Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νεκρός ο Μιχάλης Σαμιώτης!

Τραγωδία!

18 Σεπτεμβρίου 2019 07:19
Νεκρός ο Μιχάλης Σαμιώτης!

Ο σπουδαιότερος μάστορας των σπέσιαλ εφέ στην Ελλάδα έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Πάνω από μισό αιώνα η οικογένεια του Μιχάλη Σαμιώτη πρωταγωνίστησε στα special effects.

Στην αρχή Γιάννης Σαμιώτης και συνεχίζοντας ο γιος του Μιχάλης στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη τηλεόραση, σε συναυλίες, events, αλλά και στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και σε διεθνείς παραγωγές που είχαν τα γυρίσματά τους στην Ελλάδα.

Διαβάστε με την ευκαιρία στο Athensmagazine.gr: Πέθανε η Νικολία Αρβανιτόπουλου!

Ο Γιάννης Σαμιώτης ήταν ο πρώτος και ο μόνος που έκανε τα special effects στην Ελλάδα από το 1958, με συμμετοχή σε όλες τις ελληνικές ταινίες που είχαν special effects στον Ελληνικό κινηματογράφο αλλά και σε διεθνείς παραγωγές όπως ”The guns of Navarone”1961, “Οι χάνδρες του φεγγαριού¨ παραγωγή της Walt Disney, ”Escape to Athena” 1979, ”For your eyes only” (James Bond).

Tου δόθηκαν στο 24ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1983 η τιμητική διάκριση για τα ειδικά εφφέ στο σύνολο των ταινιών και το 1986 στο 27ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το Βραβείο Ειδικών Εφφέ για την ταινία “Ηταν ένας ήσυχος θάνατος”.

Από μικρός ο Μιχάλης Σαμιώτης γεννημένος σε μια οικογένεια που δούλευε στον κινηματογράφο και δίπλα στον πατέρα του τον Γιάννη, αγάπησε την μαγεία των εφέ και δουλεύοντας ως βοηθός του πατέρα του στην αρχή και μετά μόνος του, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από το 1978, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση. Έχει την μοναδική άδεια special effects από τo 1978.

Εχει συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές θεατρικών σκηνών, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σε αρχαία θέατρα, σε μουσικές σκηνές, σε πολλές διαφημιστικές παραγωγές, events, videoclips, συναυλίες, πολιτιστικά δρώμενα, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 (τις φωτιές στη τελετή λήξης) και αλλού.

Διαβάστε με την ευκαιρία στο Athensmagazine.gr: Πέθανε ο Νίκος Λάγιος!

‘Έχει δουλέψει με όλους τους καταξιωμένους σκηνοθέτες του κινηματογράφου όπως ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Θόδωρος Μαραγκός, ο Νίκος Νικολαίδης, ο Γιώργος Πανουσόπουλος, με νέους ‘Ελληνες σκηνοθέτες όπως ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Βασίλης Μαζωμένος, ο Γιάννης Οικονομίδης, του θεάτρου όπως ο Κάρολος Κουν, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίνως Βολανάκης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, της τηλεόρασης όπως ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Μανούσος Μανουσάκης, ο Στράτος Μαρκίδης, αλλά και με σκηνοθέτες σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το “The Tempest” σκην.Paul Mazursky 1982, ”Othello” σκην.Franco Zeffirelli 1986, ”Pronto”σκην.Jim McBride 1997, Captain Corelli’s Mandolin” σκην. John Madden 2001, ”O Jerusalem” σκην. ‘Elle Chouraqui 2006, “Ο Κυνόδοντας” σκην. Γιώργου Λάνθιμου 2009, “The Durrells in Corfu” σειρά του BBC 2015, 2016, 2017, σκην. Steve Barron, “Αγόρι στη γέφυρα” σκην. Πέτρου Χαραλάμπους 2016 και στις περισσότερες ταινίες που σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Του δόθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Τεχνικών Επιτεύξεων από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1995 για τα special effects του στην ταινία “Ο Κήπος του Θεού” σκην. Τάκη Σπυριδάκη. Aκόμη η Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου του έδωσε το Βραβείο “ΙΡΙΣ” το 2016 για τα special effects στην ταινία “Τετάρτη 04:45” σκην. Αλέξη Αλεξίου. Ήταν μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Μιχάλης Σαμιώτης έφυγε σήμερα από κοντά μας μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share