Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το καλοκαίρι των Ρίχτερ: Τυχαία ή όχι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα;

Τι συμβαίνει και η χώρα «χορεύει» στον... ρυθμό του Εγκέλαδου τις τελευταίες εβδομάδες

1 Αυγούστου 2019 13:01
Το καλοκαίρι των Ρίχτερ: Τυχαία ή όχι η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα;

Ως τυχαίο γεγονός χαρακτηρίζουν οι σεισμολόγοι της αξιοσημείωτη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο 15νθήμερο στη χώρα μας. Δήλωση- βόμβα καθηγητή σεισμολογίας: «Θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μόνο η Αγία Σοφία θα αντέξει σε…»

Μετά τον σεισμό της Αττικής, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 8 μικρότεροι, πλην όμως ιδιαίτερα αισθητοί, με μεγαλύτερο εκείνο των 5,2 βαθμών στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις που εντοπίζονται κυρίως σε δυο περιοχές, της Αττικής και του Ηρακλείου Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους, είναι καθαρά σύμπτωση ότι έγιναν λίγες ημέρας ο ένας μετά τον άλλον. Έχουν μεσολαβήσει και άλλοι μικρότεροι σεισμοί σε άλλες περιοχές, για τους οποίους επίσης δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Πιο αναλυτικά, μετά τη δόνηση των 5,3 ρίχτερ της Αθήνας, σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθκε στη Ζάκυνθο την Κυριακή 28 Ιουλίου. Δεύτερος σεισμός ακολούθησε στην Ζάκυνθο προ ημερών, με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Μετασεισμοί

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι μικροί αυτοί σεισμοί στη Ζάκυνθο εντάσσονται στη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού των 6,8 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στο νησί το περασμένο φθινόπωρο.

Την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε διπλός σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, ενώ και οι Σέρρες χόρεψαν τον… χορό των ρίχτερ.

Ότι πρόκειται για εντελώς ανεξάρτητα γεγονότα σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος επισημαίνει, ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η πολιτική προστασία της χώρας βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Μας έσωζε η ευαισθησία μερίδας δημάρχων, οι οποίοι προχωρούσαν σε ενέργειες όπως διάφορα σεμινάρια, δράσεις και άλλα…».

Τι λένε οι ειδικοί

Προς επίρρωση των ισχυρισμών τους, οι σεισμολόγοι φέρνουν για παράδειγμα το 1995, όταν μέσα σε ένα τρίμηνο είχαν εκδηλωθεί στον ελλαδικό χώρο τρεις μεγάλοι σεισμοί, με μεγέθη από 6 ρίχτερ και άνω. Ήταν οι σεισμοί της Αρναίας, της Κοζάνης και του Αιγίου…

Σεισμός 5,3 Ριχτερ «ταρακούνησε» την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι (Video)

Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη το πρωί της Τετάρτης. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,3 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμός στη Σαντορίνη!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας στο Open TV, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Τόνισε δε ότι ο σεισμός «χτύπησε» στις γνωστές ζώνες που διατρέχουν την Κρήτη και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα επιπτώσεις. «Εχουμε να κάνουμε με την τυπική σεισμικότητα που υπάρχει στην Κρήτη, αλλά θέλουμε κάποιο χρόνο να εκτιμήσουμε την κατάσταση» επεσήμανε. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και σημειώθηκε στις 7:39 το πρωί της Τετάρτης.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Σύμφωνα με το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη επικοινωνήσει με τις λοιπές Αρχές Ρεθύμνου και Ηρακλείου - ανάμεσα στις οποίες σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα.

Ο κ. Λαγουδάκης, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Παττακός: «Δεν έχουμε δεχτεί καμία κλήση για βοήθεια»

Ο Μαρίνος Παττακός, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Ηρακλείου μίλησε στο Open TV και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό από τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση.

Παπαδόπουλος: «Ευεργετικό το μεγάλο βάθος»

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός: «Ενας αρκετά δυνατός σεισμός, με μέγεθος που προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στο 5,2 και το επίκεντρο εντοπίζεται δυτικά του Ηρακλείου. Το γνώρισμά του είναι ότι είναι μεγάλου βάθους, καθώς εντοπίζεται στα 70 χιλιόμετρα κι αυτό είναι ευεργετικό, καθώς δεν θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Αν ήταν ενδιάμεσου βάθους, τότε πολύ είναι να ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share