Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Οδοιπορικό του AthensΜagazine στο Μάτι: Βομβαρδισμένο και... ξεχασμένο τοπίο 1 χρόνο μετά την τραγωδία!

Αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο! Τίποτα δεν θυμίζει καλοκαιρινό θέρετρο!

21 Ιουλίου 2019 16:30
Οδοιπορικό του AthensΜagazine στο Μάτι: Βομβαρδισμένο και... ξεχασμένο τοπίο 1 χρόνο μετά την τραγωδία!
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

23 Ιουλίου 2018: Η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε! 12:03 Ισχυρή πυρκαγιά ξεσπάει στην Κινέτα Αττικής σε δασική περιοχή ψηλά στα Γεράνεια Όρη, πάνω από την περιοχή της Κινέτας. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας των ανέμων, κατέβαινε με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα προς τους οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν άμεσα. Η φωτιά πέρασε πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου και έχοντας καταστρέψει τους οικισμούς Πανόραμα 1, 2, και 3 και Γαλήνη, έκαψε σπίτια και στην Κινέτα σε μικρότερη έκταση. Σύμφωνα με δήλωση του Δήμαρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, η συνολική έκταση που έκαψε η πυρκαγιά, ανερχόταν σε 60.000 στρέμματα.

Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σ' εκείνο που θα ακολουθήσει! Λίγες ώρες αργότερα, ελάχιστες για την ακρίβεια, στις 16:41 ξεσπάει πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης! Τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα ακολουθήσει! Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί που θα καταλήξει η πυρκαγιά αυτή και πόσα θύματα θα αφήσει πίσω της!

Στην αρχή η πυρκαγιά κατευθυνόταν με φυσιολογικούς ρυθμούς προς την περιοχή του Διονύσου, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, με αποτέλεσμα να μην προβλεφθεί ο τεράστιος κίνδυνος που επερχόταν, αλλά γύρω στις 17:10 με 17:30 ο άνεμος ισχυροποιήθηκε απότομα και άλλαξε κατεύθυνση προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να βγει γρήγορα εκτός ελέγχου ενώ παράλληλα εκτός ελέγχου είχε βγει τότε και η πυρκαγιά στη Κινέτα.

Η φωτιά στην Πεντέλη εξαπλώθηκε με απίστευτα ταχείς ρυθμούς λόγω της ασυνήθιστα ακραίας ταχύτητας των ανέμων, καθώς οι ριπές ανέμου στο βουνό έφτασαν ως και τα 124 χιλιόμετρα την ώρα (12 Μποφόρ, ο μέγιστος βαθμός στην κλίμακα), σε συνδυασμό και με υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στους 40 °C (πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η θερμοκρασία στον σταθμό της Ραφήνας έφτασε στους 39 °C, που ήταν η μέγιστη τιμή για όλο το καλοκαίρι σε όλη την Αττική, ενώ η σχετική υγρασία ήταν μόλις στο 19%). Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία και το μικροκλίμα της περιοχής, τα οποία ευθύνονταν για τη δημιουργία ισχυρών καταβατικών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη. Ως αποτέλεσμα, η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς αρχικά και Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μετέπειτα, μέσα σε λίγα λεπτά.Γύρω στις 18:15 η φωτιά έφτασε στη θάλασσα.

Από την πυρκαγιά στο Μάτι κάηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. Επίσης υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν στην θάλασσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Κατά την διάρκεια της εκκένωσης 45 ατόμων από ένα ξενοδοχείο στο Μάτι εκ θαλάσσης, ένα από τα πλοία που συμμετείχε στη διάσωση βυθίστηκε, με αποτέλεσμα και οι 10 επιβάτες εκ των οποίων 2 Πολωνοί τουρίστες να πνιγούν!

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα και την αποτέφρωση τεράστιων εκτάσεων πευκόδασους, ενώ επίσης οι υλικές καταστροφές ήταν τεράστιες, καθώς όλο το Μάτι και οι παρακείμενες περιοχές αποτεφρώθηκαν πλήρως. Πάνω από 1.500 κτίρια υπέστησαν ζημιές και πολλά οχήματα καταστράφηκαν!

Ένα χρόνο μετά το Athensmagazine.gr στον τόπο της τραγωδίας!

Φτάνουμε στον Ιούλιο του 2019! Ένα χρόνο μετά την μεγαλύτερη τραγωδία που χτύπησε την Ελλάδα στην σύγχρονη ιστορία της! Οι νεκροί πλέον και με το πέρασμα του χρόνου έχουν φτάσει τους 102! Κανείς ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί. Η περιοχή 12 μήνες μετά θυμίζει ένα έρημο τοπίο! Τι και αν η Αθήνα απέχει μόλις ελάχιστα λεπτά με το αυτοκίνητο το Μάτι πλέον επιλέγουν ελάχιστοι για τα μπάνια τους! Άλλωστε πως να κολυμπήσουν εκεί που έχασαν την ζωή τους τόσες ψυχές, τόσα μικρά παιδιά!

Το Athensmagazine.gr βρέθηκε στο σημείο ένα χρόνο μετά και μάλιστα ημέρα Σάββατο! Και τονίζουμε την ημέρα για να καταλάβεται πως την πλέον ελεύθερη ημέρα το Μάτι, καλοκαίρι εποχή, δεν θυμίζει σε τίποτα στο παρελθόν!

Όπως σας είχαμε αποκαλύψει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας η Αργυρά Ακτή, η οποία είχε καταστραφεί από την πυρκαγιά (δίπλα στην οποία βρέθηκαν αγκαλιασμένοι 26 σοροί) άνοιξε ξανά τις πύλες της! Προσπαθεί ξανά να αποκτήσει ζωή! Εύκολο είναι όμως;

Το Μάτι ένα χρόνο μετά αποτελεί ένα βομβαρδισμένο τοπίο! Όπως βλέπετε και στις αποκλειστικές φωτογραφίες του Athensmagazine.gr αρκετά σπίτια παραμένουν ακόμα κατεστραμένα! Ξύλα στους δρόμους δεν έχουν απομακρυνθεί ενώ οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει στην περιοχή επιλέγουν καν να μην βγουν από τα σπίτια τους!

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους! Και προσοχή, είναι ένα χρόνο μετά και όχι αμέσως μετά την καταστροφή!

Δείτε παρακάτω στα αποκλειστικά videos του Athensmagazine.gr ένα οδοιπορικό στο σημείο της τραγωδίας, ένα χρόνο μετά:

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share