Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ισχυρός σεισμός 4,5 ρίχτερ!

Συνέβη πριν λίγο....

26 Ιουλίου 2019 15:50
Ισχυρός σεισμός 4,5 ρίχτερ!

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στο Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.

Ο σεισμός σημειώθηκε 73 χιλιόμετρα από την επαρχία Γιαζντ.

Ηγουμενίτσα: Σεισμός 3,5 Ρίχτερ!

Συγκεκριμένα, στις 05:32, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ηγουμενίτσας, σε θαλάσσια περιοχή.

Ο σεισμός έγινε αισθητός, καθώς είχε μικρό εστιακό βάθος στα 5,5 χιλιόμετρα. Δεν έχει γίνει προς το παρόν αναφορά για ζημιές.

Σεισμός τώρα στην Αθήνα!

Σεισμική δόνηση 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Αθήνα.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 4 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ενώ να σας θυμίσουμε ότι οι σεισμολόγοι μιλούν για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο που περιμένουμε στην Αθήνα!

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Αθήνα!

Η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Μαγούλα, την περασμένη Παρασκευή ανησυχήσε τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ενώ προκάλεσε ζημιές σε αρκετά παλιά και ιδιαίτερα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Ωστόσο, οι «αναταράξεις» φέρονται να είναι περισσότερες ανάμεσα στους σεισμολόγους, καθώς, όπως αποδείχθηκε απ' όσα ακολούθησαν, το «ρήγμα» μεταξύ τους είναι τεράστιο και «δίνει σεισμούς πολλών Ρίχτερ». Η κόντρα των σεισμολόγων για το αν άντεξε η Αθήνα τα 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας, δεν προκάλεσε πανικό στους απλούς πολίτες.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων και οι απόψεις που ακούστηκαν, από τη μία ανησύχησαν τους Αθηναίους και κατά δεύτερο λόγο, προκάλεσαν πολλά εύλογα ερωτήματα.

Πρώτα απ' όλα, είναι πιθανόν να κάνει έναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ στην Αθήνα; Με τη λογική ότι η Αθήνα περιβάλλεται από ρήγματα που δίνουν μεγάλους σεισμούς, όπως της Πάρνηθας, των Αλκυονίδων, ακόμη και της Αταλάντης που εκτείνεται σε μία τεράστια απόσταση, σαφώς και είναι πιθανό, όπως δηλώνουν και οι σεισμολόγοι. Το δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Αθήνα ήταν πριν 20 χρόνια, στην Πάρνηθα. Το δε ρήγμα των Αλκυονίδων έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από τη δεκαετία του 1980. Το ίδιο και η Αταλάντη.

Με αφορμή τα 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν και οι σεισμολόγοι απάντησαν. Όσα ακούστηκαν δεν... ήταν αρεστά, ήταν όμως μία επιστημονική εκτίμηση και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, πόσω μάλλον αν δεν είναι ειδικός. Μέσα σε αυτές τις ανησυχητικές εκτιμήσεις, προέκυψε και η κόντρα για την αποδοτικότητα του ΟΑΣΠ και για το αν θα αντέξει η πρωτεύουσα έναν σεισμό 6 ή 7 Ρίχτερ.


Μακρόπουλος: Πλησιάζει η ενεργοποιηση του ρήγματος στις Αλκυονίδες

Για τα ρήγματα της Αττικής μίλησε τη Δευτέρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981, καθώς το ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40-45 χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος στον ΣΚΑΪ
«Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόπουλος.

«Από τα δύο ρήγματα αυτά, η Αταλάντη κριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», πρόσθεσε.

«Γι' αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share