Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για χαρούμενες διακοπές!

Συμβουλές από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων

6 Ιουλίου 2019 13:22
Μεγάλη προσοχή! Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για χαρούμενες διακοπές!

Διανύουμε τους μήνες κατά τους οποίους οι περισσότεροι Έλληνες σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA), με ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους καταναλωτές για την ασφάλειά τους αλλά και για την επιτυχία στη διοργάνωση του ταξιδιού τους. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει:

– Να εμπιστεύονται για τα ταξίδια, τις μετακινήσεις και τις online κρατήσεις τους μόνο τουριστικά γραφεία (συμβατικά ή ηλεκτρονικά) που λειτουργούν νόμιμα και διαθέτουν τη βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου του υπουργείου Τουρισμού (σύμφωνα με τον Ν. 393/1976, όπως ισχύει). Έτσι, θα αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, παράνομα στον χώρο, και δεν τους παρέχουν καμία προστασία.

– Να αναζητούν τον αριθμό ΜΗΤΕ αυτών των γραφείων, τον οποίο πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν στην ιστοσελίδα τους, σε όλες τις έντυπες και ηλεκτρονικές διαφημίσεις τους, στις συμβάσεις τους με τους καταναλωτές και στους γενικούς όρους τους για τη συμμετοχή σε οργανωμένα ταξίδια.

Ψάχνετε ακόμα που θα πάτε διακοπές; Αυτά είναι τα 11+1 ανερχόμενα νησιά!

– Πρόσθετη εγγύηση για τους ταξιδιώτες είναι το τουριστικό γραφείο που θα επιλέξουν -είτε συμβατικό είτε ηλεκτρονικό- να ανήκει σε κάποια από τις ενώσεις τουριστικών γραφείων της χώρας. Θα πρέπει να αναζητούν το λογότυπο των αυτών των ενώσεων στην ιστοσελίδα ή στα έντυπά τους.
– Όταν ο καταναλωτής αγοράζει ένα οργανωμένο ταξίδι (πακέτο) από τουριστικό γραφείο, να έχει οπωσδήποτε υπόψη του ότι:


1. Αφού διαβάσει με προσοχή τους όρους συμμετοχής, θα πρέπει να υπογράψει σχετική σύμβαση με το γραφείο, η οποία θα περιέχει τα στοιχεία του ταξιδιού και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του ταξιδιώτη, καθώς και του τουριστικού γραφείου, κάτι που είναι υποχρεωτικό από τη νομοθεσία.

2. Θα πρέπει να παραλάβει αντίγραφο της σύμβασης και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

3. Το ταξίδι του θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ασφαλισμένο για αστική επαγγελματική ευθύνη του τουριστικού γραφείου-διοργανωτή, όπως προβλέπεται από το ΠΔ 7/2008, ενώ ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει και πρόσθετη προαιρετική ταξιδιωτική ασφάλιση, που θα καλύπτει τα έξοδα σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειάς του, ενδεχομένως και την περίπτωση που τυχόν υποχρεωθεί να ακυρώσει το ταξίδι για δικό του λόγο.

4. Ειδικά όταν ο καταναλωτής αγοράζει μόνο αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και όχι οργανωμένο ταξίδι θα πρέπει να φροντίζει, μόλις καταβάλλει το τίμημα των εισιτηρίων, να παραλαμβάνει αμέσως τα εισιτήρια.

Νέο ρεκόρ τουρισμού φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα!

Ρεκόρ σημειώνουν ελληνικά νησιά το ένα µετά το άλλο στα πιο δηµοφιλή! Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα. Η Σαντορίνη και η Μύκονος γράφουν τη δική τους ιστορία, καθώς αποτελούν ισχυρά και µοναδικά brand names για την Ελλάδα.

Μάλιστα, το διεθνές τζετ σετ έχει ψηλά στις προτιµήσεις του τη Μύκονο, το νησί που ξεφαντώνει µέχρι το πρωί σε ένα πάρτι διαρκείας, το οποίο µπορούν να ακολουθήσουν οι έχοντες «χοντρό» πορτοφόλι. ;Hδη oι µεγάλες ξενοδοχειακές µονάδες εµφανίζουν πληρότητες που αγγίζουν το 90%. Σε Πελοπόννησο και Χαλκιδική οι τουρίστες εναλλάσσονται στα resorts κάθε βδοµάδα. Στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι τουρίστες κατακλύζουν το ιστορικό κέντρο, ψωνίζουν στην Ερµού, στη Βουκουρεστίου, στα εµπορικά κέντρα, περιηγούνται στους αρχαιολογικούς χώρους, διασκεδάζουν. Ο τουρισµός και φέτος έρχεται να απογειώσει το ΑΕΠ, να προσφέρει θέσεις εργασίας. Και, όπως όλα δείχνουν, έχουµε µπροστά µας άλλη µία χρονιά-ρεκόρ

Top 10
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και φέτος στο διεθνές τουριστικό σκηνικό και εξακολουθεί να βρίσκεται σταθερά στο top 10 των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών και να χαρακτηρίζεται ως «ο καλύτερος προορισµός για διακοπές αναψυχής». Την ίδια ώρα, η Πελοπόννησος περιλαµβάνεται στη λίστα µε τους 19 κορυφαίους προορισµούς του «Condé Nast Traveler» για το 2019.Αν και οι δηµοφιλέστεροι προορισµοί εξακολουθούν να είναι αυτοί της Αττικής, του Ν. Αιγαίου, της Κρήτης, της Κεντρικής Μακεδονίας και των Ιονίων Νήσων, ο στόχος είναι να «παίξουν» δυνατά και άλλες περιοχές, όπως το Πήλιο, η Στερεά Ελλάδα, η Ηπειρος, που έχουν προοπτική και για την ανάπτυξη του χειµερινού τουρισµού. Ψηλά όµως βρίσκεται η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη βιωµατική εµπειρία, που έχει να κάνει µε την ανταπόκριση στις προσδοκίες του επισκέπτη, την τοπική κουζίνα, την ιστορική και πολιτιστική κληρονοµιά, τις παραλίες, τη φιλοξενία.

Σαντορίνη και η Μύκονος γράφουν τη δική τους ιστορία, καθώς αποτελούν ισχυρά και µοναδικά brand names

Σύµφωνα λοιπόν µε τον δείκτη ανταγωνιστικότητας Travelsat (2019), το 41% των ταξιδιωτών επιλέγει προορισµό µε βάση την εµπειρία, και ειδικά η φιλοξενία από τους κατοίκους της περιοχής αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος παράγοντας που καθορίζει την εµπειρία του επισκέπτη. Ο δείκτης αυτός είναι για την Ελλάδα αρκετά υψηλότερος από τον µέσο ευρωπαϊκό όρο. Στο µεταξύ, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο του 2019, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εµφάνισαν αύξηση κατά 6,9% και διαµορφώθηκαν στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 503 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2018. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 20,2%, καθώς η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση µειώθηκε κατά 11,3%. Ειδικότερα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εµφάνισεπλεόνασµα 412 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσµατος 336 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 241 εκατ. ευρώ ή 22,8%.

Τον Απρίλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6,9% και διαµορφώθηκαν στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 503 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2018
Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση της µέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 22,6%, καθώς η εισερχόµενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε µικρή µόνο αύξηση κατά 0,5%. Οσον αφορά τις σηµαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερµανία µειώθηκαν κατά 34,5% και διαµορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία µειώθηκαν κατά 21,2% και διαµορφώθηκαν στα 41 εκατ. ευρώ. Μικρή µείωση κατά 0,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωµένο Βασίλειο, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ.



Από ΗΠΑ
Από τις χώρες εκτός της ΕΕ, αύξηση κατά 3,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαµορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία µειώθηκαν κατά 46,7% και διαµορφώθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ. Αν και οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι σιγά σιγά η Ελλάδα ως προορισµός περνά σε σταθεροποίηση των µεγεθών σε επίπεδο αφίξεων και εσόδων, η χρονιά δεν αποκλείεται να καταγράψει νέα ρεκόρ µετά τους 30,1 εκατοµµύρια επισκέπτες του 2018 και τα 16 δισ. έσοδα.

Καυτό τρίμηνο
Βέβαια, το µεγάλο πρόβληµα εξακολουθεί να είναι η έντονη εποχικότητα του προορισµού, καθώς το τρίµηνο Ιουλίου-Σεπτεµβρίου πραγµατοποιείται το 55%των αφίξεων και το 58% των εσόδων, γεγονός που δείχνει την πλήρη εξάρτηση του ελληνικού τουρισµού από το κυρίαρχο προϊόν ήλιος-θάλασσα. Στόχος είναι ο περαιτέρω εµπλουτισµός του τουριστικού προϊόντος, που θα οδηγήσει και σε µεγαλύτερα έσοδα. Να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, πέρυσι η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη αυξήθηκε οριακά στα 527 ευρώ (άνοδος κατά 0,8%), που οφείλεται στην αύξηση της δαπάνης ανά διανυκτέρευση – από τα 67,7 ευρώ στα 70 ευρώ, διότι την ίδια ώρα η µέση διάρκεια παραµονής ψαλιδίστηκε στις 7,5 διανυκτερεύσεις.

Σύµφωνα µε τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο τουρισµός το 2018 συνέβαλε άµεσα στη δηµιουργία τού 11,7% του ΑΕΠ της χώρας µε 21,6 δισ. ευρώ, στο 16,7% της απασχόλησης και κατέγραψε σηµαντική επενδυτική δραστηριότητα ύψους 5 δισ. ευρώ. Η άµεση συνεισφορά του τουρισµού στο ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 13,3% ή κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2017. Η άµεση και έµµεση συµβολή του τουρισµού στο ΑΕΠ το 2018 κινήθηκε από 25,7% (ή 47,4 δισ. ευρώ) έως 30,9% (ή 57,1 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, στην αιχµή της τουριστικής περιόδου, µόνο µέσω της εργασίας στα καταλύµατα και στην εστίαση ο τουρισµός συνέβαλε στο 16,7% της απασχόλησης µε 411.000 εργαζόµενους (άµεση και έµµεση συµβολή µεταξύ 36,7% και 44,2%).

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share