Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σας αφορά: Έρχονται αλλαγές σε διπλώματα οδήγησης και συγκοινωνίες!

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές...

23 Αυγούστου 2019 18:17
Σας αφορά: Έρχονται αλλαγές σε διπλώματα οδήγησης και συγκοινωνίες!

Νέες αλλαγές έρχονται σε διπλώματα οδήγησης και συγκοινωνίες. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς για την έκδοση αδειών οδήγησης για ένα χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννη.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στον real fm, η ρύθμιση για τα διπλώματα οδήγησης θα επαναφέρει το παλιό καθεστώς απόκτησής τους, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία πολλών πολιτών. Χαμός με τα διπλώματα οδήγησης! - Τι εξελίξεις υπάρχουν για τους ηλικιωμένους; (Video)

«Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2018 είναι ανεφάρμοστος για μια σειρά από λόγους. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή 105.000 συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν δίπλωμα. Εμείς έχουμε την πρόθεση την επόμενη εβδομάδα να φέρουμε μια νομοθετική ρύθμιση και θα επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς για ένα χρονικό διάστημα 6 με 9 μηνών μέχρι να μπορούμε να μεταβούμε στο νέο καθεστώς» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Για τους άνω των 74 ετών,θα επανέλθει επίσης το παλαιό καθεστώς που αφορά τις ιατρικές εξετάσεις και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας επιτροπής, «χωρίς να μπουν σε αυτή την ταλαιπωρία, να δίνουν τη λεγόμενη πορεία».

Σε ό,τι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την κατάσταση που επικρατεί, όπως είπε ο υφυπουργός, χρειάζονται παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα γιατί το θέμα είναι περίπλοκο.

Τόνισε πως θα υπάρξει ένας νέος διαγωνισμός για νέα λεωφορεία, γιατί «δυστυχώς ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη είναι γηρασμένος και κάποια θα αποσυρθούν».

Σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια ανακοίνωσε καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους, δράσεις στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να μπαίνουν σε μια διαφορετική νοοτροπία από μικρή ηλικία και, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυστηροποίηση των ελέγχων και ενδεχομένως των ποινών σε κάποια ζητήματα.

«Θα επανεξετάσουμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον ΚΟΚ για την πρόληψη των ατυχημάτων. Αν είναι επαρκές το πλαίσιο, ασφαλώς θα παραμείνει, διαφορετικά αν δούμε ότι χρειάζεται μια αυστηροποίηση των ποινών, θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

60% Ελλήνων οδηγών θα χάσουν το δίπλωμα οδήγησης! Δείτε ποιοι

Αλλαγές ξανά στο θέμα των διπλωμάτων οδήγησης σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών και για τους 74χρονους.

Οι γιατροί λοιπόν και όχι οι εξεταστές του υπουργοί Μεταφορών θα είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για την ικανότητα των οδηγών στην ηλικία των 74 ετών και θα τους δίνουν ή όχι τη δυνατότητα να καθίσουν ξανά πίσω από το τιμόνι. Χάνουν τα διπλώματα οδήγησης ένας στους δύο Έλληνες! - Ποιοι θα ξαναδώσουν εξετάσεις;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα όσοι συμπληρώνουν το 74ο έτος δεν θα πρέπει να απευθυνθούν στους εξεταστές διπλωμάτων οδήγησης του υπουργείου Μεταφορών, όπως ίσχυε έως τώρα, ούτε όμως να περιμένουν με τις ώρες στην αναμονή και τις ουρές στο υπουργείο για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών η αρμοδιότητα πλέον θα δοθεί στους γιατρούς, οι οποίοι θα αποφαίνονται εάν ο υποψήφιος (74χρονος) είναι κατάλληλος για να καθίσει πίσω από το τιμόνι και να οδηγήσει.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως ο νέος νόμος που εφαρμόζεται από το φθινόπωρο έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις στην έκδοση τουλάχιστον 100.000 διπλωμάτων με αποτέλεσμα ο κόσμος να ταλαιπωρείται.

Πρόστιμο έως και 600 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για κάτι που κάνουν το 90% των Ελλήνων οδηγών!

Πως το κινητό αφαιρεί πινακίδες, δίπλωμα και άδεια – Ποιες παραβάσεις δεν θα έχουν πρόστιμο – Παίρνουν φωτιά οι κλήσεις με ποσά χωρίς έκπτωση – Κλίμακα με χρηματικές ποινές ως 100, 300 και 600 ευρώ – Μεγαλύτερα τα πρόστιμα για όσους έχουν μεγάλο εισόδημα!

Τέρμα στα… αστεία στο δρόμο θέλει να βάλει ο νέος ΚΟΚ που προβλέπει πρόστιμα από 100 ως 600 ευρώ και διαφορετικές κλίμακες για τις παραβάσεις ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Πλέον δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση ενώ θα προβλέπεται και προσαύξηση στο πρόστιμο στην με βάση το εισόδημα του καθενός.

Με βάση τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καταργείται το δικαίωμα πληρωμής του μισού προστίμου για όσους εξοφλούν μέσα σε 10 ημέρες, ενώ τα λεγόμενα διοικητικά πρόστιμα γίνονται πιο αυστηρά, με απευθείας αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για τις λεγόμενες αντικοινωνικές παραβάσεις. Τραγικό: Οδηγός "πάτησε" και σκότωσε τον εξεταστή της, την ώρα που έδινε εξετάσεις!

Οι κλίμακες και τα πρόστιμα

Με τον νέο ΚΟΚ οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Χαμηλής επικινδυνότητας

Μεσαίας επικινδυνότητας

Υψηλής επικινδυνότητας

Τα πρόστιμα θα είναι ως 100 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, από 101 ως 300 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία και ως 600 ευρώ για τις υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις.

Παράλληλα οι παραβάσεις χωρίζονται σε “υψηλής συχνότητας” και “αντικοινωνικής συμπεριφοράς”.

Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας

Χωρίς… συζήτηση θα χάνουν άδεια οδήγησης και τις πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες οι οδηγοί που:

Χρησιμοποιούν κινητό χωρίς ακουστικά ή στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση

Παρκάρουν σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ

Χρησιμοποιούν την ΛΕΑ

Δεν φορούν ζώνη ή κράνος

Δεν ασφαλίζουν τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη

Πετάνε τσιγάρο ή αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

Παράλληλα και ανάλογα με τα εισοδήματα κάθε παραβάτη το κάθε χρηματικό πρόστιμο μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αυτές είναι οι αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης!

Αυξήσεις στα παράβολα ανανέωσης των νέων διπλωμάτων!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share