Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παρουσιάστηκε η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο!

Η αποκατάσταση τελείωσε και έγινε φανερή η σαρκοφάγος!

4 Αυγούστου 2019 19:42
Παρουσιάστηκε η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο!

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα τη χρυσή σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, που υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922.

Η εργασία της αποκατάστασής της ξεκίνησε στα μ έσα του Ιουλίου έπειτα από τη μεταφορά της σαρκοφάγου από την Κοιλαδα των Βασιλέων στο Λούξορ, στη νότιο Αίγυπτο, στο Μέγα Μουσείο του Καΐρου.

«Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, όχι μόνον για την Αίγυπτο, αλλά και για ολάκερον τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ενάνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μέγα Μουσείο της Αιγύπτου, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Η σαρκοφάγος του νεαρού Φαραώ θα εκτεθεί μαζύ με άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον Τουταγχαμών στα τέλη του 2020, όταν το νέο γιγαντιαίων διαστάσεων Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό. Η αποκατάσταση αναμένεται να διαρκέσει ένα οκτάμηνο.

Η ξύλινη σαρκοφάγος, με επίχρυση εξωτερική επένδυση, έχει μήκος 2,23 μ. και είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού άνακτα, που φέρει τα σύμβολα των Φαραώ, το σκήπτρο και το φραγγέλιο, όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Αρχαιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα παρουσιάσθηκαν ρωγμές «στο επίπεδο των στρώσεων του επίχρυσου γύψου, ιδίως σε εκείνα στο κάλυμμα της βάσης», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Αναρρηθείς στον θρόνο της Αιγύπτου το 1333 πΧ, ο Τουταγχαμών είναι αναμφίβολα ο διασημότερος Φαραώ στην Ιστορία, ιδίως εξαιτίας των απίστευτων συνθηκών της ανακάλυψης του τάφου του, ο οποίος ήταν ασύλλητος, στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Γόνος του Φαραώ Αχενατόν συζύγου της εξίσου διάσημης Νεφερτίτης, «ο παίς Φαραώ» ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών κι έφυγε από τη ζωή δέκα χρόνια αργότερα από ελονοσία σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

Από τις αρχές Ιουλίου, η Αίγυπτος ζήτησε από την Ιντερπόλ να εντοπίσει το γλυπτό προσωπείο του Τουταγχαμών, ηλικίας 3000 ετών, το οποίο δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο έναντι 5,3 εκατ. ευρώ παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση του Καΐρου.

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν κατεστραμμένο ναό σε βυθισμένη πόλη της Αιγύπτου (photos)

Σε μια πρόσφατη αποστολή, οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν σε δύο αρχαίους βυθισμένους οικισμούς – τον Κανόπους και το Ηράκλειο, το οποίο ανακαλύφθηκε 10 μέτρα κάτω από τον κόλπο του Αμπού Κιρ, κοντά στην Αλεξάνδρεια, το 2000. Απίστευτη ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκε γυμναστήριο των ελληνιστικών χρόνων στην όαση Φαγιούμ!

Έχοντας περιπλανηθεί για δύο μήνες μέσα στα ερείπια του Ηρακλείου κοντά στις όχθες του Δέλτα του Νείλου, οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω στα ερείπια ενός ναού και αρκετών σκαφών γεμάτων με νομίσματα και κοσμήματα, ανέφερε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου σημειώνοντας ότι μια εξελιγμένη συσκευή σάρωσης είχε χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει νέα τμήματα των μοναδικών ιστορικών οικισμών που βρίσκονται βαθιά κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Μεταξύ των πρόσφατων ευρημάτων βρίσκονται τμήματα ενός μικρότερου ελληνικού ναού, αγγείων και κίονες που χρονολογούνται από τον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και χάλκινα νομίσματα από την εποχή του βασιλιά Πτολεμαίου Β, η βασιλεία του οποίου διήρκεσε σχεδόν 40 χρόνια (283 έως 246 π.Χ.).

Η ομάδα όχι μόνο ανακάλυψε ένα δίκτυο νέων λιμένων που θα προστεθεί στον ήδη γνωστό χάρτη της πόλης, αλλά έφερε στο φως και την Κανόπους, ένα άλλο βυθισμένο λιμάνι στην περιοχή κοντά στο Ηράκλειο, το οποίο όπως βρέθηκε, φιλοξενούσε μια σημαντική συλλογή πολύτιμων αντικειμένων, όπως δαχτυλίδια και σκουλαρίκια.

Σε άλλο τομέα της έρευνας τους, οι αρχαιολόγοι εστίασαν τις προσπάθειές τους σε βυθισμένα σκάφη και μάλιστα κατάφεραν να ανασκάψουν ένα πλήρως, βρίσκοντας αντικείμενα όπως σκεύη, νομίσματα και κοσμήματα που βρίσκονταν μέσα στο ναυάγιο του 4ου αιώνα π.Χ.

Η βυθισμένη πόλη του Ηρακλείου, γνωστή με το αιγυπτιακό όνομά της ως Θόνις, είχε παραμείνει ανέπαφη για χιλιάδες χρόνια κάτω από τον κόλπο του Αμπού Κιρ κοντά στο στόμιο του Νείλου, περίπου 32 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας. Καταγράφηκε μόλις το 2000 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αποστολές στο χώρο για να αποκαλύψουν τα μυστικά της πόλης.

Το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανέφερε με περηφάνια αρκετές ανακαλύψεις την τελευταία περίοδο, συμπεριλαμβανομένης εκείνης ενός αρχαίου τάφου που στεγάζει πάνω από 30 μούμιες και ένα τάφο 3.500 ετών που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Λούξορ. Σε μια άλλη αρχαιολογική επιχείρηση, Πολωνοί επιστήμονες ανακάλυψαν την άνω των 2.000 ετών πόλη – λιμένα της Μαρέα, νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share