Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Συναγερμός στα νοσοκομεία! Ανθεκτικό βακτήριο προκαλεί έντονη διάρροια!

Δείτε αναλυτικά

14 Αυγούστου 2019 19:02
Συναγερμός στα νοσοκομεία! Ανθεκτικό βακτήριο προκαλεί έντονη διάρροια!

Βρετανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Νιτίν Κουμάρ του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνώς γενετική ανάλυση του συγκεκριμένου C.difficile, δείχνοντας ότι αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται ανταποκρινόμενο στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Νοσηλευτής σε νοσοκομείο, σκότωσε 85 άτομα μέσα σε 5 χρόνια και δεν τον πήρε κανείς χαμπάρι!

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια σειρά από αλλαγές στο γονιδίωμα του νεοεμφανισθέντος βακτηρίου, οι οποίες του επιτρέπουν να αντέχει στα κοινά απολυμαντικά των νοσοκομείων και να εξαπλώνεται εύκολα μέσα στους χώρους τους. Εκτιμάται ότι το νέο είδος του βακτηρίου, που αποτελεί την κυριότερη αιτία σοβαρής διάρροιας σχετιζόμενης με τα αντιβιοτικά παγκοσμίως, ευθύνεται πλέον για πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομειακών λοιμώξεων με C.difficile.

Τα βακτήρια C.difficile υπάρχουν στο πεπτικό σύστημα περίπου ενός υγιούς ανθρώπου στους 30 διεθνώς. Όταν κάποιος είναι υγιής, εκατομμύρια «καλά» βακτήρια του εντέρου κρατούν το εν λόγω βακτήριο υπό έλεγχο, όταν όμως ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά που «θερίζουν» τα βακτήρια του εντέρου του, ανατρέποντας την έως τότε μικροβιακή ισορροπία, το C.difficile μένει ελεύθερο να πολλαπλασιασθεί, να παράγει τοξίνες, να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου και σοβαρή διάρροια.

 Συναγερμός στα νοσοκομεία! Ανθεκτικό βακτήριο που προκαλεί έντονη διάρροια!

Το βακτήριο, που αφθονεί στα νοσοκομεία, επιβιώνει για αρκετό χρόνο πάνω στα χέρια και στις επιφάνειες (τουαλέτες, ρούχα, άλλα αντικείμενα) και εξαπλώνεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του στόματος.

Οι ερευνητές συνέλεξαν, καλλιέργησαν, ανέλυσαν και συνέκριναν γενετικά 906 στελέχη του βακτηρίου, τα οποία απομόνωσαν από ανθρώπους, ζώα (σκύλους, χοίρους, άλογα κ.α.) και το περιβάλλον σε 33 χώρες, ανακαλύπτοντας έτσι ότι το C.difficile σήμερα πλέον εξελίσσεται σε δύο ξεχωριστά είδη.

«Το ένα είδος έχει εξειδικευθεί για να εξαπλώνεται στα νοσοκομειακά περιβάλλοντα. Αυτό το νέο είδος έχει αρχίσει να εμφανίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και άρχισε να προσαρμόζεται στις σύγχρονες ιατρικές πρακτικές και στην ανθρώπινη διατροφή προτού καν υπάρξουν νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μελέτησε τα γονιδιώματα του C.difficile και το εντόπισε» δήλωσε ο Κουμάρ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το σχετικά πρόσφατο βακτήριο (C.difficile κλάδος Α), που έκανε την πρώτη εμφάνιση του πριν περίπου 76.000 χρόνια και σταδιακά εξελίχθηκε γενετικά ώστε να αποκτήσει νέες ιδιότητες προσαρμοσμένες στο ανθρώπινο περιβάλλον, ιδίως μετά το τέλος του 16ου αιώνα, ανευρίσκεται πλέον περίπου στο 70% των δειγμάτων από ασθενείς εισηγμένους σε νοσοκομεία.

Αρκετά στελέχη του συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που συναντούν, ακόμη και στα πιο σύγχρονα νοσοκομεία.

Αν είναι δυνατόν! Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί: Νοσηλευτής χτυπά έγκυο στην κοιλιά μέσα στο νοσοκομείο!!!

Αν είναι δυνατόν! Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί: Νοσηλευτής χτυπά έγκυο στην κοιλιά μέσα στο νοσοκομείο!!! (video)

Σοκ και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει σε ολόκληρο το διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένας νοσηλευτής να κλωτσά δυνατά στην κοιλία μια έγκυο νοσοκόμα!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την DailyMail, το περιστατικό έγινε σε νοσοκομείο της Χιλής. Όπως θα δείτε στο σοκαριστικό βίντεο, ο νοσηλευτής και η έγκυος νοσοκόμα φαίνεται να διαπληκτίζονται έντονα σε διάδρομο του νοσοκομείου.

Ο καβγάς τους γρήγορα άρχισε να γίνεται πιο έντονος, με τον νοσηλευτεί να αρπάζει τη γυναίκα από τα μαλλιά.

Φαίνεται να την πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής και να της φωνάζει πριν της χτυπήσει το κεφάλι σε μια πόρτα. Όταν την άφησε και η νοσοκόμα πήρε στα χέρια της τις τσάντες φαινόταν να έχουν όλα τελειώσει.

Ωστόσο, ο νοσηλευτής γύρισε και της έριξε μια κλωτσιά στο στομάχι, πετώντας την στην πόρτα. Η αντιπαράθεσή τους κράτησε τρία λεπτά και σταμάτησε όταν έφτασαν φρουροί ασφαλείας στο σημείο.

Ακόμα και τότε ο νοσηλευτής συνέχισε να της επιτίθεται με αποτέλεσμα οι φρουροί να τον απομακρύνουν. Το βίντεο προκάλεσε απίστευτες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίησή του σε ειδησεογραφικά site στη Χιλή.

«Αυτός ο άντρας είναι δειλός. Οι γυναίκες πρέπει σήμερα να ξέρουμε πώς να προστατευτούμε και να μην ανεχόμαστε οτιδήποτε. Διαφορετικά θα συνεχίσουν να μας χτυπούν», σημειώνει σε σχόλιό της μια γυναίκα. Η χρήστης Sofia Josefina Esteves Lecaros χαρακτήρισε με τη σειρά της τον νοσηλευτή «κτήνος».

Μετά το τρομακτικό περιστατικό ο νοσηλευτής είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Ο εισαγγελέας Claudio Uribe τόνισε ότι κινούν τις διαδικασίες για να του ασκήσουν κατηγορίες.

Δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστό τι προκάλεσε τη σοκαριστική επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Χιλής. Δεν έχουν αναγνωριστεί ο νοσηλευτής και η νοσοκόμα ούτε και η μεταξύ τους σχέση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας αποκαλύπτουν τρομακτικές επιθέσεις. Οι εικόνες κάθε φορά σοκάρουν. Απομένει να ανακοινωθεί πώς θα τιμωρηθεί ο νοσηλευτής για την απάραδεκτη συμπεριφορά του.

Μέχρι στιγμής ο νοσηλευτής έχει απομακρυνθεί από το νοσοκομείο και αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα για το περιστατικό που σόκαρε την κοινή γνώμη στη Χιλή. Μετά τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και το πώς θα τιμωρηθεί για την απαράδεκτη ενέργειά του

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share