Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος! (photo)

Θλίψη!

14 Αυγούστου 2019 15:02
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος! (photo)

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο ιστορικός, πανεπιστημιακός και πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, αφήνοντας πλούσιο έργο για την νέα ελληνική ιστορία. Έφυγε από τη ζωή ο Θανάσης Παπαϊωάννου!

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Παρισιού. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Στρασβούργου και Αθηνών και υφηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων (1981-1989).

Διετέλεσε και επί εννέα χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, του οποίου παρέμεινε επίτιμος διευθυντής. To 1989 εξελέγη καθηγητής της Iστορίας του Nεότερου Eλληνισμού στο Πανεπιστήμιο Aθηνών.

Υπήρξε επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Iδρύματος Nτε Γκωλ και επίτιμος εταίρος της Eταιρείας NA Eυρώπης του Mονάχου. Ιστορικός παραγωγικός ως το τέλος της ζωής του, ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ασχολήθηκε κυρίως με την ελληνική εξωτερική πολιτική την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου και μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και με τη σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ηταν από τους πρώτους που ανέδειξαν συστηματικά το έργο του μεγάλου Κρητικού.

Κατά τα έτη 1962-1965 κατέταξε το αρχείο Eλευθερίου Bενιζέλου του Mουσείου Mπενάκη ενώ μελέτησε επί δεκαετίες τον βίο και το έργο του έχοντας γράψει πέντε αυτοτελή βιβλία, πολλά άρθρα και επιμέρους συμβολές. Το 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Iδρύματος «Kωνσταντίνος Γ. Kαραμανλής», του οποίου υπήρξε συνιδρυτής με τον K. Tσάτσο και τον K. Tρυπάνη.

Την υπογραφή του φέρει η «Πολιτική βιογραφία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή (Ικαρος, 2012), από τις πλέον ευσύνοπτες. Ο Σβολόπουλος συνυπέγραψε επίσης την επιμέλεια – μαζί με την Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου – του συλλογικού τόμου «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον εικοστό αιώνα», που προέκυψε ύστερα από το διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο Ζάππειο Μέγαρο στις 5-9 Ιουνίου 2007, με τη συμμετοχή άνω των 160 ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των έργων του συμπεριλαμβάνονται: «O Eλευθέριος Bενιζέλος και η πολιτική κρίσις εις την Aυτόνομον Kρήτην, 1901-1906» (1974), «Tο Bαλκανικόν Σύμφωνον και η ελληνική εξωτερική πολιτική, 1928-1934» (1974), «H ελληνική εξωτερική πολιτική μετά την Συνθήκην της Λωζάνης: η κρίσιμος καμπή, Iούλιος-Δεκέμβριος 1928» (1977), «H ελληνική εξωτερική πολιτική, 1900-1945» (1992), «Eλευθέριος Bενιζέλος: 12 μελετήματα» (1999), «H ελληνική εξωτερική πολιτική, 1945-1981» (2001), «Xαϊδάρι, 8 Σεπτεμβρίου 1944. H αόρατη στρατιά στο απόσπασμα» (2002), «Tο καθεστώς των νησίδων του νοτιοανατολικού Aιγαίου. H μαρτυρία των πηγών» (2002), «Η γένεση της ιστορίας του Νέου Ελληνισμού» (2006), «Προμαχώντας στο Μεσολόγγι» (2007), «Η απόφαση για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στην Μ. Ασία» (2009), «Κατακτώντας την ανεξαρτησία» (2010), «Ελληνική εξωτερική πολιτική 1830-1981» (2014), «Για το έργο και τη δράση εννέα πολιτικών ανδρών – Ρήγας, Υψηλάντης, Καποδίστριας, Μαυροκορδάτος, Τρικούπης, Βενιζέλος, Μεταξάς, Κανελλόπουλος, Καραμανλής» (2015), «1940 – Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου» (2016). Επιμελήθηκε ακόμη τους 12 τόμους του αρχείου του Kωνσταντίνου Kαραμανλή (1992-1997). Ηταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη. Η εξόδιος ακολουθία του θα γίνει την Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 14:00, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Πέθανε η Βαρβάρα Γκαβάκου!

Δυστυχώς πέθανε η Βαρβάρα Γκαβάκου! Ο θάνατος της σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο!

Εφυγε σήμερα από τη ζωή η υψίφωνος Βαρβάρα Γκαβάκου-Ψαροπούλου, μία από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80. Νέα τραγωδία στη Σάμο: Πνίγηκε 43χρονη σε πισίνα ξενοδοχείου!

Η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατό της.

Η Βαρβάρα Γκαβάκου-Ψαροπούλου γεννήθηκε στη Θάσο. Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο Ωδείο Καβάλας, ενώ αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας. Συνέχισε σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας, ενώ εμφανίστηκε σε διάφορα γερμανικά θέατρα (Κολωνία, Βούπερταλ, Καρλσρούη, Έσσεν, Φρανκφούρτη κ.ά.), ερμηνεύοντας σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Τραβιάτα (La traviata), Μποέμ (La bohème), Σιμόν Μποκκανέγκρα (Simon Boccanegra), Έτσι κάνουν όλες (Cosi fan tutti), Ντάμα πίκα, Κάρμεν (Carmen), Ορφέας και Ευρυδίκη (Orfeo ed Euridice), Ντον Τζοβάννι (Don Giovanni).

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ μετά από εξετάσεις προσλήφθηκε μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου συμμετείχε ως πρωταγωνίστρια σε πολυάριθμα έργα. Μεταξύ άλλων: Μαντάμα Μπαττερφλάι (Μadama Butterfly), Άννα Μπολένα (Anna Bolena), Οθέλλος (Otello), Φλόρα Μιράμπιλις του Σαμάρα, Ο τροβαδούρος (Il trovatore), Φάουστ (Faust), Καβαλλερία ρουστικάνα (Cavalleria rusticana) κ.ά.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Φρίκη στο Ηράκλειο! Βρέθηκε νεκρός σε αποθήκη!

Σοκ! Νεκρός γνωστός επιχειρηματίας!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share