Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ξεμπλοκάρει η απόφαση του ΚΑΣ την επένδυση στο Ελληνικό!

Τι αποφασίστηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση;

21 Αυγούστου 2019 20:49
Ξεμπλοκάρει η απόφαση του ΚΑΣ την επένδυση στο Ελληνικό!

Ξεμπλοκάρει η απόφαση του ΚΑΣ την επένδυση στο Ελληνικό! Τι αποφασίστηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση;

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από πολύωρη συνεδρίαση γνωμοδότησε υπέρ της απάλειψης από την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί του όρου να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, συντασσόμενο ουσιαστικά και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Καταγγελία Lamda: Η κυβέρνηση σαμποτάρει την κατασκευή στο Ελληνικό!

Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, θα πρέπει οι επενδυτές να καταθέτουν μελέτες αρχιτεκτονικές και περιβαλλοντικές για παρεμβάσεις μόνο εντός των σημείων που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι και όχι για όλη την έκταση της επένδυσης.

Επιπλέον, η εταιρία θα πρέπει να καταθέτει αντίστοιχες μελέτες και για τις όψεις πολυόροφων κτιρίων που θα εφάπτονται με τους χώρους αυτούς. Φαίνεται επίσης πως θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων η μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Οι όροι της προηγούμενης ΚΥΑ

Σύμφωνα με την προηγούμενη ΚΥΑ απαιτούνταν γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν σε ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής και έγκριση για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Παράλληλα, ο επενδυτής ήταν υποχρεωμένος, κατά την πρώτη πενταετία από την έναρξη των εργασιών, να εκπονήσει, με δική του δαπάνη, και να καταθέσει προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ μελέτες για την προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και των νεωτέρων μνημείων εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής καθώς και για αρχαιότητες οι οποίες ενδεχομένως αποκαλυφθούν κατά τις τεχνικές εργασίες κατασκευής.

Επιπλέον προβλεπόταν να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, αρχαίων και νεωτέρων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον. ο επενδυτής είχε την υποχρέωση να λαμβάνει γνωμοδότηση και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός κτηριακών ενοτήτων του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής.


Αύριο Πέμπτη αναμένεται να επανεισαχθεί το θέμα και στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων καθώς, όπως έχει διευκρινίσει η Υπουργός Πολιτισμού, δική του αρμοδιότητα αποτελεί το να κρίνει το ζήτημα των τεσσάρων κτιρίων στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.

Οι γνωμοδοτήσεις και των δύο συμβουλίων θα τεθούν υπόψιν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίσει εάν θα γίνουν αποδεκτές προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες ΚΥΑ

Δόθηκε «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό!

Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό και τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν, στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Η συνολική επένδυση θα φτάσει στα 6 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθούν από επενδυτικό σχήμα υπό την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο αποφάσεις της (1305και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν συζητηθεί την 7η Δεκεμβρίου 2018.


Με τις αιτήσεις 550 περίπου κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης) κ.λπ. ζητούσαν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό διάταγμα για την “Έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076 τ.μ.

Επίσης, με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα εγκρίθηκαν οι κατευθύνσεις και οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος και όροι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επικυρώθηκαν δε οι οριογραμμές των διαρρεόντων την περιοχή ρεμάτων. Υπενθυμίζεται, ότι παρέμβαση υπέρ του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος έκαναν το ΤΑΙΠΕΔ, οι εταιρείες Ελληνικό Α.Ε., Helliniko global, κ.λπ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη απέρριψαν τις αιτήσεις ακυρώσεως.

Νόμιμοι οι ουρανοξύστες
Με τις αιτήσεις ακύρωσης οι κάτοικοι κ.λπ. ζητούσαν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί του επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την τοποθέτηση 6 υψηλών κτιρίων, ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks). Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του ν. 4062/2012 έκρινε, αφενός ότι ο αριθμός των 6 ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και, αφετέρου, ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.


Περαιτέρω κρίθηκε ότι καμία από τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο, και το άρθρο 22 του ν. 4277/2014 (ν. ΡΣΑ), δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σοκ στο Ηράκλειο: Άντρας "άρπαζε" χρυσαφικά από τον λαιμό γυναικών!

Σοβαρό τροχαίο στην παραλιακή: Ένας νεκρός!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share