Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020

Τραγωδία! Άνδρας πέθανε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Συναγερμός για τη χρήση του!

24 Αυγούστου 2019 11:42
Τραγωδία! Άνδρας πέθανε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Ένας άνδρας στο Ιλινόις των ΗΠΑ πέθανε από μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές. ΗΠΑ: Τον σκότωσε το ηλεκτρονικό τσιγάρο όταν έσκασε στο πρόσωπό του!

Η υγειονομική υπηρεσία του Ιλινόις ανακοίνωσε ότι ο ή η ασθενής, το όνομα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, ήταν μεταξύ 17 και 38 ετών. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Χθες (Πέμπτη) ενημερωθήκαμε για τον θάνατο ενός ενήλικα ο οποίος είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο για μια σοβαρή, ανεξήγητη πνευμονολογική πάθηση, αφού χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο», δήλωσε η επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας του Ιλινόις Ενγκόζι Εζίκε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικο τσιγαρο

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε χθες ότι έχει καταγράψει από τα τέλη Ιουνίου 193 κρούσματα μιας σοβαρής πνευμονολογικής πάθησης σε 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε μόλις δύο ημέρες, αφού την Τετάρτη το CDC είχε επισημάνει ότι υπάρχουν 153 κρούσματα σε 16 πολιτείες.

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, βήχα και σε κάποιες περιπτώσεις εμετούς και διάρροιες. Τι κινδύνους κρύβει για την υγεία μας η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου; - Τι δείχνει νέα έρευνα

Η αιτία της ασθένειας δεν έχει εντοπιστεί, αλλά όλοι οι ασθενείς είχαν χρησιμοποιήσει πρόσφατα ηλεκτρονικό τσιγάρο για να εισπνεύσουν νικοτίνη και σε κάποιες περιπτώσεις κάνναβη.

«Η σοβαρότητα της ασθένειας από την οποία πάσχουν οι άνθρωποι είναι ανησυχητική. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το άτμισμα μπορεί να είναι επικίνδυνα», τόνισε η Εζίκε.

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικο τσιγαρο

Η σύνδεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, προειδοποίησε ωστόσο η Ιλεάνα Αρίας, υπεύθυνη μολυσματικών ασθενειών στο CDC. Αν και οι υποθέσεις μοιάζουν να είναι ίδιες, «δεν γνωρίζουμε αν έχουν την ίδια αιτία ή αν πρόκειται για διαφορετικές ασθένειες που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε: «Με λύπη ενημερωθήκαμε για τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την επιδημία μιας σοβαρής πνευμονολογικής ασθένεια μεταξύ των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

«Ο τραγικός θάνατος στο Ιλινόις ενισχύει τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα του ηλεκτρονικού τσιγάρου», πρόσθεσε.

«Το άτμισμα εκθέτει τους χρήστες σε διάφορες ουσίες για τις οποίες δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για τις βλαπτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν», επεσήμανε ο Ρέντφιλντ, εξηγώντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά, τους νέους, τις έγκυες ή ακόμη και για τους ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυτή είναι η παγίδα του!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυτή είναι η παγίδα του!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διττή αποφαίνεται ότι μπορεί να είναι η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους καπνιστές καθώς ενδέχεται να συμβάλει μεν στη μείωση του καπνίσματος αλλά και στο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα όσοι το είχαν κόψει.

Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα υποστηρίζουν ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από τα τσιγάρα που περιέχουν καπνό ακόμα κι όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη γιατί δεν έχουν τα καρκινογόνα χημικά που εντοπίζονται στα καπνικά προϊόντα. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι πιστεύουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία μελέτη για να βρουν αν το άτμισμα βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν να καπνίζουν και ποια επίδραση μπορούσε να έχει στο ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα.

undefined

Η έρευνα παρακολούθησε τις συνήθειες 5.400 καπνιστών στη Γαλλία για σχεδόν δύο χρόνια. Η κατηγορία των καπνιστών περιλάμβανε τόσο τους καπνιστές όσο και τους ατμιστές. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης 2.025 ανθρώπους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως πρώην καπνιστές – οι περισσότεροι από τους οποίους άτμιζαν.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν μία σχέση μεταξύ του τακτικού ατμίσματος και μίας σημαντικής μείωσης στο κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων. Αλλά επίσης βρήκαν ότι οι χρήστες που έκοψαν το κάπνισμα επιλέγοντας το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήταν πιο πιθανό να ξαναρχίσουν να καπνίζουν συγκριτικά με εκείνους που σταμάτησαν κάθε είδους κάπνισμα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι δε βρήκαν στοιχεία που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το άτμισμα αύξανε τον κίνδυνο να ξαναρχίσουν το κάπνισμα αλλά αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να επιστρέφουν στο τσιγάρο γιατί δεν βρίσκουν το άτμισμα τόσο ευχάριστο όσο το κάπνισμα.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι το άτμισμα θα μπορούσε να είναι μία αποτελεσματική τακτική για ελάττωση του καπνίσματος, αλλά προειδοποιούν ότι χρειάζονται και άλλα εργαλεία που θα αποτρέπουν την «επάνοδο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share