Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος όλη η Μακρόνησος!

Ομόφωνη η γνωμοδότηση!

4 Ιουλίου 2019 13:34
ΚΑΣ: Αρχαιολογικός χώρος όλη η Μακρόνησος!

Σε αρχαιολογικό χώρο ανακήρυξε με ομόφωνη γνωμοδότηση του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ολόκληρη την Μακρόνησο, ύστερα από πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που διεξάγει στο νησί τα τελευταία χρόνια έρευνες πεδίου.

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ σε σχετική ανακοίνωσή του, «η Μακρόνησος, γνωστή ως πεδίο δραματικών στιγμών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, προστατεύεται από την ελληνική πολιτεία ήδη από το 1989, όταν κηρύχθηκε εξ ολοκλήρου ως ιστορικός τόπος, ενώ τα κατάλοιπα των στρατοπέδων του νησιού κηρύχθηκαν αυτομάτως ως διατηρητέα κτίρια (ΦΕΚ 436/Β/1989). Επιπροσθέτως, για την προστασία των καταλοίπων της σύγχρονης ιστορίας θεσμοθετήθηκαν από το 1995 ειδικές χρήσεις γης (ΦΕΚ 895/Δ/1995)».

«Η μέριμνα, ωστόσο, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν σταμάτησε εκεί. Μετά από εκτεταμένες έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων οριοθετήθηκαν και κηρύχθηκαν το 2015 στην περιοχή της Μακρονήσου πέντε αρχαία ναυάγια που χρονολογούνται από τη μέση ελληνιστική έως και τις αρχές της υστερορρωμαϊκής περιόδου (ΦΕΚ 269/Β/2015)», προσθέτει το ΥΠΠΟΑ.

Τα πρώτα ανθρωπογενή κατάλοιπα στη Μακρόνησο ανάγονται στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. ενώ ο πρώτος εντοπισμένος οικισμός του νησιού ιδρύθηκε στη θέση Προβάτσα, στα δυτικά του νησιού, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. «Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταλλουργική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εκεί, παράλληλα με την αντίστοιχη δραστηριότητα στον Θορικό της Αττικής, όπως καταδεικνύουν τα λείψανα κυπέλλωσης μολυβδούχου αργύρου που έχουν εντοπιστεί», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ. Επίσης υπογραμμίζει ότι «κατά τους αρχαϊκούς χρόνους ιδρύθηκε λίγο βορειότερα, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο σημερινός Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, ο κύριος οικισμός του νησιού η χρήση του οποίου μαρτυρείται, με τα δεδομένα της έρευνας πεδίου, έως τον 6ο/7ο αι. μ.Χ. ενώ έχει εντοπιστεί και το νεκροταφείο της κλασικής περιόδου».

«Αξίζει να αναφερθεί», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ, «η μεγάλη διασπορά αρχαιολογικών θέσεων των ιστορικών χρόνων σε όλη την έκταση του νησιού, τόσο στα παράλια όσο και στην ενδοχώρα, κάτι που πρέπει να συνδεθεί αφενός με τη μεταλλοφορία του νησιού και αφετέρου με την κρίσιμη γεωγραφική του θέση στο Αιγαίο. Η κήρυξη ολόκληρου του νησιού ως αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώνει το πλέγμα της διαχρονικής προστασίας των ανθρωπογενών της Μακρονήσου από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Μουσείο τηλεπικοινωνιών ομίλου ΟΤΕ: Ένας πολυδιάστατος χώρος τεχνολογίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας στην Κηφισιά!

Από το 1990, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, αφηγείται την ιστορία των Τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με μια σειρά από πρωτότυπες και διαρκώς ανανεωμένες δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την εκπαίδευση και ψυχαγωγία των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, το μουσείο παρουσιάζει μια μόνιμη έκθεση που εκτείνεται σε δυο επίπεδα: Στους νέους εκθεσιακούς χώρους του 1ου ορόφου, οι επισκέπτες ταξιδεύουν στο χρόνο και γνωρίζουν τις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Αρχαίας Ελλάδας, όπως οι Φρυκτωρίες (οπτική αναμετάδοση μηνυμάτων με φωτιά), ο Ακουστικός και ο Υδραυλικός Τηλέγραφος (αποστολή μηνυμάτων συνδυάζοντας φωτιά και νερό), αλλά και τις εφευρέσεις του Βυζαντίου.

Η περιήγηση συνεχίζεται με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και τους μεγάλους εφευρέτες, τον μορσικό τηλέγραφο, την τηλεγραφία, την τηλεφωνία, τους τηλεφωνικούς θαλάμους, το καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ «Θαλής ο Μιλήσιος», τις τηλεφωτογραφίες, τις οπτικές ίνες και τους δορυφόρους.

Στον 2ο όροφο, παρουσιάζεται η πορεία του δικτύου από τα αναλογικά στα ψηφιακά κέντρα, η ιστορία του internet, η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και το πρώτο στούντιο τηλεόρασης του 1967.

Τα προγράμματα του Μουσείου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, από Οκτώβριο έως Μάιο, και απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και σε οικογένειες, ειδικές ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Info
Το 2018 ανακηρύχθηκε Τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με αφορμή το θέμα εορτασμού που ήταν «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, Νέο κοινό»

Κάθε χρόνο, το Μουσείο με 150 εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες αλλά και καθημερινές ξεναγήσεις, υποδέχεται περισσότερους από 14.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό
Οι Συλλογές συνεχώς εμπλουτίζονται και ξεπερνούν τα 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερα από 25.500 έγγραφα, χάρτες και φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτ. -Παρ. 09:00 -17:00 (τελευταία είσοδος στις 16:00), και δυο Κυριακές κάθε μήνα, 09:00-16:00
Στο site του μουσείου www.otegroupmuseum.gr, μπορούν όλοι να κάνουν online κράτηση σε όλα τα προγράμματα γρήγορα και εύκολα.

Πρωτέως 25, N.Κηφισιά,
210 6201899-210 6201999 | 25 Proteos str., N. Kifissia
www.otegroupmuseum.gr
Instagram @ otegroupmuseum

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Μυστήριο στη Λέσβο: Άγνωστοι κατέστρεψαν υστερορωμαϊκό οικοδόμημα με έλαια από αναμμένα κεριά!

Μουσείο Λούβρου: Μετακομίζει ο πίνακας της Μόνα Λίζα!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share