Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Σεισμός 5,3 Ριχτερ «ταρακούνησε» την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι (Video)

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησί

31 Ιουλίου 2019 09:12
Σεισμός 5,3 Ριχτερ «ταρακούνησε» την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι (Video)

Δυνατός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη το πρωί της Τετάρτης. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,3 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμός στη Σαντορίνη!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Όπως είπε ο Ευθύμης Λέκκας στο Open TV, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Τόνισε δε ότι ο σεισμός «χτύπησε» στις γνωστές ζώνες που διατρέχουν την Κρήτη και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα επιπτώσεις. «Εχουμε να κάνουμε με την τυπική σεισμικότητα που υπάρχει στην Κρήτη, αλλά θέλουμε κάποιο χρόνο να εκτιμήσουμε την κατάσταση» επεσήμανε. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου και σημειώθηκε στις 7:39 το πρωί της Τετάρτης.

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Σύμφωνα με το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη επικοινωνήσει με τις λοιπές Αρχές Ρεθύμνου και Ηρακλείου - ανάμεσα στις οποίες σημειώθηκε η σεισμική δόνηση, ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα.

Ο κ. Λαγουδάκης, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Παττακός: «Δεν έχουμε δεχτεί καμία κλήση για βοήθεια»

Ο Μαρίνος Παττακός, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Ηρακλείου μίλησε στο Open TV και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αναφερθεί το παραμικρό από τους πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση.

Παπαδόπουλος: «Ευεργετικό το μεγάλο βάθος»

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός: «Ενας αρκετά δυνατός σεισμός, με μέγεθος που προσδιορίζεται αυτή τη στιγμή στο 5,2 και το επίκεντρο εντοπίζεται δυτικά του Ηρακλείου. Το γνώρισμά του είναι ότι είναι μεγάλου βάθους, καθώς εντοπίζεται στα 70 χιλιόμετρα κι αυτό είναι ευεργετικό, καθώς δεν θα έχει μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Αν ήταν ενδιάμεσου βάθους, τότε πολύ είναι να ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε.

Δήλωση- βόμβα καθηγητή σεισμολογίας: «Θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μόνο η Αγία Σοφία θα αντέξει σε…»

Μεγάλος σεισμός 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ πρόκειται να… πλήξει την Κωνσταντινούπολη στο προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον γνωστό διεθνώς Γάλλο καθηγητή σεισμολογίας, Prof Le Pichon, που κάνει έρευνες αυτές τα μέρες σε συνεργασία με το τουρκικό σεισμολογικό κέντρο του Marmara. Η είδηση για μεγάλο σεισμό δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά!

Αλλά τι πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Γάλλος σεισμολόγος δήλωσε πως μόνο η Αγία Σοφία θα αντέξει σε μια τόσο μεγάλη σεισμική δόνηση.

Σε μια μακροσκελή συνέντευξη που έδωσε ο Γάλος σεισμολόγος στον τουρκικό τύπο, ανέφερε ότι το μεγάλο ρήγμα του Μαρμαρά έχει ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά τόσο έντονα μετά τον σεισμό του 1999 και αναμένεται στο αμέσως πρόσεχες χρονικό διάστημα να δώσει ένα μεγάλο σεισμό, μέχρι 7,6 ρίχτερ, που θα είναι εξόχως καταστρεπτικός για τον αστικό ιστό της Κωνσταντινούπολης.

Ο Prof Le Pichon σε συνεργασία με τους Τούρκους σεισμολόγους, Celal Şengör και Tuncay Taymaz, επέστησε την προσοχή στις συνέπειες από ένα τόσο μεγάλο σεισμό που θα πλήξει την Πόλη, ενώ σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ερευνών τους που άρχισαν από το 2001, το πιο ασφαλές μέρος σε όλο τον αστικό ιστό είναι η Αγία Σοφία και ο περίγυρος της, γεγονός που δείχνει πως δεν επιλέγηκε τυχαία αυτός ο χώρος για να κτιστεί το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό αριστούργημα του Χριστιανισμού της Ανατολής.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share