Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά στη Βενετία!

Μεγάλη διάκριση..

1 Σεπτεμβρίου 2019 20:18
Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά στη Βενετία!

Το νέο φιλμ του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο Δωμάτιο», βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, έκανε την επίσημη πρεμιέρα του χθες, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης παρέλαβε τιμητικό βραβείο. Αποσύρεται από την σκηνοθεσία ο Ταραντίνο;

Στο πλαίσιο του 76ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2019, η Biennale της Βενετίας και η ελβετική ωρολογοποιία Jaeger-LeCoultre ανακοίνωσαν ότι ο αποδέκτης του βραβείου Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 θα είναι ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν συμβάλει με πρωτοποριακό και καινοτόμο τρόπο στον σύγχρονο κινηματογράφο. Ο Κώστας Γαβράς, που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές και βραβευμένες ταινίες, όπως το Z, Ο αγνοούμενος, Μουσικό Κουτί κ.ά.), συμμετέχει στο φεστιβάλ με τη νέα του ταινία Ενήλικοι στο Δωμάτιο (Adults in the Room), η οποία θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και πραγματεύεται τις δραματικές πολιτικές ζυμώσεις στο Eurogroup το καλοκαίρι του 2015. Το cast περιλαμβάνει πλειάδα διεθνών ηθοποιών ενώ πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Τάρλοου, Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέμης Πάνου καθώς και η Βαλέρια Γκολίνο.

Η τελετή απονομής του τιμητικού βραβείου στον Κώστα Γαβρά θα γίνει στις 31 Αυγούστου, στην Sala Grande (Palazzo del Cinema), στις 10 το βράδυ, πριν από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του.

H Jaeger-LeCoultre είναι χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας εδώ και 15 συναπτά έτη και θα απονείμει το βραβείο Glory to the Filmmaker για δωδέκατη συνεχή χρονιά. Αξείζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό έχει δοθεί στο παρελθόν στους Takeshi Kitano (2007), Abbas Kiarostami (2008), Agnès Varda (2008), Sylvester Stallone (2009), Mani Ratnam (2010), Al Pacino (2011), Spike Lee (2012), Ettore Scola (2013), James Franco (2014), Brian De Palma (2015), Amir Naderi (2016), Stephen Frears (2017) και Zhang Yimou (2018)

Ως ένθερμος υποστηρικτής του φεστιβάλ η Jaeger-LeCoultre θα προσφέρει από μία ειδική έκδοση του εμβληματικού της μοντέλου Reverso στους νικητές των κορυφαίων βραβείων: Καλύτερης ταινίας (Χρυσό Λιοντάρι), Καλύτερης Ηθοποιού, Καλύτερου Ηθοποιού καθώς και στον νικητή του Χρυσού Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του. Τα ειδικά αυτά ρολόγια φέρουν χαραγμένη στο χέρι από τους τεχνίτες της Grande Maison τη μορφή ενός λιονταριού, που είναι το επίσημο σύμβολο της Biennale της Βενετίας, καθώς και την επιγραφή «76. Mostra». Επιπλέον, ένα μοναδικό στο είδος του Reverso θα δοθεί και στον Κώστα Γαβρά κατά την τιμητική απονομή του βραβείου Glory to the Filmaker.

Ο Γούντι Άλεν θα σκηνοθετήσει...όπερα!

Ο Γούντι Άλεν θα απαρνηθεί για λίγο την λατρεμένη του Νέα Υόρκη για την...Σκάλα του Μιλάνου. Το περίφημο venue υποδέχεται από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου την όπερα "Gianni Schicci", σε μια εκδοχή του αμερικανού σκηνοθέτη του οποίου η εικόνα έχει αμαυρωθεί από παλιές κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Άλεν, που είχε σκηνοθετήσει αυτή την όπερα του Πουτσίνι το 2008 στο Λος Άντζελες, προτείνει στο ιστορικό θέατρο την ίδια εκδοχή με τους μαθητές της Ακαδημίας της Σκάλα, τον ιταλό βαρύτονο Αμπρότζιο Μαέστρι και τον ούγγρο διευθυντή ορχήστρας Άνταμ Φίσερ.

"Ήμουν περίεργος να δω πώς οι φοιτητές θα διαχειρίζονταν τη δυσκολία να ερμηνεύσουν μια κωμική όπερα. Έμεινα κατάπληκτος", δήλωσε ο 83χρονος σκηνοθέτης σε συνέντευξη Τύπου στο Μιλάνο όπου οι δημοσιογράφοι δεν επιτρεπόταν να του θέσουν ερωτήσεις για την παραγωγή αυτή. "Έκαναν εξαιρετική δουλειά, ερμηνεύοντας την όπερα ακριβώς όπως το ήθελα και όπως ο Πουτσίνι θα το είχε σκεφθεί".

Ο Γούντι Άλεν είπε πως τον πλησίασε ο Πλάθιντο Ντομίνγκο για να σκηνοθετήσει τη συγκεκριμένη όπερα, αλλά χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να τον πείσει ο τενόρος πριν από την πρώτη του εμπειρία στο Λος Άντζελες. "Δεν ήξερα αν μπορούσα να κάνω κάτι παρόμοιο, είχα κάνει κινηματογράφο και λίγο θέατρο", δήλωσε ο σκηνοθέτης του "Μανχάταν" και της "Ανι Χολ". "Είναι πολύ διαφορετικό από μια ταινία, όπου κάνεις μια μικρή σκηνή, μετά μια άλλη εκτός της σεκάνς. Εδώ, στους καλλιτέχνες αρέσει να ερμηνεύουν όλο το έργο με μια εκπληκτική ενέργεια διαρκώς", είπε.

Η όπερα διηγείται πώς μια οικογένεια, πανικόβλητη που βλέπει τον γηραιό Μπουόζο Ντονάτι να αφήνει όλη την περιουσία του στον κλήρο, καλεί τον Τζάνι Σκίκι για να λύσει το πρόβλημα: αυτός παριστάνει τον μακαρίτη για να υπαγορεύσει στον συμβολαιογράφο νέα διαθήκη και να επωφεληθεί για να διεκδικήσει την κληρονομιά.

"Αποφασίσαμε να κάνουμε μια παραγωγή σε ύφος ιταλικού νεορεαλισμού της δεκαετίας του 1950, όπως οι πρώτες ταινίες του Φελίνι", εξήγησε ο σκηνοθέτης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share