς δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά. Τα νέα παιδιά είναι η Ελπίδα για αυτό το τόπο. Οποιοδήποτε παιδί γεννιέται είναι υπέροχο. Από εκεί και πέρα είναι δικό μας θέμα πόσο θα πιστέψουμε σε αυτό το παιδί και πως θα το βοηθήσουμε να ανοίξει τα φτερά του. Οποιαδήποτε παιδί γεννιέται μπορεί να είναι εν δυνάμει ιδιοφυία αλλά ακόμα και να μην είναι..το χαμόγελο του φέρνει στους γύρω του χαρά».

Ο Ιάκωβος Μυλωνάς δεν είναι η πρώτη φορά που εντάσσει στην θεατρική ομάδα ένα παιδί ΑμεΑ. Πέρυσι ανέβασε την παράσταση "Η Ζωγραφιά του Θεού", έργο βασισμένο στη ζωή ενός κοριτσιού ΑμεΑ. Η παράσταση αυτή έδειχνε, το πως η κοινωνία αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά αλλά και πως εκείνα αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Μια παράσταση που έδειξε, πως όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με την αγάπη αλλά και με την κατανόηση/θέληση του κράτους για βοήθεια. Θεσσαλονίκη: 335 πινακίδες αφαιρέθηκαν για παραβάσεις σε ράμπες και θέσεις ΑμεΑ!

Βέβαια, δεν γινόταν να αφήσουμε εκτός κουβέντας το θέμα που υπάρχει στα θέατρα, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν υποδομές για ένα άτομο ΑμεΑ, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει μια παράσταση. «Αυτό είναι πραγματικά λυπηρό. Αντιμετωπίσαμε και εμείς προβλήματα με την προηγούμενη παράσταση καθώς η Μαρία Χριστίνα βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Βέβαια μας βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι κατασκευάζοντας ράμπες και τα καταφέραμε.Έτσι η πρόσβαση στη σκηνή να είναι εύκολη στη Μαρία Χριστίνα. Είναι εντυπωσιακό γιατί δεν είχαν μπει στη διαδικασία να το σκεφτούν νωρίτερα. Βέβαια ήταν πολύ θετικοί και πρόθυμοι να αλλάξουν. Τελικά ίσως κάποιοι θέλουν ένα απλό σπρώξιμο για να «ανοίξουν» τα μάτια τους. Ανάπηροι υπάρχουν όταν εμείς κόβουμε τις ράμπες με την συμπεριφορά μας».

Παρακολουθώντας τις πρόβες παρατηρήσαμε ότι ο Ιάκωβος Μυλωνάς συμπεριφέρεται στους ηθοποιούς ισάξια. «Όπως μαλώνω τους άλλους ηθοποιούς έτσι θα μαλώσω και στα 2 κορίτσια. Δεν τα ξεχωρίζω. Μόλις αρχίζεις να ξεχωρίζεις τότε δημιουργείς ρατσισμό. Προσπαθώ να είμαι ισότιμος και να φέρομαι σε όλο τον θίασο με τον ίδιο τρόπο».

Τελικά υπάρχει ελπίδα και τα παιδιά αυτά μας δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα. « Τα παιδιά αυτά έχουν τεράστια δίψα για ζωή . Εμείς δεν το βλέπουμε έτσι, γιατί έχουμε κάποια πράγματα δεδομένα. Ένα παιδάκι που δεν μπορεί να πιει νερό μόνο του μπαίνει σε μια άλλη διαδικασία που εμείς δεν την ξέρουμε. Κάτι τόσο βασικό που εμείς το θεωρούμε δεδομένο. Βλέπεις τα πράγματα από άλλη οπτική . Προφανώς δεν γινόμαστε από τη μια στιγμή στην άλλη καλύτεροι άνθρωποι αλλά μέσω της τέχνης μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι. Η αγάπη που σου βγάζουν αυτά τα παιδιά είναι τόσο αγνή που δεν μπορείς να την βρεις πουθενά. Δεν έχουν καμιά πονηριά μέσα τους».

Η πιο ωραία στιγμή αυτής της συζήτησης ήταν όταν μιλήσαμε αυτά τα 2 γλυκύτατα κορίτσια. Με πολύ χαρά και ενθουσιασμό μας μίλησαν και μας έκαναν να νιώσουμε άνετα.

Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα

Η Μαρία Χριστίνα είναι 22 χρονών. Σαν σωστή γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της στην αρχή, δεν ήθελε να μας πει την πραγματική της ηλικία. Η Μαρία Χριστίνα, για τους φίλους Νανά, σπουδάζει Θεατρολογία και εδώ και 7 χρόνια κάνει σύγχρονο χορό. Το θέατρο μπήκε στην ζωή της πριν κάποια χρόνια και το υπηρετεί πιστά.

«Όταν παίζω θέατρο ξεχνάω τα πάντα! Είμαι χαρούμενη αλλά και μερικές φορές λυπημένη αν χρειάζεται ο ρόλος. Νιώθω ότι πετάω όταν παίζω. Το θέατρο με κάνει να πιστεύω σε ένα καλύτερο κόσμο» μας είπε με ένα υπέροχο χαμόγελο, η Νανά.

Και ποιο είναι το όνειρό της: « Το όνειρο μου είναι να ανοίξω μια σχολή για χορό και θέατρο που θα απευθύνεται σε άτομα ΑμεΑ. Θα μου άρεσε επίσης να μπω στο Εθνικό».

Η Νανά έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παράσταση «Πρωθυπουργός για μια μέρα» καθώς κάνει μια εκπρόσωπο των ΑμεΑ. Τα λόγια της είναι γροθιά στο στομάχι και σίγουρα σου ανοίγουν τα μάτια για το τι συμβαίνει. Για το τι πρέπει να γίνει. Και τα ΑμεΑ είναι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν. Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε.

Κατερίνα Μποφίλιου

Η Κατερίνα είναι 20 χρονών και μόλις μπήκε στη Ιατρική Αθηνών. Ασχολείται και εκείνη με τον χορό. Το θέατρο ήρθε πολύ ωραία στη ζωή της, Η μητέρα της, της πρότεινε να δούνε μια παράσταση. Την παράσταση «Η Ζωγραφιά του Θεού», στην οποία έπαιζε η Μαρία Χριστίνα. Η Κατερίνα ενθουσιάστηκε και ήθελε και εκείνη να μπει στην ομάδα. Και έτσι μπήκε! Και με την Μαρία Χριστίνα έγιναν πολύ καλές φίλες. Και μεγάλα πειραχτήρια.

«Νιώθω πολύ τυχερή και χαρούμενη που είμαι σε αυτή την ομάδα. Νιώθω ευτυχισμένη και προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη. Ο καθηγητής μας (Ι.Μυλωνάς) είναι πολύ καλός και θέλω να βγάζω το καλύτερο μου εαυτό. Είναι σημαντικό να είσαι σε μια ομάδα και να κοινωνικοποιείσαι και να συνεργάζεσαι.».

Η Κατερίνα είναι πολύ συνειδητοποιημένη. Μας τα εξήγησε όλα. Αφού τελειώσει τις σπουδές της στην Ιατρική, θα πάρει την ειδικότητα της. Και μετά θα ανοίξει το δικό της Ιατρείο γιατί θέλει να βοηθάει τον κόσμο.

Στην παράσταση παίζει την Ελπίδα. Ένα κορίτσι που θα δείξει στον πρωθυπουργό ότι αν αλλάξει εκείνος θα αλλάξει και η κοινωνία. Αν αλλάξουμε εμείς ,θα αλλάξουν τα πάντα. Γιατί όπως μας είπε η Κατερίνα από εμάς έρχονται όλα. "Κάντε κάτι με το πάρκινγκ των αναπήρων": Συγκλονίζει o μικρός Λουκάς! (Video)

Το απόγευμα με την θεατρική ομάδα του Ιάκωβου Μυλωνά πέρασε πολύ ευχάριστα και πολύ ανθρώπινα. Μετά την συζήτηση μας έφτασε η ώρα της πρόβας. Τα πειράγματα,αστεία και η σκληρή δουλεία ήταν εκεί...αλλά ήταν διαφορετικά. Πιο όμορφα, πιο ανθρώπινα. Όλη η παράσταση μιλάει για την ελπίδα. Και τελικά υπάρχει ελπίδα. Αρκεί να βρίσκουμε την ουσία . Στα χρόνια που οι αξίες και τα συναισθήματα έχουν μπει σε δεύτερο ρόλο, έρχονται 2 κορίτσια πολύ ταπεινά και με χαμόγελο να σου πουν ότι η ζωή είναι ωραία και σήκω ζήσ'την.

Το θέατρο είναι διδακτικό αλλά αυτή η παράσταση είναι μάθημα ζωής για τη δύναμη της ψυχής . Μας δείχνει τα κακώς κείμενα της χώρας μας, που όλοι λίγο πολύ ξέρουμε και κάνουμε τα στραβά μάτια. Αλλά δεν γίνεται να κλείνουμε τα μάτια μας σε ανθρώπινες ψυχές. Βασικά και να θέλαμε δεν γίνεται, γιατί οι φωνές τους είναι δυνατές και δεν γίνεται να σιωπήσουν. Ας κρατήσουμε λοιπόν, το μεγάλο μήνυμα αυτής της παράστασης.Αν αλλάξουμε εμείς, θα αλλάξει ο κόσμος και τότε όλοι θα ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

Θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη να μην αναφέρουμε και τον υπόλοιπο θίασο Γιώτα Ζαμπέλη, Χριστίνα Αλιμπράντη, Γιώργος Ειρηνάκης, Μαίρη Ανανιάδου, Μηνάς Κύπρης, Στεφανία Μαρίνου. Ταλαντούχα νέα πρόσωπα που έχουν γίνει μια ομάδα και δουλεύουν για να δώσουν κάτι τόσο όμορφο.

Πληροφορίες παράστασης:

Στοιχεία παράστασης

Κείμενο- Σκηνοθεσία Ιάκωβος Μυλωνάς

Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Γιαννακουδάκης

Σκηνικά-κουστούμια Ομάδα ΙΑΜΥ

Φωτισμοί Ομάδα ΙΑΜΥ

Παίζουν

Ιάκωβος Μυλωνάς, Γιώτα Ζαμπέλη, Χριστίνα Αλιμπράντη, Γιώργος Ειρηνάκης, Μαίρη Ανανιάδου, Μηνάς Κύπρης, Στεφανία Μαρίνου, Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, Κατερίνα Μποφίλιου.

LIFE THEATER

Ευμολπιδών 13, Γκάζι, Αθήνα.

Πρεμιέρα

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 21.30

κάθε Παρασκευή 21.30 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου

Τιμή Εισιτηρίου 12 ευρώ

Φοιτητικό, παιδικό, ΑμεΑ, Γκρουπ 8 ευρώ

Διάρκεια έργου 75 λεπτά

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share