Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πως να βοηθήσετε ένα ζωάκι που έχει φάει φόλα!

Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται μέσα σε κομμάτια φαγητού!

9 Ιουλίου 2019 10:45
Πως να βοηθήσετε ένα ζωάκι που έχει φάει φόλα!

Κάθε μέρα ακούγονται περιστατικά φόλας ,σε πολλούς σκύλους αλλά και σε γάτες, αναφερόμαστε σε αυτά διότι είναι το πιο σύνηθες.

Κάποιοι «συνάνθρωποί μας» λοιπόν, αποφασίζουν να σκορπίσουν τον θάνατο σε δεκάδες ζώα ,αφού τα θεωρούν εστία μόλυνσης,επικίνδυνα ή ακόμη και θορυβώδη. Ίσως είναι και οι ίδιοι άνθρωποι που πέταξαν στο δρόμο ένα σκύλο και τον έκαναν με το έτσι θέλω αδέσποτο. Δείτε όμως και ένα απίστευτα συγκινητικό βίντεο με άγρια ζώα σε τρυφερές στιγμές με ανθρώπους!

Για αρχή θα πρέπει να ξέρετε τι είναι ο όρος «φόλα» για αυτό το Athensmagazine.gr έψαξε και σαν ενημερώνει για όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να βοηθήσετε ένα ζωάκι...

Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού. Πολλές φορές, οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σκορπίζουν γύρω από δέντρα ή σε γωνίες σπιτιών.

1 . Πώς δρουν τα δηλητήρια και ποια είναι τα συμπτώματα :
Φυτοφάρμακα: Πρόκειται για ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των σκουληκιών. Έχουν κυρίως δράση στο νευρικό σύστημα. Επιφέρουν το θάνατο ή λόγω καταστολής των πνευμόνων και της καρδιάς ή λόγω καταστολής των αναπνευστικών μυών.

Συμπτώματα : Υπάρχει υπερδιέγερση, σπασμοί των μυών, αφροί απ’ το στόμα, δάκρυα, διάρροια, ενώ μικραίνει η κόρη του ματιού,δυσκολεύεται στην αναπνοεί, κάνει εμετό και όλα αυτά γίνονται απότομα ή 1-2 ώρες από τη λήψη του δηλητηρίου, και τέλος πέφτει σε κώμα.

Ποντικοφάρμακα: Κυρίως ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται θανατηφόρες αιμορραγίες.

Συμπτώματα : Oι ιδιοκτήτες συνήθως το καταλαβαίνουν την τελευταία στιγμή. Προκαλεί αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στα μάτια, στο στόμα, διάρροια με αίμα και γενικότερα αιματηρές εκκρίσεις. Αν φτάσουμε σε όλα αυτά, ο θάνατος είναι δυστυχώς από πιθανός έως και βέβαιος. Για αυτό αν το ζωάκι φάει κάτι ύποπτο δεν περιμένουμε να εμφανιστούν συμπτώματα, παίρνουμε δείγμα από την τροφή και τρέχουμε στον κτηνίατρο!


2. Θεραπεία:

Το ζώο ΠΡΕΠΕΙ να πάει σε κτηνίατρο το γρηγορότερο. Στο μεταξύ εσείς όμως μπορείτε να του χορηγήσετε τις πρώτες βοήθειες.


Α. Αν το ζώο έχει τις αισθήσεις του, δεν έχει σπασμούς, δεν τρέμει και είναι ικανό να καταπιεί μπορείτε να του προκαλέσετε εμετό διαλύοντας αλάτι η μαγειρική σόδα σε λίγο χλιαρό νερό. Συνήθως ακολουθούμε αυτό τον τρόπο πρόκλησης εμετού αμέσως μόλις το ζώο φάει τη φόλα μιας και μέσα σε λίγα λεπτά δεν θα είναι ικανό πλέον να καταπιεί. Βέβαια υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, χορηγούνται στο ζώο ώστε να προκληθεί αμέσως εμετός και για να καθυστερήσουν την απορρόφηση του δηλητηρίου μέχρι το ζώο να φτάσει στον κτηνίατρο. Τέτοια σκευάσματα είναι η ένεση ατροπίνης η οποία πωλείται στα φαρμακεία, Φυσικά καλύτερο θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την σωστή χρήση.

Και τέλος η δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά. Δυστυχώς η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όταν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί από εντομοκτόνα ή τριμμένα γυαλιά είναι πολύ ευαίσθητο στο φως και τον θόρυβο, προστατέψτε το.

Αφού φυσικά κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώάκι, κάντε άμεση καταγγελία στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός και πιέστε τους να λάβουν μέτρα.

Έρευνα: Κι όμως λένε και οι σκύλοι ψέματα!

Εσύ το ήξερες ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να «πουν» με τον τρόπο τους αθώα ψέματα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους; (π.χ. μια λιχουδιά). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Animal Cognition αποδεικνύεται πως τα σκυλάκια μπορούν αν θέλουν να μας ξεγελάσουν και να πάρουν από μας αυτό που θέλουν. Έχουν την ικανότητα να καταλάβουν αν κάποιος είναι με το μέρος τους ή όχι και αντίστοιχα να του δείξουν την ανάλογη εμπιστοσύνη προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους.
Έχεις κατοικίδιο; Αυτα είναι 7 μυστικά για να έχεις παντα το σπίτι σου καθαρό!

Ήδη από τις δύο πρώτες μέρες διεξαγωγής της έρευνας τα σημάδια ήταν εμφανή. Άκου πως έγινε. Οι ερευνητές έχουν στήσει σε ένα χώρο τρία κουτιά φαγητού. Στο ένα υπάρχει η αγαπημένη λιχουδιά του σκύλου, στο δεύτερο μια λιγότερο αγαπημένη του, ενώ το τρίτο κουτί είναι άδειο. Τα σκυλιά καλούνται να οδηγήσουν δύο διαφορετικούς ανθρώπους -έναν συνεργάσιμο και έναν ανταγωνιστικό- στο κουτί που θέλουν. Ο μεν συνεργάσιμος έχει οδηγία να δίνει στον σκύλο τη λιχουδιά που κρύβεται κάτω από το κουτί, ενώ ο δε ανταγωνιστικός όχι απλά δεν τη δίνει άλλα δείχνει στο ζώο ότι την κρατά για τον εαυτό του.

Έτσι λοιπόν, από την πρώτη κιόλας μέρα τα σκυλιά είχαν καταλάβει κατά κάποιο τρόπο τι γίνεται και ποιος είναι με το μέρος τους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οδήγησαν τον «συνεργάσιμο» άνθρωπο στο αγαπημένο τους κουτί περισσότερες φορές από ότι τον «ανταγωνιστικό». Ενώ ήδη από την επόμενη, οι τετράποδοι φίλοι μας είχαν πονηρευτεί αρκετά και φάνηκε πως ήξεραν τι έκαναν, δεδομένου ότι οδηγούσαν τον δεύτερο τύπο ανθρώπου όλο και λιγότερο στην αγαπημένη τους λιχουδιά και πολύ περισσότερο στο άδειο κουτί.

Βλέπουμε δηλαδή πως τα σκυλάκια κατάλαβαν άμεσα πως με το να πηγαίνουν τον ανταγωνιστικό άνθρωπο που τους έπαιρνε το έπαθλο στο δεύτερο ή ακόμα περισσότερο στο τρίτο κουτί, είχαν την ίδια πιθανότητα να πάρουν την αγαπημένη τους λιχουδιά. Το ίδιο δεν είναι εξάλλου να πας με τον «συνεργάσιμο» και να πάρεις το treat ή να παραπλανήσεις επίτηδες τον «ανταγωνιστικό» και να φτάσεις στο άδειο κουτί; Αφού αυτός δε θα τους έδινε τη λιχουδιά. Άρα τα σκυλιά κατάλαβαν πως δεν υπήρχε λόγος να τα ξεγελά ο δεύτερος και να τους παίρνει το κέρασμα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Tα ζωάκια που δικαίως έχουν γίνει Viral! (Video)

Δεν θα πιστεύετε ποιο είναι το πιο θανατηφόρο πλάσμα στον κόσμο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share