Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί την γιορτάζουμε σήμερα;

Πότε έγινε η μεταμόρφωση του Χριστού;

6 Αυγούστου 2019 11:09
Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Γιατί την γιορτάζουμε σήμερα;

Πότε έγινε η μεταμόρφωση του Χριστού;

O σκοπός που συνέβη η Μεταμόρφωση, ήταν να στηριχθούν οι Μαθητές στην πίστη ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού και να μη κλονισθούν για όσα θα έβλεπαν τις ημέρες εκείνες. Στα τροπάρια της Εκκλησίας φαίνεται αυτή η αλήθεια.

Σε ένα ψάλλουμε: «Προ του τιμίου σταυρού σου και του πάθους, λαβών ους προέκρινας των ιερών μαθητών προς το Θαβώριον Δέσποτα, ανήλθες όρος».

Και στο Κοντάκιο της εορτής λέγεται: «…ίνα όταν σε ίδωσιν σταυρούμενον το μεν πάθος νοήσωσιν εκούσιον τω δε κόσμω κηρύξωσιν ότι συ υπάρχεις αληθώς του Πατρός το απαύγασμα».

Επομένως, κανονικά η Μεταμόρφωση του Χριστού έπρεπε να εορτάζεται τον μήνα Μάρτιο, ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρόνο το Πάσχα.

Επειδή, όμως, ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την περίοδο της Τεσσαρακοστής και δεν θα μπορούσε να εορτασθεί πανηγυρικά, γι’ αυτό η εορτή μεταφέρθηκε την 6ην Αυγούστου.

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προηγείται σαράντα ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβίου), η οποία είναι σαν την Μ. Παρασκευή.

Ουσιαστικά όταν κάνουμε λόγο για Μεταμόρφωση εννοούμε ότι έδειξε την δόξα της θεότητός Του, που την κρατούσε αφανή στο φαινόμενο σώμα, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να την αντικρύσουν.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θα πει ότι ο Χριστός δεν έδειξε ολόκληρη την θεότητα, αλλά μια μικρή ενέργειά της. Και αυτό ο έκανε αφ’ ενός μεν για να πληροφορήσει για το ποια είναι η θεϊκή δόξα της Βασιλείας, αφ’ ετέρου δε από φιλανθρωπία, ώστε να μη χάσουν και την ζωή τους ακόμη, βλέποντας ολόκληρη την δόξα της θεότητος.

Γι’ αυτό, το μυστήριο της Μεταμορφώσεως είναι και αποκάλυψη της Βασιλείας, αλλά και έκφραση της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού.

Πηγή: Βιβλίο «Οι Δεσποτικές Εορτές», Μητροπολίτου Ναυπάκτου Βλασίου Ιεροθέου

Το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός!

Ενα σπίτι στη Ναζαρέτ, στη γενέτειρα του Ιησού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 1ου αιώνα, θεωρείται από τους αρχαιολόγους πως είναι κατά πάσα πιθανότητα ο χώρος όπου ο Χριστόςανατράφηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ.

Το σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κατασκευασμένο από λάσπη και πέτρα, είναι χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά της …Φυλακισμένος στα έγκατα της Γης πριν τον Σταυρικό Του Θάνατο! Σπάνιες εικόνες από την φυλακή του Χριστού!


Ενα σπίτι στη Ναζαρέτ, στη γενέτειρα του Ιησού, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 1ου αιώνα, θεωρείται από τους αρχαιολόγους πως είναι κατά πάσα πιθανότητα ο χώρος όπου ο Χριστόςανατράφηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ.

Το σπίτι, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι κατασκευασμένο από λάσπη και πέτρα, είναι χτισμένο σε μια βραχώδη πλαγιά της περιοχής.
Η πρώτη ανακάλυψη έγινε το 1880 από καλόγριες του μοναστηριού της Αδελφότητας της Ναζαρέτ, οι οποίες πίστευαν ότι εκεί είχε μεγαλώσει ο Χριστός.

Ωστόσο, δεν ήταν παρά το 2006 όταν οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής τον καθηγητή Κεν Νταρκ του πανεπιστημίου Reading της Βρετανίας, απέδειξαν ότι πράγματι το κτίσμα ανήκε χρονικά στις αρχές του 1ου αιώνα. Το αν ο Ιησούς έζησε σε αυτό το σπίτι ή όχι παραμένει άγνωστο, αλλά ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα.


Παγκόσμιο ενδιαφέρον

«Είναι αυτό το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ιησούς; Είναι αδύνατο να μιλήσουμε από αρχαιολογικής άποψης» γράφει ο Νταρκ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Βiblical Archaeology Review», προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. «Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος από αρχαιολογικής πλευράς για τον οποίο δεν θα μπορούσε να ισχύει μια τέτοια εκδοχή.

Ο Ιησούς πιστεύεται ότι μεγάλωσε στη Ναζαρέτ. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι, αιώνες μετά την εποχή του Ιησού, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (η οποία έλεγχε τη Ναζαρέτ μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ.) διακόσμησε το σπίτι με τα ψηφιδωτά και έκτισε πάνω από το σπίτι μια εκκλησία γνωστή ως τη «Εκκλησία της Διατροφής», με σκοπό να προστατευτεί το συγκεκριμένο κτίσμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι σταυροφόροι οι οποίοι εισέβαλαν στους Αγίους Τόπους κατά τον 12ο αι. μ.Χ. αναστήλωσαν την εκκλησία. Ολα αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κεν Νταρκ και την ομάδα του, αποδεικνύουν ότι τόσο οι Βυζαντινοί όσο και οι σταυροφόροι πίστευαν ότι αυτό ήταν το σπίτι όπου ανατράφηκε ο Ιησούς.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Σε ποια γλώσσα μίλησαν ο Χριστός με τον Πόντιο Πιλάτο;

Σάλος με ντοκιμαντέρ της Amazon: Ο Χριστός ήταν Έλληνας και όχι Εβραίος!

Για περισσότερες ειδήσεις και νέα του AthensMagazine.gr για την Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share