Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συγκλονιστικό βίντεο πριν και λίγο μετά την απόλυτη καταστροφή στο Μάτι!

Την Τρίτη ένας χρόνος από την ολέθρια πυρκαγιά!

21 Ιουλίου 2019 12:27
Συγκλονιστικό βίντεο πριν και λίγο μετά την απόλυτη καταστροφή στο Μάτι!

Την Τρίτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολέθρια πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι, αφήνοντας πίσω της πάνω από εκατό νεκρούς.

Στις 23 Ιουλίου του 2018, δύο πυρκαγιές ξέσπασαν, η μία στην Κινέτα και η άλλη στην ανατολική Αττική.

Μέσα σε μερικές ώρες, οι καταπράσινες περιοχές μετατράπηκαν σε καρβουνιασμένα τοπία, που αντηχούσαν από τις φωνές και τα κλάματα των ανθρώπων.

Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν τόσο τραγικά, η απώλεια περιουσιών και η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη των Ελλήνων.

Με αφορμή τον ένα χρόνο από την «μαύρη» εκείνη ημέρα η ομάδα του Updrones δημοσίευσε ένα βίντεο με το πριν και το μετά από τις πυρκαγιές στην Κινέττα και το Μάτι.

Μάτι: Μνημόσυνο για τα 102 θύματα!

Την Τρίτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά που χτύπησε την Ανατολική Αττική και κατέκαψε το Ματι αφήνοντας πίσω της πάνω από εκατό νεκρούς.

Με πρωτοβουλία της εκκλησίας τελείται αυτή την ώρα μνημοσυνο, στη μνήμη όλων όσων έχασαν τη ζωή τους, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι.

Πρόσωπα βουβά,με δάκρυα στα μάτια ήρθαν εδώ για να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την πύρινη λαίλαπα. Κάποιοι άλλοι απουσιάζουν, δεν θα αντέξουν το φορτισμένο κλίμα, είπαν.

Λίγο νωρίτερα από τις δέκα και μιση οπότε ήταν προγραμματισμένο να τελεστεί το σημερινό μνημόσυνο, έφτασε στο Ματι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοιδης.

Το παρων έδωσαν ακόμη ο νέος περιφεριαρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι νέοι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα αλλά και ο βουλευτης ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βλάχος.

Στο προαύλιο της εκκλησίας τα συναισθήματα ποικίλουν. Τρία ανήλικα κορίτσια ντυμένα στα μαύρα στέκονται σιωπηλά, δεν συζητούν παρά κοιτούν προς το ναο με πρόσωπα βουβά.

«Πάει ο παράδεισος μας», ψελλιζει στον διπλανό του ένας κύριος εκεί κοντά στα εξήντα. Σιγά σιγά χαλαρώνουν, ανοίγονται, ρωτούν ο ένας τον αλλο για την καθημερινότητά τους.

«Ένας χρόνος για εσας, για εμάς έχει περάσει μια ημερα. Εχασα τη μητέρα μου στη φωτιά και παράλληλα κάηκε και το σπίτι μου» είπε μιλώντας στις κάμερες ο κ. Γιαννόπουλος κατοικος της περιοχής.

Δήλωση κατοίκου για τη φωτιά στο Μάτι 1 χρόνο μετά
«Είναι μέρα μνήμης σήμερα για ένα δράμα που οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές. Για ένα πραγμα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μια τέτοια τραγωδία δεν πρέπει να ξαναγίνει, ποτέ και πουθενά» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Εκδηλώσεις μνήμης

Το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία και τερματισμό στο λιμανάκι στο Μάτι. Στις 21.00 ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έφυγε τόσο άδικα στην καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 θα παρουσιαστεί στο ανοικτό θεατράκι της ΑπόΔΡΑΣΗΣ, στη Νέα Μάκρη.

Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού μέρος των εσόδων θα δοθεί σε πληγέντες της περιοχής.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019 και ώρα 21:00, στο Αθλητικό κέντρο του Νέου Βουτζά ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νεανική Σκηνή» που δημιούργησαν νέοι της περιοχής με ενδιαφέρον για τα Κοινωνικά και Πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, του Δ.Ο.Π.Α.Π., των Επιτροπών και Συλλόγων Ματιού και Ν. Βουτζά οργανώνουν μία θεατρική εκδήλωση με τίτλο «Ένα χρόνο μετά».

Την εκδήλωση κλείνει ο Διονύσης Τσακνής με τα παιδιά της χορωδίας της Νέας Μάκρης του Γιάννη Χριστοφορίδη, δίνοντας το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει πως επιδρά μια φυσική καταστροφή στην ψυχολογία του ανθρώπου. Και πως με την αγάπη και την αλληλοβοήθεια μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε ενωμένοι σε ένα καλύτερο αύριο.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019, στις 12.00 μ.μ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου συν-διοργανώνουν ημερίδα στο ξενοδοχείο Αύρα, στη Ραφήνα με θέμα: «Δημόσιος Διάλογος για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας από τους Φυσικούς Κινδύνους και την Κλιματική Αλλαγή. Η Ανατολική Αττική ένα χρόνο μετά».

Στην Εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τον συγκεκριμένο τομέα, θα παρουσιαστεί η Πρόταση για το: Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας Αττικής – Διεθνείς και Εθνικές Παράμετροι Σχεδιασμού», από τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Ε.Κ.Π.Α. και του Ο.Α.Σ.Π.

Την Τρίτη 23 Ιουλία, ανήμερα της μαύρης επετείου, σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούν στις 6μμ, στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β/ Εισόδου, εκεί που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας προς το Μάτι με προορισμό το ΝΑ.Ο.ΜΑ. θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους συμπολίτες μας που χάθηκαν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share