Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σκληρές εικόνες: Μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στο Περιστέρι!

Το έθιμο που ανατριχιάζει!

10 Σεπτεμβρίου 2019 19:00
Σκληρές εικόνες: Μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν στο Περιστέρι!

Δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι γιόρτασαν και φέτος την Ασούρα, στο Περιστέρι, ένα έθιμο με εικόνες που σοκάρουν, καθώς οι πιστοί αυτομαστιγώνονται.

Η Ασούρα είναι η επέτειος θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν. Ο εγγονός του προφήτη Μωάμεθ έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα, τον 7ο αιώνα, στο σημερινό Ιράκ. H προσευχή των μουσουλμάνων για το Ραμαζάνι σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ!


Πρόκειται για σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή των σιιτών, η οποία εορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας, πιστοί συγκεντρώθηκαν σε αυτοσχέδιο χώρο λατρείας, όπου τηρήθηκε το έθιμο της αναπαράστασης του μαρτυρίου του Χουσεΐν.

Αναπαριστώντας το μαρτύριο του Χουσεΐν, δεκάδες πιστοί από το Ιράν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αυτομαστιγώθηκαν στο Περιστέρι, χρησιμοποιώντας μαστίγια με ιμάντες, όπως προβλέπει το έθιμο της Ασούρα.


Στις άκρες τους συνήθως είναι δεμένα βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα, που προκαλούν αιμορραγία. Η Ασούρα εορτάζεται σε όλο τον κόσμο τη 10η ημέρα του μήνα Μουχαράμ, του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Αποτελεί ημέρα μεγάλου πένθους για τους σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Δεν είμαστε Τούρκοι": Οι Πομάκοι απαντούν στο ΚΙΕΦ!

Με επιστολή προς τα ΜΜΕ της Θράκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης Εμινέ Μπορουτζή, δίνει τη δική της απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις της προέδρου του μειονοτικού κόμματος DEB, πως η μειονότητα είναι ... «τούρκική». Η κυρία Μπορουτζή, επισημαίνει πως οι ακραίες τοποθετήσεις της προέδρου του DEB Τσιγδέμ Ασάφογλου δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των συνιστωσών της μειονότητας.

H επιστολή έχει ως εξής: «Δε μας προκάλεσαν έκπληξη οι δηλώσεις της προέδρου του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (K.I.E.Φ.) περί εξομοίωσης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με τουρκική εθνική μειονότητα.

Όπως είναι γνωστό, πέρα από τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελείται και από δύο άλλες συνιστώσες, τους Πομάκους και τους Ρομά, οι οποίοι έχουν ελληνική εθνική συνείδηση» επισημαίνει και προσθέτει:

«Σαν Ελληνίδα Πομάκα νοιώθω ότι τέτοιες δηλώσεις είναι απαράδεκτες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προσβάλλουν τις άλλες συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας και το πατριωτικό τους αίσθημα. Είναι σαφές ότι το κόμμα αυτό δεν εκπροσωπεί το σύνολο της μειονότητας».

Η Εμινέ Μπορουτζή, με την ιδιότητα του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης καταλήγει λέγοντας: «Ως Σύλλογος Πομάκων του Νομού Ξάνθης, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους Πομάκων της Θράκης, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ξεχωριστής μας ταυτότητας και κουλτούρας και αναχαίτισης της ποδηγέτησης της τουρκόφωνης συνιστώσας και των εκπροσώπων της».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share