Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μόρια! (video)

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας!

3 Σεπτεμβρίου 2019 08:38
Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μόρια!  (video)

Το σχέδιο αποφόρτισης των νησιών βρίσκεται σε εφαρμογή και οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα, το πρώτο πλοίο το οποίο μεταφέρει περίπου 640 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού. Προσφυγικό: Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ! Αύξηση ελέγχων και αλλαγές στο άσυλο! (Video)

Λίγο μετά τις 19:00 έφυγαν τα πρώτα τέσσερα από τα συνολικά 21 λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες στη δομή της νέας Καβάλας. Η μεταφορά των οχημάτων έγινε με συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας.

Σκάφος με πρόσφυγες εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά!

Σκάφος με πρόσφυγες εντοπίστηκε στην Κεφαλονιά! H Ιταλία ήταν ο τελικός προορισμός των μεταναστών!

Εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές, σε θαλάσσια περιοχή του Φισκάρδο στην Κεφαλονιά. Να σας θυμίσουμε: Εντοπίστηκε πτώμα γυναίκας σε προχωρημένη σήψη στην Κεφαλονιά!

Στο σκάφος επέβαιναν Κούρδοι και Ιρακινοί μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Λιμάνι του Φισκάρδου, ενώ με λεωφορείο του ΚΤΕΛ έγινε η μεταφορά τους στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Αγίας Πελαγίας, όπου τους παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες και φαγητό.

Οι λιμενικές αρχές διερευνούν τη υπόθεση.

Προσφυγικό: Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ! Αύξηση ελέγχων και αλλαγές στο άσυλο! (Video)

Ανησυχία στην κυβέρνηση μετά τη μαζική άφιξη προσφύγων στη Λέσβο, για την οποία έγινε διάβημα στην Τουρκία και ενημέρωση στην ΕΕ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτή συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ. ΟΗΕ: Σχεδόν 11.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα φέτος δια θαλάσσης!

Από την κυβέρνηση αναφέρουν πως το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share