Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Μπουκάλι με γράμμα Ρώσου ναύτη ξεβράστηκε στην Αλάσκα μετά από 50 χρόνια!

Δεν το πίστευε κανείς!

19 Αυγούστου 2019 20:39
Απίστευτο: Μπουκάλι με γράμμα Ρώσου ναύτη ξεβράστηκε στην Αλάσκα μετά από 50 χρόνια!

Ένα κομμάτι… ιστορίας ξεβράστηκε στις ακτές της δυτικής Αλάσκας.

Κάτοικος βρήκε ένα σφραγισμένο μπουκάλι που περιείχε ένα γράμμα γραμμένο πριν από 50 χρόνια. Απίστευτο: Βρέθηκε σε παραλία το πιο παλιό μήνυμα σε μπουκάλι ηλικίας 132 ετών

Το μπουκάλι που περιείχε μια χειρόγραφη επιστολή γραμμένη στα ρωσικά βρήκε ο Τάιλερ Ιβάνοφ στις αρχές του μήνα ενώ μάζευε ξύλα για το τζάκι κοντά στο Σισμάρεφ, που βρίσκεται σε απόσταση 966 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Άνκορατζ - τη μεγαλύτερη πόλης της Αλάσκας - μετέδωσε σήμερα ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός KNOM-AM.

«Εγώ απλώς μάζευα ξύλα. Έτυχε να πέσω πάνω στο μπουκάλι και πρόσεξα ότι ήταν ένα πράσινο μπουκάλι με έναν φελλό. Όχι ακριβώς φελλό, αλλά ένα καπάκι σφιχτά κλεισμένο και παρατήρησα ότι μέσα στο μπουκάλι υπήρχε ένα σημείωμα», είπε ο Ιβάνοφ.

Ο ίδιος δημοσιοποίησε την είδηση στο Facebook όπου ρωσόφωνοι μετέφρασαν το μήνυμα, το οποίο ήταν τα χαιρετίσματα ενός Ρώσου ναύτη από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το 1969, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το μήνυμα περιελάμβανε μια διεύθυνση και το αίτημα για απάντηση από όποιον θα το έβρισκε.

Δημοσιογράφοι του κρατικού ρωσικού δικτύου Russia-1 εντόπισαν τον άνθρωπο που το είχε γράψει, τον Ανατόλι Μποτσανέκο.

«Φαίνεται να είναι ο γραφικός μου χαρακτήρας...», δήλωσε ο ίδιος.

Το μήνυμα εστάλη όταν ο Μποτσανέκο βρισκόταν στο Sulak, ένα πλοίο την κατασκευή του οποίου επέβλεπε το 1966 και με το οποίο ταξίδευε ως το 1970, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Μάντεψε ποιο είναι το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που έχει πετάξει κάποιος στην θάλασσα!

Ζευγάρι Αυστραλών βρήκαν μπουκάλι, το οποίο έκρυβε γραπτό μήνυμα που είχε πεταχτεί στη θάλασσα πριν 132 χρόνια και μπήκε στα ρεκόρ Guinness.

Στις 21 Ιανουαρίου η Tonya Illman ήταν στο αυτοκίνητο με το σύζυγο της, Kym και έκαναν μια διαδρομή προς απομακρυσμένη παραλία του νησιού Wedge (στην Αυστραλία), όταν το όχημα κόλλησε στην άμμο. Τότε το ζεύγος αποφάσισε να περπατήσει στους αμμόλοφους, όταν η Tonya είδε κάτι να λάμπει. Έσκυψε και σήκωσε αυτό που προσδιορίστηκε ως το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι, που έχει πετάξει ποτέ κάποιος στη θάλασσα -και έχει βρεθεί.

Ο Kym είπε στο BBC πως βρήκε ένα κομμάτι χαρτί, μέσα στο μπουκάλι, αλλά δεν είχε ιδέα περί τίνος επρόκειτο. "Στην αρχή πιστέψαμε πως ήταν ένα στριφτό τσιγάρο". H Tonya προσπάθησε να βγάλει την κλωστή που υπήρχε, αλλά διαπίστωσε πως το χαρτί ήταν εξόχως ευαίσθητο. Οπότε το πήραν σπίτι και το έβαλαν στο φούρνο για πέντε λεπτά, για να φύγει η υγρασία. Όταν κατάφερε να το ανοίξει, είδε ένα γραπτό κείμενο.

Κατάλαβε πως ήταν στα γερμανικά και απευθύνθηκε στο σχετικό προξενείο. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα αυθεντικό μήνυμα, από γερμανικό πλοίο. Η ημερομηνία που αναγραφόταν ήταν η 12η Ιουνίου του 1886 και η ρίψη έγινε από επιβάτη του γερμανικού πλοίου Paula, ως μέρος πειράματος του Ναυτικού Παρατηρηίου της Γερμανίας που διήρκεσε 69 χρόνια και στο πλαίσιο του οποίο είχαν πεταχτεί 662 μηνύματα -κανένα σε μπουκάλι.

Το τελευταίο είχε εντοπιστεί στη Δανία, το 1934. Στόχος ήταν να καταγραφούν οι ναυτιλιακές διαδρομές. Το αυτό είχε να πει και η υπηρεσία Ναυτικής Αρχαιολογίας του μουσείο WA, έπειτα από επικοινωνία με συναδέλφους στη Γερμανία και την Ολλανδία. Έρευνα που έγινε οδήγησε στην Μετεωρολογική Εφημερίδα του πλοίου, στην οποία υπήρχε καταχώρηση για την 12η Ιουνίου του 1886 από τον καπετάνιο και αναφορά σε ένα πεταλωτό μπουκάλι που είχε πεταχτεί από το πλοίο.

Έως εκείνη την ημέρα, το ρεκόρ Guinness (φυσικά και υπάρχει σχετικό ρεκόρ Guinness) είχε καταγράψει ως παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι, ένα ηλικίας 108 χρόνων. Το ζεύγος Illman παραχώρησε το εύρημα στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας, για την επόμενη διετία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share