Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σε ύφεση είναι η φωτιά στον Μαραθώνα!

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση κοντά στο ελικοδρόμιο!

26 Αυγούστου 2019 16:13
Σε ύφεση είναι η φωτιά στον Μαραθώνα!

Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από τις δύο το μεσημερι σε δασική έκταση στον Μαραθώνα, κοντά στο ελικοδρόμιο. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν μεγάλη, καθώς η φωτιά είχε ξεσπάσει κοντά σε κατοικημένη περιοχή, χωρίς να απειλήσει σπίτια. Κοντά στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονταν θερμοκήπια.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που είχαν σπεύσει επί τόπου κατάφεραν να τιθασσεύσουν τις φλόγες και πλέον η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Τμήμα των πυροσβεστικών δυνάμεων που έπαιρναν μέρος στην κατάσβεση πλέον έχει αποχωρήσει.

Γιατί οι φωτιές στον Αμαζόνιο επηρεάζουν όλο τον πλανήτη; (Video)

Ο μεγαλύτερος πνεύμονας της γης ο Αμαζόνιος τις τελευταίες ημέρες έχει δεχτεί την μεγαλύτερη καταστροφή μετά τις φωτιές! Γιατί όμως οι φωτιές στον Αμαζόνιο επηρεάζουν όλο τον πλανήτη;

Τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλωθεί χιλιάδες φωτιές στη Βραζιλία, πολλές εκ των οποίων κατακαίουν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος βροχής του πλανήτη μας.

Η καύση αυτή απελευθερώνει, όπως είναι άλλωστε λογικό, και ανησυχητική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Συμβαίνει κάθε χρόνο;

Ναι, οι πυρκαγιές αυτές είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η διαφορά είναι ότι φέτος ορισμένες περιοχές έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.

Οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους που θέλουν να «καθαρίσουν» την περιοχή για τις καλλιέργειες ή τη βοσκή των ζώων τους.

Την ίδια ώρα, φωτιές βάζουν και ορισμένοι καταπατητές, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις καμένες εκτάσεις.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι πίσω από την πλειοψηφία των πυρκαγιών κρύβεται «ανθρώπινο χέρι» -σε αντίθεση με τις πρόσφατες φωτιές σε Σιβηρία και Αλάσκα, που προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, το οποίο παρακολουθεί στενά την αποψίλωση των δασών, εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκδηλώθηκαν 76.720 φωτιές.

Όπως εξηγεί το Associated Press, o αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 85% σε σχέση με πέρσι.

Οι 40.341 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή του Αμαζονίου. Η υπηρεσία δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της τη συνολική έκταση της περιοχής που έχει καεί αλλά τονίζει πως ο ρυθμός αποψίλωσης έχει αυξηθεί φέτος.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι 9.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν από την 1 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Αυγούστου του 2019. Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται, επίσης, στη Βολιβία, την Παραγουάη και την Αργεντινή.

Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το οξυγόνο;
Όχι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Αμαζόνιος παράγει το 20% του οξυγόνου του πλανήτη. Ωστόσο, ερευνητές όπως ο Μάικλ Μαν και ο Τζόναθαν Φόλεϊ υποστηρίζουν πως το ποσοστό αυτό είναι μάλλον υπερβολικό. Εκτιμούν, μάλιστα, πως πιο ρεαλιστικό νούμερο είναι το 6%. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν το 20% ήταν ακριβές, ο πλανήτης μας δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης οξυγόνου.

Άλλωστε, οξυγόνο παράγουν και οι γεωργικές καλλιέργειες -ενδεχομένως και σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Γενικώς, όμως, πρέπει να ανησυχούμε;
Ναι και μάλιστα πολύ. Οι φωτιές αυτές καταστρέφουν τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα άνθρακα στον κόσμο και έναν τόπο που φιλοξενεί σπάνια βιοποικιλότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τoν «Guardian», προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι εμφανίζεται μια αύξηση αποψίλωσης των δασών. Τι σημαίνει αυτό; Πως σε μια περίοδο που ο πλανήτης χρειάζεται δισεκατομμύρια παραπάνω δέντρα για να απορροφηθεί το διοξείδιο του άνθρακα, χάνεται το μεγαλύτερο δάσος της βροχής.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share