Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Ώρα: Πότε αλλάζει από θερινή σε χειμερινή! Θα καταργηθεί;

Θα αλλάξει για τελευταία φορά;

16 Σεπτεμβρίου 2019 13:15
Ώρα: Πότε αλλάζει από θερινή σε χειμερινή! Θα καταργηθεί;

Το φθινόπωρο είναι εδώ και πολύ σύντομα θα κληθούμε για μια ακόμα φορά να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών μας για τον χειμώνα.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 27 του μήνα, στις 04:00 τα ξημερώματα ακριβώς θα πρέπει λοιπόν όλοι να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Πάντως, οι αλλαγές στην ώρα θα ισχύσουν μέχρι το 2021, καθώς τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή.

Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε: Χειμερινή ώρα τέλος! - Πότε θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω;

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Πότε αλλάζει η ώρα; Καταργείται οριστικά;

Οι ευρωπαϊκές χώρες θέσπισαν τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα τον περασμένο αιώνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου ή κατά την πετρελαϊκή κρίση τη δεκαετία του 1970.

Διαβάστε με την ευκαιρία στο Athensmagazine.gr: Πότε θα καταργηθεί η αλλαγή της ώρας - Τι αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Από το 1980, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε σταδιακά νομοθεσία που έθετε τέρμα στα αποκλίνοντα χρονοδιαγράμματα των εθνικών τους αλλαγών ώρας. Το 2018 ωστόσο, ο σκοπός των αλλαγών της ώρας κατέστη πολύ λιγότερο ενδεδειγμένος, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον οριακή και ολοένα και συχνότερα οι πολίτες διαμαρτύρονται για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Βασιζόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ισχύοντος καθεστώτος, η Επιτροπή πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι του 2018 και έλαβε 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, που είναι ο υψηλότερος αριθμός απαντήσεων που έχουν ληφθεί σε δημόσια διαβούλευση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 84 % των απαντήσεων ήταν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share