Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΑΔΜΗΕ: Που οφείλεται το μπλακ αουτ στην Αττική;

Τι αναφέρουν;

16 Ιουλίου 2019 13:25
ΑΔΜΗΕ: Που οφείλεται το μπλακ αουτ στην Αττική;

Σε εσφαλμένο χειρισμό οφείλεται η διακοπή ρεύματος που επηρέασε μεγάλο τμήμα της Αττικής και το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα ευρήματα στις 11.35 ετέθησαν εκτός λειτουργίας γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 150 kV με σημείο εκκίνησης τον υποσταθμό Ρουφ.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ακόμη ότι δεν εντοπίζονται βλάβες στον εξοπλισμό, ούτε προκλήθηκε οποισδήποτε κίνδυνος για το προσωπικό.

Το πρόβλημα στον υποσταθμό Ρουφ αποκαταστάθηκε στις 11.42 και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης φορτίων από το Δίκτυο Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), η οποία ολοκληρώθηκε στις 11.55, οπότε και αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Διακοπή ρεύματος στο σπίτι; - Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Παρατηρείται συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουμε διακοπή ρεύματος στο σπίτι μας! Τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια πιθανή διακοπή ρεύματος;

Ελέγχουμε αν η διακοπή είναι σε ολόκληρο το χώρο ή μόνο σε ένα τμήμα αυτού. Δηλαδή σε όλα τα δωμάτια ενός διαμερίσματος ή μόνο σε κάποια από αυτά.

Σε περίπτωση που η διακοπή είναι σε ένα τμήμα του χώρου (και έχουμε μονοφασικό πίνακα), ελέγχουμε αν έχει ανοίξει κάποιος τοπικός μικροαυτόματος διακόπτης στον πίνακα διανομής. Δηλαδή αν έχει πέσει κάποιο μαύρο διακοπτάκι. Σε αυτή την περίπτωση σηκώνουμε το διακοπτάκι που έπεσε.

Αν υπήρξε ένα στιγμιαίο βραχυκύκλωμα που άνοιξε τον μικροαυτόματο διακόπτη, θα έχουμε και πάλι κανονικά ρεύμα.

Αν όμως ξαναπέσει ο μικροαυτόματος διακόπτης, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα και θα πρέπει να δοκιμάσουμε, αφού απομακρύνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τις πρίζες. Αν συνεχίζει να πέφτει ο μικροαυτόματος διακόπτης τότε υπάρχει πρόβλημα στις εσωτερικές καλωδιώσεις ή σε κάποια πρίζα και πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο ηλεκτρολόγο.

Σε περίπτωση που η διακοπή είναι σε όλα τα τμήματα του χώρου σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρεύμα στον πίνακα διανομής, άρα και σε ολόκληρη την εσωτερική εγκατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ανάβει και η λυχνία του πίνακα διανομής.

Τελικά αν δεν έχουμε ρεύμα σε όλο το χώρο της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης , υπάρχουν δυο ενδεχόμενα:

Έχει πέσει ο κεντρικός διακόπτης (δηλαδή άνοιξε και δεν τροφοδοτεί την εγκατάσταση) ή έχει επέλθει τήξη του φυσιγγίου της ασφάλειας στον πίνακα διανομής του χώρου μας (διαμέρισμα ή κατάστημα κτλ).

Δεν έρχεται ρεύμα από τον μετρητή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χώρο μας και στον γενικό πίνακα διανομής και επομένως:

είτε δεν έρχεται ρεύμα σε ολόκληρη την οικοδομή ή την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό μας

είτε υπάρχει πρόβλημα μόνο στον δικό μας μετρητή (πιθανό να έχει πέσει ο αυτόματος ή να έχουμε τήξη ασφάλειας σε παλαιότερες οικοδομές).

Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ένας πρακτικός τρόπος αν είμαστε σε οικοδομή, είναι να ελέγξουμε αν υπάρχει ρεύμα στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις (πχ. ανελκυστήρας).

Αν οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις δεν έχουν ρεύμα, το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεντρική παροχή ή στο δίκτυο της ηλεκτρικής εταιρείας και πρέπει να ενημερώσουμε το τμήμα βλαβών της τελευταίας.

Διαφορετικά το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά την δική μας ηλεκτρική εγκατάσταση. Ελέγχουμε στον πίνακα διανομής μέσα στον χώρο μας τον γενικό διακόπτη και την ασφάλεια.

Αν έχει πέσει ο κεντρικός διακόπτης του πίνακα (δηλαδή αν έχει ανοίξει και διακόπηκε η τροφοδοσία με ρεύμα), σημαίνει ότι υπήρξε ένα ισχυρό βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με το diy2010. Σε αυτή την περίπτωση πριν σηκώσουμε τον κεντρικό διακόπτη πρέπει να κατεβάσουμε πρώτα όλους τους επιμέρους μικροαυτόματους διακόπτες και κατόπιν να τους σηκώνουμε ένα – ένα. Στην περίπτωση που κάποιος από αυτούς ξαναπέσει, τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στο δευτερεύον κύκλωμα που ελέγχεται από το συγκεκριμένο διακόπτη και πρέπει να απομονώσουμε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως έχει αναφερθεί παραπάνω.

Αν ο κεντρικός διακόπτης του πίνακα δεν έχει πέσει, ελέγχουμε την ασφάλεια, όπως έχει αναφερθεί στο εδάφιο «πως καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει τήξη στο φυσίγγιο της ασφάλειας στον πίνακα διανομής». Αν η ασφάλεια έχει «καεί» αντικαθιστούμε το φυσίγγιο. Στην περίπτωση που η ασφάλεια είναι καλή και δεν υπάρχει τήξη στο φυσίγγιο, τότε το πρόβλημα προέρχεται από τον μετρητή.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αποφυλακίζεται ο Φλώρος της Energa!

Πέθανε ο Περνέλ Γουιτάκερ!

Τον μαχαίρωσε 13 φορές αλλά αυτός της έκανε πρόταση γάμου!

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr για τη Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share