Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και πολίτες! Πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους;

Ο νέος τρόπος μέτρησης έφερε οικονομικό πανικό!

14 Αυγούστου 2019 12:45
Τέλη κυκλοφορίας 2020: «Πονοκέφαλος» σε κυβέρνηση και πολίτες! Πώς θα γίνει ο υπολογισμός τους;

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας απσχολούν πολίτες και κυβέρνηση που αναζητά τον τρόπο με τον οποίο δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες από τις αλλαγές στην εφαρμογή του νέου τρόπου μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου αναζητά η κυβέρνηση. Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις;

Ο νέος τρόπος μέτρησης των εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure), έφερε οικονομικό πανικό στους ιδοκτήτες νέων αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις ήταν πάνω από 100%.

O γρίφος που καλείται να λύσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι εύκολος καθώς μέχρι το τέλος του έτους δεν είναι αρκετός ο χρόνος και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Το θέμα είναι γνωστό στην Πειραιώς και όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση.

«Έχουμε επικοινωνήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων δεν θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των πολιτών από τέλη κυκλοφορίας. Θα γίνει όποια αναγκαία προσαρμογή χρειάζεται ώστε η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το νέο τρόπο μέτρησης των εκπομπών ρύπων, τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά από την 31η Οκτωβρίου του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρα:

  • 0-90 γρ. CO2 – Μηδέν ευρώ
  • 91-100 γρ. CO2 – 0,90 ευρώ / γραμμάριο
  • 101-120 γρ. CO2 – 0,98 ευρώ / γραμμάριο
  • 121-140 γρ. CO2 – 1,20 ευρώ / γραμμάριο
  • 141-160 γρ. CO2 – 1,85 ευρώ / γραμμάριο
  • 161-180 γρ. CO2 – 2,45 ευρώ / γραμμάριο
  • 181-200 γρ. CO2 – 2,78 ευρώ / γραμμάριο
  • 201-250 γρ. CO2 – 3,05 ευρώ / γραμμάριο
  • Άνω από 251 γρ. CO2 – 3,72 ευρώ / γραμμάριο

Τι είναι το WLTP

Το Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure, είναι ένας νέος τρόπος υπολογισμού εκπομπής ρύπων κα κατανάλωσης καυσίμου που αντικατέστησε το NEDC τον Σεπτέμβριο του 2017 και βάση προγραμματισμού θατον έχει αντικαταστήσει πλήρως το 2021. Η αλλαγή έγινε για οικολογικούς λόγους καθώς η αύξηση των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα λειτουργούσε αρνητικά ως προς το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο WLTP προσφέρει πιο ρεαλιστικές μετρήσεις όχι μόνο για το διοξείδιο του άνθρακα, βάση του οποίου βγάινουν και οι τιμές των τεών κυκλοφορίας, αλλά και για τους υπόλοιπους ρύπους.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων, που τα έχουν θέσει σε κατάσταση ακινησίας καταθέτοντας τις πινακίδες τους στην εφορία, θα μπορούν να τα κυκλοφορούν, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, κάτι που ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.

Όλη η αλήθεια για τα τέλη κυκλοφορίας – Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο

Άμεση παρέμβαση για το θέμα των τελών της κυκλοφορίας προετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Τέλη κυκλοφορίας: Κατασχέσεις λογαριασμών σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τα τέλη κυκλοφορίας!

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών νωρίτερα.

«Καμία επιβάρυνση δεν έχουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2020. Οι πολίτες δεν πρόκειται να πληρώσουν τις αλλαγές που θα προκαλέσει το νέο πρότυπο WLTP και η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει αναπροσαρμογές οι οποίες θα είναι προς όφελος των πολιτών! Άλλωστε η μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα: Όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε!

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα φέρνει η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, ένα μέτρο που δεν θα έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με τον τρόπο που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα δυο χρόνια.

Δηλαδή οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για να λάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας αλλά μόνο για μερικούς μήνες, με προσαύξηση σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο χρήσης του ΙΧ.

Έτσι: όσοι θέλουν να πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για έναν μήνα θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε δυο μήνες, δηλαδή τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημά τους όσοι θέλουν να λάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους για τρεις μήνες θα πληρώνουν τα τέλη που αναλογούν σε 4 μήνες, δηλαδή τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας όσοι θέλουν θα λάβουν τις πινακίδες για το υπόλοιπο του έτους θα πληρώνουν τέλη για τους υπολειπόμενους μήνες προσαυξημένα κατά δυο μήνες

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share