Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ηρωική σκυλίτσα που κατάφερε να σώσει τα κουτάβια της από την φωτιά στον Υμηττό!

Δεν έφυγε από τη φωτιά μέχρι να πάρει τα παιδιά της!

16 Αυγούστου 2019 11:15
Η ηρωική σκυλίτσα που κατάφερε να σώσει τα κουτάβια της από την φωτιά στον Υμηττό!

Aυτό που συχνά ξεχνάμε οι άνθρωποι όταν μιλάμε για φωτιές είναι ότι, εξίσου με τις δικές μας ζωές, κινδυνεύουν κι εκείνες των πλασμάτων του ζωικού βασιλείου. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς τα ζώα είναι σε πιο δυσμενή θέση από τους ανθρώπους, καθώς -κακώς- δεν είναι η προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις κι επίσης δεν γνωρίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.


Η πρόσφατη φωτιά στον Υμηττό δεν αποτελεί εξαίρεση. Γι' αυτό και τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια ηρωική σκυλίτσα που κατάφερε να σώσει τα κουτάβια της από την πυρκαγιά.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες στις κεραίες στη φωτιά του Υμηττού δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πως, σε μία από τις εγκαταστάσεις που απειλούσε η πυρκαγιά, μία σκυλίτσα προσπαθούσε να σώσει τα κουτάβια της.


Η σκυλίτσα έστεκε ακίνητη σε μία τρύπα στο δάπεδο μία εγκατάστασης. Μόλις την πλησίασαν, είδαν τη μάνα (γιατί περί τέτοιας πρόκειται) να βγάζει από την τρύπα ένα - ένα τα κουτάβια της, τα οποία τα είχε βάλει εκεί για να τα προστατεύσει.

Οι πυροσβέστες την βοήθησαν χωρίς δεύτερη σκέψη και μετέφεραν τα κουτάβια σε ασφαλές σημείο. Όταν η σκυλίτσα ήταν σίγουρη πια πως τα μωρά της δεν διέτρεχαν κίνδυνο, αποχώρησε κι εκείνη από τα καμμένα.

Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Εύβοια: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εμπρησμού!

Σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό έχουν τα κλιμάκια διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμού στο σημείο έναρξης της φωτιάς στην Εύβοια, στην περιοχή Αγριλίτσα. Σοκ: Ακριβώς ένα χρόνο πριν 32χρονος έκαιγε την Εύβοια!

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι αρχές βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για να σχηματίσουν δικογραφία ενδεχομένως και σε βάρος προσώπων. Μαρτυρίες μιλούν για ένα όχημα και μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στην περιοχή και μπορεί να σχετίζονται με τη φωτιά που ξέσπασε. Οι ανακριτικές αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό.

Η φωτιά στην Εύβοια συνεχίζει να καίει για τρίτη ημέρα, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες. Το πιο επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται βόρεια από το Κοντοδεσπότι, σημείο που είναι δύσκολα προσβάσιμο από το έδαφος. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μικροεστίες που «ξεπηδούν».

Φωτιά στην Εύβοια: Το σπάνιας ομορφιάς δάσος Natura στην περιοχή (photos-video)

Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα στην περιοχή, όπου εκτείνεται ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος και υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία για την τύχη του.Και μάλιστα με την φωτιά να βρίσκεται σε εξέλιξη απειλούνται και άλλα μεγάλα κομμάτια του δάσους Natura, σπάνιας ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή

Αναλυτικότερα αισθητικά δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές της χώρας με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της Ελλάδας. Οι περιοχές (ή "τόποι") Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά.

Ποιο είναι το δάσος

Στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το αισθητικό δάσος Στενής, στο οποίο υπάρχουν ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους, δρύες, πλατάνια, αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλ) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών, όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης.

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά. Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που θεωρούνται ευρωπαϊκής σημασίας επειδή απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2000 είδη και 230 τύποι οικοτόπων σε βασικές περιοχές που πρέπει να ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Οι περιοχές Natura 2000 επιλέγονται με γνώμονα τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ειδών και των οικοτόπων που προστατεύονται από την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους. Η επιλογή τους πραγματοποιείται βάσει επιστημονικών στοιχείων.

Αισθητικά δάση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας. Το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 9,8 εκτάρια.

  • Φοινικόδασος Βάι Λασιθίου
  • Δάσος Καισαριανής Αττικής
  • Κοιλάδας Τεμπών Λάρισας
  • Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου Κορινθίας
  • Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων
  • Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρωω
  • Δάσος Φαρσάλων Λάρισας
  • Δάσος Στενής Εύβοιας
  • Δρυοδάσος Μογγοστού Κορινθίας
  • Δασικό Σύμπλεγμα Όσσας Λάρισας
  • Παραλιακό Δάσος Νικοπόλεως Μύτικα Πρέβεζας
  • Δάση Νήσου Σκιάθου Μαγνησίας
  • Στενά Νέστου Καβάλας – Ξάνθης
  • Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων Αχαϊας
  • Περιαστικό δάσος Τιθορέας Φθιώτιδας
  • Δάση Αμυγδαλέων Καβάλας
  • Δάσος Λόφων Κάστρου και Αηλιά Τρικάλων
  • Δρυοδάσος Κουρί – Αλμυρού Μαγνησίας
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share