Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιά στην Εύβοια: «Στάχτη» 28.000 στρέμματα πευκοδάσους (photos-video)

Μονάχα θλίψη και οργή!

14 Αυγούστου 2019 15:17
Τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιά στην Εύβοια: «Στάχτη» 28.000 στρέμματα πευκοδάσους (photos-video)

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να φαίνεται η τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιά που καίει για δεύτερο 24ωρο στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι. Η συγκλονιστική εικόνα από το κόκπιτ του αεροπλάνου πάνω από τη φωτιά στην Εύβοια!

Οι εικόνες από το καμένο παρθένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, εκτιμάται ότι κάηκαν 28.000 στρέμματα.

Οπτικό υλικό από τη δασική πυρκαγιά έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική , με πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Σώματος.

Η τρομακτική οικολογική καταστροφή είναι δεδομένη ωστόσο η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από το ξημέρωμα το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι σε χαράδρα προς το χωριό Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, ενώ οι χαμηλής έντασης άνεμοι βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια, τιτάνια μάχη, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες

Στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, σώζοντας έτσι την πόλη.

Φωτιά στην Εύβοια: Κρανίου τόπος το δάσος Natura! (photos - video)

Σε κρανίου τόπο έχει μετατραπεί το δάσος Natura στην κεντρική Εύβοια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης και εξακολουθεί την καταστροφική της μανία το πρωί της Τετάρτης. Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Ραγδαίες εξελίξεις - Αγωνία για τους ανέμους!

Το δάσος που κάηκε είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας με καστανιές, πλατάνια και ελατα ενώ στο περιβάλλον του ευδοκιμούσαν πολλά σπάνια είδη άγριων ζώων.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με τα κάποτε πράσινα δέντρα να έχουν καεί και το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί στην περιοχή.

Χάρη στην τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής δεν υπήρξε, ευτυχώς, απώλεια ανθρώπινης ζωής ενώ από τις φλόγες γλίτωσαν και τα χωριά που απειλήθηκαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές σε αγροικίες και αυλές σπιτιών ενώ έχουν καεί τέσσερα αυτοκίνητα.

Παράλληλα ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με εγκαύματα στα χέρια κατά κύριο λόγο, ενώ η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Εν τούτοις, η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης - Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share