Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε η Νίτσα Γαβριηλίδου!

Θλίψη!

18 Σεπτεμβρίου 2019 14:07
Πέθανε η Νίτσα Γαβριηλίδου!

Εφυγε από τη ζωή η Νίτσα Γαβριηλίδου, αγωνίστρια και κρατούμενη στη Μακρόνησο. Ανακοίνωση του ΚΚΕ. Ήταν κόρη του Κώστα Γαβριηλίδη, μέλους της ΠΕΕΑ.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο της Νίτσας Γαβριηλίδου αναφέρει «έφυγε από την ζωή η συντρόφισσα Νίτσα Γαβριηλίδου, Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) επί σειρά ετών. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κοκκινιά του Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι γονείς της το 1920 ως πρόσφυγες από τον Καύκασο της Ρωσίας.

Ήταν κόρη του Κώστα Γαβριηλίδη, Γραμματέα του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, ο οποίος πήρε μέρος στην ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης), ενώ από τη δικτατορία του Μεταξά και μετέπειτα πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές και τις εξορίες σε Ανάφη και Κέρκυρα. Με τις μαζικές συλλήψεις του Ζέρβα το 1947 εξορίζεται σε Ικαρία, Μακρόνησο και Άη Στράτη, όπου απεβίωσε.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Έθαψε τον γιο της, αλλά μετά από 4 μήνες τον είδε στην πόρτα της!

Η Νίτσα Γραβριηλίδου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το 1943, όταν ήταν στο Γυμνάσιο του Κιλκίς, ενώ το Μάιο του 1944 έφτασε στην «Ελεύθερη Ελλάδα» για να συναντήσει τον πατέρα της. Μαζί με όλη την οικογένειά της, που είχαν κατέβει στην Αθήνα μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και κρατήθηκε στις φυλακές Θεμιστοκλέους μετά το Δεκέμβρη του 1944. Παρέμεινε για πολλά χρόνια εξόριστη στα στρατόπεδα της Χίου, του Τρίκερι, της Μακρονήσου και πάλι πίσω στο Τρίκερι. Το 1956 κατόρθωσε να διαφύγει στη Γαλλία, ενώ επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της "Μακρόνησος- Απόψε χτυπάνε τις γυναίκες"(2004) ανέδειξε ιδιαίτερα τις θυσίες, τα βασανιστήρια αλλά και την αγωνιστική στάση των γυναικών στις φυλακές και στις εξορίες».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της Νίτσας Γαβριηλίδου.

Φρίκη: Σπαραγμός για την 12χρονη που βρήκε τραγικό θάνατο!

Δωδεκάχρονη κόλλησε στον βυθό πισίνας γιατί οι υπεύθυνοι δεν έβρισκαν τον διακόπτη για να κλείσουν την αντλία νερού!

Τραγικό θάνατο βρήκε όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail η 12χρονη Ρωσίδα Alisa Adamova, που ενώ κολυμπούσε σε πισίνα ξενοδοχείου στο Μπόντρουμ στην Τουρκία έμεινε 15 λεπτά κάτω από το νερό, καθώς μπλέχτηκε στον μηχανισμό κυκλοφορίας και φιλτραρίσματος της πισίνας. Το κορίτσι ανασύρθηκε με ένα κομμάτι της αντλίας κολλημένο στο μπράτσο του. Κλήθηκε ασθενοφόρο που την μετέφερε στο νοσοκομείο, αλλά 11 μέρες αργότερα η άτυχη 12χρονη εξέπνευσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χέρι της Αλίσα μπλέχτηκε στον μηχανισμό της πισίνας κάτω από το νερό. Τη «ρούφηξε» κατά τέτοιο τρόπο που παγιδεύτηκε και δεν μπορούσε να βγει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει. Τουρίστες και ο πατέρας της προσπάθησαν να την απελευθερώσουν, αλλά η μικρή παρέμεινε αρκετά λεπτά κάτω από το νερό.

Οι παρευρισκόμενοι κατήγγειλαν ότι οι εργαζόμενοι και υπεύθυνοι στο Sunhill Hotel άργησαν να αντιδράσουν γιατί δεν έβρισκαν, όπως αναφέρεται, τον διακόπτη για να κλείσουν το σύστημα της πισίνας. Η καρδιά της μικρής σταμάτησε, αλλά οι νοσοκόμοι που έφτασαν στο σημείο κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή. Δυστυχώς η μικρούλα κατέληξε 11 μέρες μετά το περιστατικό.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο! Πέθανε γνωστός ηθοποιός!

Έρευνες διεξάγονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτή η τραγωδία με τις ρωσικές αρχές να πιέζουν για τιμωρία των υπευθύνων. Η Αλίσα σύμφωνα με την οικογένειά της ήταν δεινή κολυμβήτρια, αλλά ο μηχανισμός της πισίνας «ρούφηξε» το χέρι της όταν έκανε μακροβούτι στον βυθό της πισίνας, ενώ οι παρευρισκόμενοι κατήγγειλαν ακόμα την απουσία ναυαγοσώστη.

Νεκρός ο Μιχάλης Σαμιώτης!

Ο σπουδαιότερος μάστορας των σπέσιαλ εφέ στην Ελλάδα έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Πάνω από μισό αιώνα η οικογένεια του Μιχάλη Σαμιώτη πρωταγωνίστησε στα special effects.

Στην αρχή Γιάννης Σαμιώτης και συνεχίζοντας ο γιος του Μιχάλης στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη τηλεόραση, σε συναυλίες, events, αλλά και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και σε διεθνείς παραγωγές που είχαν τα γυρίσματά τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε με την ευκαιρία στο Athensmagazine.gr: Πέθανε η Νικολία Αρβανιτόπουλου!

Ο Γιάννης Σαμιώτης ήταν ο πρώτος και ο μόνος που έκανε τα special effects στην Ελλάδα από το 1958, με συμμετοχή σε όλες τις ελληνικές ταινίες που είχαν special effects στον Ελληνικό κινηματογράφο αλλά και σε διεθνείς παραγωγές όπως ”The guns of Navarone”1961, “Οι χάνδρες του φεγγαριού¨ παραγωγή της Walt Disney, ”Escape to Athena” 1979, ”For your eyes only” (James Bond).

Tου δόθηκαν στο 24ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1983 η τιμητική διάκριση για τα ειδικά εφφέ στο σύνολο των ταινιών και το 1986 στο 27ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το Βραβείο Ειδικών Εφφέ για την ταινία “Ηταν ένας ήσυχος θάνατος”.

Από μικρός ο Μιχάλης Σαμιώτης γεννημένος σε μια οικογένεια που δούλευε στον κινηματογράφο και δίπλα στον πατέρα του τον Γιάννη, αγάπησε την μαγεία των εφέ και δουλεύοντας ως βοηθός του πατέρα του στην αρχή και μετά μόνος του, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από το 1978, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση. Έχει την μοναδική άδεια special effects από τo 1978.

Εχει συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές θεατρικών σκηνών, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σε αρχαία θέατρα, σε μουσικές σκηνές, σε πολλές διαφημιστικές παραγωγές, events, videoclips, συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 (τις φωτιές στη τελετή λήξης) και αλλού.

Διαβάστε με την ευκαιρία στο Athensmagazine.gr: Πέθανε ο Νίκος Λάγιος!

‘Έχει δουλέψει με όλους τους καταξιωμένους σκηνοθέτες του κινηματογράφου όπως ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Θόδωρος Μαραγκός, ο Νίκος Νικολαίδης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος, με νέους ‘Ελληνες σκηνοθέτες όπως ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Βασίλης Μαζωμένος, ο Γιάννης Οικονομίδης, του θεάτρου όπως ο Κάρολος Κουν, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, της τηλεόρασης όπως ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Στράτος Μαρκίδης, αλλά και με σκηνοθέτες σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το “The Tempest” σκην.Paul Mazursky 1982, ”Othello” σκην.Franco Zeffirelli 1986, ”Pronto”σκην.Jim McBride 1997, Captain Corelli’s Mandolin” σκην. John Madden 2001, ”O Jerusalem” σκην. ‘Elle Chouraqui 2006, “Ο Κυνόδοντας” σκην. Γιώργου Λάνθιμου 2009, “The Durrells in Corfu” σειρά του BBC 2015, 2016, 2017, σκην. Steve Barron, “Αγόρι στη γέφυρα” σκην. Πέτρου Χαραλάμπους 2016 και στις περισσότερες ταινίες που σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Του δόθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Τεχνικών Επιτεύξεων από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995 για τα special effects του στην ταινία “Ο Κήπος του Θεού” σκην. Τάκη Σπυριδάκη. Aκόμη η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου του έδωσε το Βραβείο “ΙΡΙΣ” το 2016 για τα special effects στην ταινία “Τετάρτη 04:45” σκην. Αλέξη Αλεξίου. Ήταν μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Μιχάλης Σαμιώτης έφυγε σήμερα από κοντά μας μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share