Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο διάσημος Σέσαρ Πέλι!

Τεράστια απώλεια!

20 Ιουλίου 2019 18:44
Πέθανε ο διάσημος Σέσαρ Πέλι!

Ο διάσημος αργεντινός αρχιτέκτονας Σέσαρ Πέλι, στα σημαντικότερα δημιουργήματα του οποίου συγκαταλέγονται οι Πύργοι της Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ ή το One World Financial Center της Νέας Υόρκης, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσαν οι οικείοι του. «Με μεγάλη μας θλίψη ενημερωθήκαμε για τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σέσαρ Πέλι», ανέφερε μέσω Twitter ο Χουάν Μανσούρ, κυβερνήτης της Τουκουμάν, της επαρχίας που ήταν γενέτειρά του.

Αφού πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Τουκουμάν, ο Πέλι πήγε να ζήσει στις ΗΠΑ το 1952, στην Πολιτεία Κονέτικατ, χάρη σε μια υποτροφία. Έμελλε να γίνει πολλά χρόνια αργότερα πρύτανης της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Γέιλ, από το 1977 ως το 1984, να λάβει το χρυσό μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και πάνω από δέκα ακόμη περίβλεπτα βραβεία.

Ίσως το πιο διάσημο αρχιτεκτόνημα του Πέλι είναι οι δίδυμοι πύργοι της Πετρόνας, στην Κουάλα Λουμπούρ, που φθάνουν τα 452 μέτρα ύψους και ήταν τα πιο ψηλά κτίρια στον πλανήτη όταν εγκαινιάστηκαν, το 1998, τίτλο που διατήρησαν ως το 2003.

Ο Σέσαρ Πέλι ανέλαβε ακόμη την επέκταση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MOMA) της Νέας Υόρκης (το 1984), την κατασκευή του ουρανοξύστη Iberdrola στο Μπιλμπάο, του ουρανοξύστη του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου του Χονγκ Κονγκ, του Gran Torre Costanera στο Σαντιάγο της Χιλής, μεταξύ των δεκάδων άλλων μεγάλων έργων τα οποία χειρίστηκε στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Ανέλαβε επίσης την κατασκευή δεκάδων θεάτρων και κέντρων πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα τελευταία του έργα είναι το Salesforce Transit Center του Σαν Φρανσίσκο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ο υψηλότερος ουρανοξύστης της πόλης, ένας υπερσύγχρονος συγκοινωνιακός σταθμός, χώροι πρασίνου, ένα εμπορικό κέντρο κι ένα αμφιθέατρο.

Νεκρός ο Σταύρος Ρούσσος!

Ο εκλιπών ήταν για χρόνια μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και στενός συνεργάτης του Νταϊφά.

Στη θλίψη βυθίστηκε η οικογένεια του Ολυμπιακού, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας παλιός παράγοντας. Ο λόγος για τον Σταύρο Ρούσσο, ο οποίος απεβίωσε σήμερα στον Πειραιά. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός από το 1980 έως το 1987 και στενός συνεργάτης του Σταύρου Νταϊφά.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή 21 Ιουλίου από τον Ιερό ναό της Παναγίας Οδηγήτριας Κιμώλου μετά την θεία λειτουργία, καθώς καταγόταν από εκεί. Μάλιστα το πλοίο του, Speedrunner III εκτάκτως στο δρομολόγιο της Κυριακής θα προσεγγίσει την Κίμωλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν στην κηδεία.

Ο παλιός δημοσιογράφος του «Φωτός» και Αντιπρόεδρος επί τιμή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Κώστας Μυλωνάς, έγραψε στα social media:

«Έφυγε από την ζωή ο Σταύρος Ρούσσος. Παλαιός παράγοντας του Ολυμπιακού. Ήταν στενός συνεργάτης του Σταύρου Νταιφά, στο Δ.Σ. της ερυθρόλευκης ΠΑΕ την περίοδο 1980-87,ενώ διετέλεσε και μέλος της διοίκησης του ερασιτέχνη Ολυμπιακου. Επαγγελματικά πέτυχε απόλυτα. Ξεκίνησε από την αγαπημένη του Κίμωλο και μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο διέπρεψαν στην ναυτιλία.

Εγκατεστημένος στον Πειραιά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος και με τη μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό, που υπηρέτησε άδολα και με συνέπεια.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στην γενέτειρα του Κίμωλο.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Αντίο καλέ φίλε...».

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πέθανε ο Γιάννης Καρατάσιος!

Είδηση σοκ: Νεκρός στα 39 του πάμπλουτος σχεδιαστής!

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Νεκρός ο Gary Duncan

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share